Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
16.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2014, 16.09

7 let, 12 mesecev

Vprašanje e-volitev je politično, ne tehnično

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V najsevernejši baltski državi lahko državljani prek interneta volijo že od leta 2005. Ta dodatna možnost glasovanja odpravlja mnogo težav, ki jim klasična volišča niso kos.

Estonci vedno poudarjajo, da je internetno glasovanje ena od možnosti glasovanja poleg drugih načinov glasovanja, ki jih internetno glasovanje niti nima namena nadomestiti. Prvič so ga izvedli leta 2005 na lokalnih volitvah, ko se je za ta način glasovanja odločilo skoraj deset tisoč upravičencev ali približno dva odstotka volivcev, ki so takrat oddali svoj glas.

Skoraj vsak tretji oddani glas je elektronski Od takrat so internetne volitve v Estoniji uporabili še šestkrat: marca 2007 in marca 2011 na parlamentarnih volitvah, junija 2009 in maja letos na evropskih volitvah ter oktobra 2009 in oktobra 2013 na lokalnih volitvah. Delež internetnih glasovnic med vsemi oddanimi glasovnicami je naraščal in je na zadnjih evropskih volitvah, kjer je bila odzivnost 36,5-odstotna, dosegel 31,3 odstotka. Na zadnjih parlamentarnih volitvah marca 2011, na katerih je svoj glas oddalo 63,5 odstotka volilnih upravičencev, so prek interneta prejeli 140.764 veljavnih glasov, kar pomeni, da je že takrat skoraj četrtina vseh veljavnih glasov prispela prek interneta.

Samo en glas na volivca je lahko veljaven Estonci pojasnjujejo, da njihovo internetno glasovanje zagotavlja, da vsak lahko odda samo en glas in da je ob tem zagotovljena anonimnost volivca na enak način kot pri tradicionalnem glasovanju po pošti, kadar volilni upravičenec glasuje zunaj svojega kraja stalnega prebivališča.

Internetno glasovanje poteka v sedemdnevnem obdobju, ki se začne deseti dan pred volilnim dnevom in se zapre četrti dan pred odprtjem tradicionalnih volišč. Če se izkaže, da je v tem obdobju volivec glasoval tako prek interneta kot tudi na volišču za predčasno glasovanje (takih je bilo do zdaj na posameznem glasovanju med 30 in 146), bo volilna komisija njegov elektronski glas preklicala, v primeru večkrat oddanega internetnega glasu pa bo štel zadnji.

Elektronske glasovnice lahko pogledajo šele, ko so anonimne Vsebine oddanega elektronskega glasu ni mogoče razbrati pred zaprtjem volišč na volilno nedeljo, saj je pogoj za odklepanje vsebine elektronske glasovnice ločitev do takrat enkriptiranega glasu od digitalnega podpisa, s katerim se zagotavlja, da volivec lahko odda samo en veljaven glas.

Kot dodatno varovalo zasebnosti pri (internetnem) glasovanju estonska volilna zakonodaja prepoveduje kakršnokoli organizirano ali skupinsko glasovanje – ni dovoljeno niti, da bi kdo komu drugemu za glasovanje ponudil svoj računalnik. Vsak volivec mora imeti priložnost, da po svoji vesti in brez zunanjih vplivov odda svoj glas.

Ključ je pametna osebna izkaznica Volivec svojo identiteto izkazuje z osebno izkaznico v obliki pametne kartice in z dvema PIN-kodama. Prva koda je za enkratno uporabo, ki jo je treba vnesti takoj po tem, ko volivec v čitalnik pametnih kartic vstavi osebno izkaznico, dodeljuje pa jih pristojni estonski državni urad. Druga PIN-koda odklepa državljanski certifikat, s katerim volivec podpiše svojo izbiro pred oddajo. Estonci poznajo tudi tako imenovano digitalno izkaznico, ki se od osebne izkaznice razlikuje po tem, da nima fotografije in je zato uporabna le pri elektronskih volitvah.

Mobilna identifikacija je že, mobilnega glasovanja pa (še) ni Parlamentarne volitve marca 2011 so bile prve, ko se je dotedanjemu internetnemu glasovanju prek računalnika pridružila možnost preverjanja identitete prek pametnih mobilnih telefonov. V tem primeru funkcijo preverjanja identitete prevzema SIM-kartica z mobilno identifikacijsko funkcijo, ki je pred zlorabami zaščitena s PIN-kodo. Pomembno je le, da je mobilno identifikacijo treba aktivirati pred prvo uporabo s pametno osebno izkaznico.

Estonci sicer priznavajo, da to še ni pravo mobilno glasovanje, kajti mobilni telefon za zdaj zna opraviti identifikacijo volivca, ne zmore pa še izpeljati celotnega volilnega postopka. Kadarkoli pred volitvami pa lahko estonski volivci na spletni strani volitev preverijo, ali imajo na svojem računalniku vse zahtevane programe ter ali imajo veljavna gesla in certifikate. Če kaj manjka, jim ostane dovolj časa, da to uredijo pred volitvami.

Veljavne elektronske glasovnice iz več kot sto držav Na volilno nedeljo so estonska volišča odprta med 9. in 20. uro. Papirnato glasovnico lahko estonski volivci oddajo le v svojem okraju, ne poznajo glasovanja v drugi volilni enoti, za katerega se je pri nas mogoče dogovoriti pred volitvami, a tega Estonci pravzaprav ne potrebujejo. Če kdo ve, da ga na volilni dan ne bo v svojem okraju, lahko od koderkoli odda svoj glas elektronsko. Iz drugega dela Estonije ali kjerkoli drugod po svetu.

Za Estonce, ki živijo v tujini, sicer še vedno obstaja možnost glasovanja po pošti, pri katerem za preverjanje identitete in volilne upravičenosti ter zagotavljanje anonimnosti glasovanja uporabljajo metodo dveh ovojnic, a je elektronsko glasovanje veliko lažje in hitrejše. Dokaz: na zadnjih dveh estonskih volitvah sta iz okoli sto držav sveta prispela dobra dva odstotka vseh oddanih veljavnih glasovnic.

Ne spreglejte