Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
17.04

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija Ukrajina Nato

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 17.04

8 let, 2 meseca

Vladimir Putin ukrajinsko vojsko obtožil, da je Natova tujska legija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruski predsednik Vladimir Putin je danes močno zaostril svojo protizahodno retoriko in ukrajinsko vojsko obtožil, da je Natova tujska legija, katere glavni cilj je zadrževanje Rusije.

Kmalu po tem, ko je tiskovni predstavnik Vladimirja Putina posvaril Zahod, naj ne izsiljuje Moskve z grožnjo novih sankcij zaradi stopnjevanja nasilja v Ukrajini, je Putin obtožil Kijev, da ni pripravljen na mirno rešitev krize, ki je do zdaj zahtevala že več kot pet tisoč življenj.

"To ni vojska, temveč tujska legija" "Kdo se dejansko bojuje tam?" se je vprašal Putin med obiskom v Sankt Peterburgu. "To so delno uradne enote oboroženih sil, v večji meri pa gre za tako imenovane 'prostovoljne nacionalistične bataljone'," je nadaljeval. "V bistvu to ni vojska, temveč tujska legija – v tem primeru Natova tujska legija, ki seveda ne služi ukrajinskim nacionalnim interesom, temveč ima povsem drugačne cilje," je poudaril Putin in dodal, da je njen cilj zadrževanje Rusije.

Ukrajinski moški se selijo v Rusijo Ruski predsednik je tudi zatrdil, da številni ukrajinski moški v naborniški dobi ne želijo prijeti za orožje in so raje odšli v Rusijo. "Želijo se preseliti sem in počakati tu nekaj časa. Ravnajo prav, ker jih izkoriščajo samo za 'kanonfuter'," je dodal.

"Destruktivna, neupravičena in kratkovidna politika zahoda" Pred tem je njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov posvaril Zahod pred ekonomskim izsiljevanjem Rusije. "To je absolutno destruktivna, neupravičena in kratkovidna politika," je sporočil ZDA in Evropski uniji, ki sta proti Rusiji uvedli vrsto sankcij zaradi podpore separatistom na vzhodu Ukrajine.

Stoltenberg: Putinove izjave so neumnost Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zavrnil Putinove izjave in jih označil za neumnost. "Izjava, da je v Ukrajini Natova legija, je neumnost. Natova legija ne obstaja. Tuje sile v Ukrajini so ruske," je izjavil po zasedanju veleposlanikov zavezništva v Bruslju.

Stoltenberg je po zasedanju komisije Nato-Ukrajina obsodil stopnjevanje nasilja na vzhodu Ukrajine in poudaril, da so agresivna dejanja in provokativne izjave separatistov v neposrednem nasprotju s sporazumi iz Minska. "Čeprav se je večkrat zavezala, da si bo prizadevala za mirno rešitev, Rusija (separatistom) še naprej zagotavlja podporo, urjenje, opremo in sile," je zatrdil Stoltenberg. Ob tem je Moskvo pozval, naj takoj preneha podpirati separatiste in destabilizirati Ukrajino ter spoštuje svoje mednarodne zaveze.

Ne spreglejte