Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2015,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Viktor Orban Madžarska

Torek, 8. 9. 2015, 11.53

8 let

Viktor Orban, nogometaš, ki ne mara muslimanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Viktor Orban je tisti evropski politik, ki vse prej kot igra po evropskih pravilih.

Pravzaprav slovi po tem, da vedno znova razburja evropske politike, zato ni čudno, da ga je maja letos predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozdravil z zaušnico in mu rekel: "Živijo, diktator." Orban je Evropo izzival tako s kršenjem demokratičnih pravic na Madžarskem kot z nasprotovanjem sankcijam za Rusijo in zavezništvom z Vladimirjem Putinom. Leta 2007 ga je Economist opisal kot politika "ciničnega populizma in avtoritativnega socialističnega sloga".

Natančno take so tudi njegove nedavne izjave, da so begunci nemška težava in da jih Madžarska noče, ker ima pravico, da živi brez velikih muslimanskih skupnosti v svoji državi. Teh naj bi se bali zaradi zgodovine otomanskih vpadov. Izjava, povsem v slogu populističnega madžarskega premierja. Zaradi takih izjav so ga mediji poimenovali "evropski Donald Trump".

Oče ga je klofutal

Rojen je bil 31. maja 1963, otroštvo pa preživel v vasi s 1.500 prebivalci v osrednji prekodonavski regiji Madžarske. Bil je najstarejši izmed treh bratov Obran.

Njegova mama Sipos Elizabetha je bila učiteljica otrok s posebnimi potrebami, učila je tudi mnogo romskih otrok. Njegov oče je bil kmetijski inženir in veljal za strogega, sinom je dal tudi kakšno klofuto. Ni znano, ali se je to zgodilo tudi, ko je šestletni Viktor v skritem kotu vrta kadil ukradene cigarete.

Neizpolnjena želja: biti nogometaš

Leta 1977 se je njegova družina preselila v mesto Szekesfehervar, 65 kilometrov oddaljeno od Budimpešte. Orban je bil povprečen dijak, rad pa je imel nogomet. Bil naj bi celo zelo zagret amaterski igralec, a kot nogometašu mu nikoli ni ravno uspelo. Veliko boljši nogometaš je njegov sin Gaspar .

Orbanova strast do nogometa je očitna še zdaj: madžarska vlada vsako leto okoli 500 milijonov evrov nameni spodbujanju nogometa na Madžarskem, ker je Orbanova želja, da ga dvigne na raven zlatih časih slavnega nogometaša Ferenca Puskasa. Tako so na primer letos odprli velik nov stadion kluba Ferencvaros iz Budimpešte, navijače pa presenetili s sistemom za biometrično identifikacijo na vhodu.

Ker ni postal profesionalni nogometaš, kar je bila njegova otroška želja, je Orban leta 1981 maturiral in šel na enoletno služenje vojaškega roka. Tam je spoznal Gaborja Fodorja, s katerim sta pozneje ustanovila gibanje Fidesz. Skupaj sta po pšeničnem polju pobegnila iz vojašnice, da bi čez konec tedna odšla domov. Zaradi tega je moral kazen odsedeti v vojaškem zaporu.

Žena je gospodinja in mati petih otrok

Nato je odšel v Budimpešto na študij prava. Bil je priden študent in leta 1987 končal študij. Diplomiral je z nalogo o poljski Solidarnosti, nato je delal kot sociolog na inštitutu kmetijskega ministrstva. Že med študijem, leta 1986, se je poročil s kolegico pravnico Aniko Levai. Imata pet otrok: sina Gasparja ter hčerke Rahelo, Rozo, Saro in Floro.

Žena je ostala gospodinja in moža le redko spremlja v javnosti, ureja pa časopis in sodeluje v dobrodelnih ustanovah. Zanimivo je, da je žena katoliške vere, medtem ko je madžarski premier protestant kalvinist. V enem redkih intervjujev o svojem zasebnem življenju je dejal, da občasno tudi joka in da spi le štiri ure na noč.

Zanosen govor pred 250 tisoč Madžari

Svojo kariero je nadaljeval leta 1989, ko je dobil štipendijo Sorosovega sklada in za štiri mesece odšel na Oxford. Njegov mentor tam je bil poljski politolog Zbigniew Pelczynski, zaprisežen heglovec in svetovalec več poljskih vlad.

Predsednik komunistične mladine Viktor Orban je na madžarski politični sceni še od časov komunizma. Bil je član komunistične mladine in celo njen predsednik na svoji osnovni šoli. Svoj najsvetlejši politični trenutek je doživel 16. junija 1989, ko je na Trgu herojev v Budimpešti pred množico 250 tisoč ljudi, ki se je zbrala v čast heroja Imre Nagyja, govoril o svobodnih volitvah in zahtevah, da sovjetska vojska zapusti Madžarsko. Prav ta govor mu je prinesel nacionalno slavo.

Istega leta je postal ustanovni član gibanja Zveze mladih demokratov (Fidesz), ki je pozneje pod njegovim vodstvom iz radikalnega študentskega gibanja postala desnosredinska stranka. Pri tem se je, kot rad večkrat poudari, zgledoval po Helmutu Kohlu.

Orbanofobija in pozivi k atentatu Prvič je madžarski premier postal s 35 leti leta 1998 in vladal do leta 2002, nato je bil osem let v opoziciji, osumljen korupcije, a se je leta 2010 ponovno zavihtel na čelo madžarske vlade.

Njegovi podporniki njegovo vladanje opisujejo kot gospodarski razcvet Madžarske, njegovi kritiki kot temno dobo madžarske zgodovine z nesvobodnimi mediji in sodstvom. Med Orbanovimi kritiki na Madžarskem vlada prava orbanofobija. Leta 2001 so v časopisu Magyar Hirlap objavili pismo, v katerem je bralec zapisal, da je treba "v dobro naroda Orbana ubiti".

Kako populistične so njegove ideje, pove na primer njegov ukaz, da mora v javnih stavbah na Madžarskem viseti slogan Naj bodo mir, svoboda in sloga. Kritiki so ob tem pripomnili, da bi bilo bolje, da bi bila obešena kar Orbanova fotografija s pripisom Naš ljubi vodja.

Ne spreglejte