Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 9. 2016,
15.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

1

Natisni članek

volitve Hrvaška

Nedelja, 11. 9. 2016, 15.04

6 let, 7 mesecev

Volitve na Hrvaškem: HDZ premagala levosredinsko koalicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

1

Hrvaška volitve | Foto Reuters

Foto: Reuters

Stranka HDZ s partnerji je po približno dveh tretjinah preštetih glasov z 61 poslanskimi mandati relativna zmagovalka nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev na Hrvaškem. Neuradni izidi so opolnoči kazali, da sledita levosredinska Narodna koalicijo s 54 poslanci in Most neodvisnih list z 12 poslanci, so objavili hrvaški mediji.

Na četrtem mestu je koalicija Edina opcija, ki jo vodi stranka Živi zid, z osmimi poslanskimi mesti. Istrski demokratski sabor (IDS) in partnerji imajo štiri poslance, stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti s partnerji pa dva.

V devetem sklicu sabora bo tudi poslanec Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) ter nosilec neodvisne liste v posebni 11. volilni enoti za hrvaško diasporo Željko Glasnović. V posebni 12. volilni enoti pa so izbrali osem poslancev nacionalnih manjšin.

Predsednik državne volilne komisije (Dip) Branko Hrvatin je na novinarski konferenci opolnoči predstavil volilne izide po volilnih enotah po preštetih nekaj več kot 66 odstotkih glasov, a je izpostavil, da ne bodo preračunavali odstotkov v poslanske mandate, dokler ne bodo prešteli vseh glasovnic, kar pričakuje v ponedeljek do 15. ure.

Predsednica za spomin fotografirala svojo glasovnico

Volitve so potekale v demokratičnem ozračju in brez incidentov, so poudarili v državni volilni komisij. Iz nevladnih organizacij, ki so spremljale volitve, pa so sporočili, da so se državljani večinoma pritoževali zaradi kršitev volilnega molka na družbenih omrežij.

Posebej so kritizirali predsednico države Kolindo Grabar-Kitarović, ki je ob glasovanju z mobilnim telefonom fotografirala svojo glasovnico. Opozarjajo, da tovrstne fotografije pogosto nastajajo v primerih, ko gre za kupovanje glasov, a menijo, da to ni razlog, zaradi katerega je predsednica države fotografirala volilni listek.

Iz urada predsednice so pojasnili, da je Grabar-Kitarović to naredila "za spomin" ter da ni kršila nobenih zakonov.

Premier sporoča nasledniku, naj bo pogumen

Med prvimi je na enem od volišč v Zagrebu svoj glas oddal predsednik hrvaške vlade Tihomir Orešković, ki je svojemu nasledniku sporočil, naj bo pogumen, ker je treba sprejeti težke odločitve in izvajati reforme. Izrazil je upanje, da bodo novo vlado oblikovali čim prej.

Predsednik HDZ in kandidat za premierja Andrej Plenković je po glasovanju v Zagrebu je dejal, da lahko ljudje na volitvah določijo smer razvoja države in njeno prihodnost. | Foto: Reuters Predsednik HDZ in kandidat za premierja Andrej Plenković je po glasovanju v Zagrebu je dejal, da lahko ljudje na volitvah določijo smer razvoja države in njeno prihodnost. Foto: Reuters

Kandidat za premierja levosredinske Narodne koalicije in predsednik SDP Zoran Milanović je prav tako volil v Zagrebu. Na čelu SDP je od leta 2007, hrvaško vlado je vodil med letoma 2011 in 2015. Dodal je, da je kot predsednik stranke odgovoren tako takrat, ko zmagujejo, kot tudi, ko ne gre vse po načrtih. | Foto: Reuters Kandidat za premierja levosredinske Narodne koalicije in predsednik SDP Zoran Milanović je prav tako volil v Zagrebu. Na čelu SDP je od leta 2007, hrvaško vlado je vodil med letoma 2011 in 2015. Dodal je, da je kot predsednik stranke odgovoren tako takrat, ko zmagujejo, kot tudi, ko ne gre vse po načrtih. Foto: Reuters

Ne spreglejte