SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrajinska vojska potrdila umik iz Lisičanska #vŽivo

10

termometer

vojska Ukrajina | Potem ko so oblasti ruske regije Belgorod davi sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino ponoči odjeknila vrsta eksplozij, ki so terjale več življenj, je uradna Moskva odgovornost za napad zdaj pripisala Ukrajini. | Foto: Reuters
Potem ko so oblasti ruske regije Belgorod davi sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino ponoči odjeknila vrsta eksplozij, ki so terjale več življenj, je uradna Moskva odgovornost za napad zdaj pripisala Ukrajini. Foto: Reuters

130. dan ruske invazije na Ukrajino. Beloruski diktator grozi Zahodu z bombardiranjem evropskih prestolnic. Oblasti ruskega Belgoroda so sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino odjeknila vrsta eksplozij, ki so uničile več stanovanjskih zgradb in terjale najmanj tri življenja, še štirje ljudje naj bi bili ranjeni. Rusija je očitno vendarle zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in tako prevzela nadzor nad celotno ukrajinsko regijo Lugansk.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

19.47 Ukrajinska vojska objavila umik iz Lisičanska
16.32 Ruske sile v Ukrajini obstreljujejo Slovjansk
16.03 Ruski fizik kmalu po aretaciji umrl
13.41 Rusi vendarle priznali: Ukrajinska vojska je napadla mesto v Rusiji
12.45 Moskva: Rusija zavzela Lisičansk in celotno regijo Lugansk
11.54 Ukrajinska vojska uničila rusko bazo v okupiranem Melitopolu
08.35 "Vojska je pripravljena, da napade prestolnice po Evropi" #vŽivo
07.48 Kdo laže? Tako Rusi kot Ukrajinci trdijo, da …
07.05 Eksplozije v Rusiji

19.47 Ukrajinska vojska objavila umik iz Lisičanska

Ukrajinska vojska je sporočila, da se je po več tednih silovitih bojev umaknila iz strateško pomembnega mesta Lisičansk v vzhodni regiji Lugansk. "Nadaljevanje obrambe mesta bi imelo usodne posledice. Da bi zaščitili življenja ukrajinskih branilcev, je bila sprejeta odločitev o umiku," je v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, zapisala vojska. Obenem je spomnila na veliko premoč ruskih sil tako v številu borcev kot v njihovi opremi in orožju.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sicer predsednika Vladimirja Putina, vrhovnega poveljnika ruskih oboroženih sil, pred tem danes obvestil, da je Rusija zasedla Lisičansk in tako zavzela celotno regijo Lugansk.

A v Kijevu so to zavrnili. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je še popoldne na novinarski konferenci ob obisku avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja dejal, da "ne moremo reči, da je Lisičansk pod ruskim nadzorom". "Potekajo boji na obrobju," je dodal. Obenem je posvaril, da obstaja "tveganje", da celotna regija Lugansk dejansko pade pod rusko zasedbo.

Nadzor nad regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je sicer že od samega začetka eden poglavitnih ciljev ruske invazije na Ukrajino. Lisičansk z okoli 100.000 prebivalci je bil po padcu Severodonecka še zadnje večje mesto v regiji Lugansk v rokah ukrajinskih sil.

16.32 Ruske sile v Ukrajini obstreljujejo Slovjansk

Ruske sile obstreljujejo mesto Slovjansk v regiji Donbas, je sporočil župan mesta Vadim Liak. Deli mesta so v plamenih, umrlo je najmanj šest ljudi, še vsaj 15 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Slovjansk in Kramatorsk sta edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil.

Tiskovna predstavnica regije Doneck Ova Ignačenko je ukrajinskim medijem povedala, da je bilo ubitih najmanj šest ljudi, 15 pa jih je bilo ranjenih. Slovjansk ima sicer okoli 125.000 prebivalcev in leži ob strateško pomembni avtocesti M03.

Gre za naslednje večje mesto, ki je na poti ruskih sil ob pritisku proti zahodu Donbasa, potem ko naj bi Rusija danes po lastnih navedbah zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in s tem celotno regijo Lugansk.

Napadi se vrstijo tudi na Kramatorsk južno od Slovjanska.

16.03 Vohunjenja osumljeni ruski fizik kmalu po aretaciji umrl

Ruski fizik Dmitri Kolker je samo dva dneva po tem, ko so ga ruski organi prejšnji teden pridržali zaradi suma veleizdaje, v soboto umrl, je danes sporočil njegov odvetnik. Po aretaciji so na smrt bolnega znanstvenika sicer najprej odpeljali v preiskovalni zapor, od tam pa na intenzivni oddelek ene od moskovskih bolnišnic, kjer je nato umrl.

Kolker je vodil laboratorij za kvantne optične tehnologije na državni univerzi v Novosibirsku. Med drugim je sodeloval pri razvoju laserjev v medicinske namene.

54-letnik se je spopadal z rakom trebušne slinavke v zadnjem stadiju in je bil v bolnišnici v Novosibirsku, kjer so ga hranili po sondi, ko so ga agenti ruske tajne službe FSB pred dnevi pridržali in odpeljali v Moskvo.

Po navedbah preiskovalcev naj bi vohunil za Kitajsko, medtem ko Kolkerjevi svojci trdijo, da je na Kitajskem zgolj predaval tamkajšnjim študentom, pri čemer so ga tudi vedno spremljali agenti FSB. Njegova predavanja naj bi bila tudi do zadnje podrobnosti usklajena s FSB, tako da ne bi v njih slučajno izdal kakšne zaupne informacije.

V povezavi z istim primerom je bil sicer aretiran tudi Anatolij Maslov, ki je vodil raziskave na področju hipersoničnosti.

Obtožbe na račun znanstvenikov so se zaradi domnevnega vohunjenja oziroma izdaje v Rusiji v zadnjem času, še posebej pa od začetka invazije na Ukrajino, občutno okrepile.

13.41 Rusi vendarle priznali: Ukrajinska vojska je napadla mesto v Rusiji

Potem ko so oblasti ruske regije Belgorod davi sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino ponoči odjeknila vrsta eksplozij, ki so terjale več življenj, je uradna Moskva odgovornost za napad zdaj pripisala Ukrajini.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila tri rakete Točka-U, ki so jih na mesto Belgorod izstrelili "ukrajinski nacionalisti". Potem ko so bile ukrajinske rakete uničene, naj bi ostanki ene od njih padli na stanovanjsko hišo.

Poleg tega naj bi Rusi sestrelili še dva ukrajinska drona TU-143, opremljena z eksplozivom, katerih tarča je bilo mesto Kursk, prav tako blizu meje z Ukrajino.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je pred tem na spletni aplikaciji Telegram zapisal, je v mestu Belgorod z okoli 400.000 prebivalci ponoči odjeknilo več eksplozij. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 11 večstanovanjskih zgradb in 39 zasebnih hiš, pet naj bi jih bilo povsem uničenih. Ubiti naj bi bili najmanj trije ljudje, še vsaj štirje pa so ranjeni, med njimi desetletni deček.

Ukrajina se na poročila in obtožbe o napadu zaenkrat ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Belgorod, upravno središče istoimenske regije, leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje doslej ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in "karmo" za rusko invazijo, spominja dpa.

12.45 Moskva: Rusija zavzela Lisičansk in celotno regijo Lugansk

Rusija je zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in tako prevzela nadzor nad celotno ukrajinsko regijo Lugansk, je ruskemu predsedniku in vrhovnemu poveljniku ruske vojske Vladimirju Putinu po poročanju ruskih tiskovnih agencij danes sporočil obrambni minister Sergej Šojgu.

Kot so še sporočili iz Kremlja, naj bi ruske sile in njihovi separatistični zavezniki v Ukrajini prevzeli popoln nadzor tudi nad več manjšimi kraji v okolici Lisičanska, kot so Belogorovka, Novodružesk, Malorjazanceve in Bila Hora.

Mesto Lisičansk 12. junija letos | Foto: Reuters Mesto Lisičansk 12. junija letos Foto: Reuters

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je sicer le nekaj minut pred objavo uradne izjave sporočil, da so ruske in separatistične sile zavzele vasi okoli Lisičanska ter prodrle v mesto, kjer se zdaj borijo s sovražnikom, ki je popolnoma obkoljen in bo poražen, je poročal britanski BBC.

Ukrajinska stran padca Lisičanska po poročanju tiskovnih agencij zaenkrat ni potrdila, medtem ko BBC navaja tiskovnega predstavnika ukrajinskega obrambnega ministra Jurija Saka, da Lisičansk vendarle še ni povsem pod nadzorom ruskih in proruskih sil, da pa je situacija tam res zelo napeta.

11.54 Ukrajinska vojska uničila rusko bazo v okupiranem Melitopolu

Ukrajinska vojska je z več kot 30 raketami uničila rusko vojaško bazo v mestu Melitopol, poroča The Guardian. Melitopol je bilo sicer eno izmed prvih ukrajinskih mest, ki so jih Rusi okupirali. Mestu še vedno vlada oblast proruskih separatistov ob podpori ruske vojske. Kaj uničenje vojaške baze pomeni za nadzor Rusov nad mestom, še ni jasno.

08.35 "Vojska je pripravljena, da napade prestolnice po Evropi" #vŽivo

"Pustite nas pri miru in mi bomo vas pustili pri miru," je po poročanju BBC Zahodu sporočil beloruski Aleksandar Lukašenko. "Naša vojska je pripravljena, da napade prestolnice po Evropi. Če se bo Zahod odločil za napad na Belorusijo, kot kažejo načrti držav, potem bo naš odgovor takojšni. Odgovorili bomo v isti sekundi," sporoča zaveznik Vladimirja Putina.

07.48 Kdo laže? Tako Rusi kot Ukrajinci trdijo, da …

Boji na vzhodu Ukrajine v Donbasu se medtem ne umirjajo, trenutno so osredotočeni predvsem na strateško pomembno mesto Lisičansk v regiji Lugansk, ki ga od mesta Severodoneck - tega so Rusi uspeli zavzeti prejšnji teden - ločuje le reka Severski Donec.

Proruski separatisti v Ukrajini so v soboto sporočili, da so njihove sile ob pomoči Rusije Lisičansk popolnoma obkolile. Ukrajinska vojska je te navedbe zavrnila in zatrdila, da se boji za mesto nadaljujejo in da zaenkrat ostaja pod njenim nadzorom.

Po poročanju britanskega BBC proruski separatisti zdaj trdijo, da so tudi že uspešno vdrli v Lisičansk in prišli do samega središča mesta. Ruski mediji so objavili posnetke separatističnih ali ruskih sil, to ni povsem jasno, kako paradirajo po tamkajšnjih ulicah. Na spletu so zakrožili tudi posnetki ruske zastave, kako plapola na poslopju mestnih oblasti.

07.05 Eksplozije v Rusiji

Oblasti ruskega Belgoroda so sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino odjeknila vrsta eksplozij, ki so uničile več stanovanjskih zgradb in terjale najmanj tri življenja, še štirje ljudje naj bi bili ranjeni.

Kot je na spletni aplikaciji Telegram danes zapisal guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, je v mestu z okoli 400 tisoč prebivalci ponoči odjeknilo več eksplozij. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 11 večstanovanjskih zgradb in 39 zasebnih hiš, pet naj bi jih bilo povsem uničenih.

Po navedbah guvernerja so bili v napadih ubiti najmanj trije ljudje, še vsaj štirje so ranjeni, med njimi desetletni deček. Kot je še dodal, incident še preiskujejo, zaenkrat je videti, da je sistem zračne obrambe vendarle deloval. Ukrajina se na poročila zaenkrat ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Belgorod, upravno središče istoimenske regije, leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje doslej ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in "karmo" za rusko invazijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin