SiolNET. Novice Svet
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velikopotezni načrt Nemčije

0,85

termometer

brexit tovornjaki
Foto: Reuters

Delež obnovljivih virov energije v nemškem transportu bo po napovedih leta 2030 dosegel 28 odstotkov in s tem še enkrat presegel zahteve EU. Nemška vlada bo spodbujala uporabo zelenega vodika, po letu 2026 namerava prepovedati uporabe palmovega olja v biogorivih, kažejo načrti, ki jih je predstavila ministrica za okolje Svenja Schulze.

Nemška vlada je v načrt zapisala, da bo povečala število vodikovih polnilnih mest. "Ustvarjamo okolje za oblikovanje učinkovitih instrumentov za zmanjšanje izpustov toplogrednih izpustov s promocijo okolju prijaznejših goriv," je dejala nemška ministrica za okolje, navaja STA.

"Biogoriva ne smejo uničevati narave"

Med drugim je navedla, da biogoriva ne smejo uničevati narave. "To pomeni, da ne moremo nafte nadomestiti tako, da uničujemo deževni gozd," je dejala.

Evropska direktiva sicer članicam nalaga, da v sektorju transporta do leta 2030 doseže 14-odstotni delež obnovljivih virov v transportu. Doslej je veljalo, da morajo naftna podjetja v Nemčiji izpuste toplogrednih plinov zmanjšati za šest odstotkov, sedaj pa je nemška vlada ta delež zvišala na 22 odstotkov, še navaja STA.

Južna Koreja bo za izrabo vetrne energije na morju namenila 43 milijard dolarjev

Južna Koreja je ta teden podpisala pogodbo za izgradnjo največjega vetrnega polja na morju na svetu, ki je vredna 43 milijard dolarjev. Na ta način želi do leta 2050 doseči ogljično nevtralnost in povečati energetsko neodvisnost, saj je država sedaj odvisna predvsem od uvoza premoga, iz katerega ustvari 40 odstotkov vse elektrike.

Vetrno polje na jugozahodu Južne Koreje bo sedemkrat večje od doslej največjega v državi, proizvedlo pa bo toliko elektrike, kot jo proizvede šest jedrskih elektrarn.

Po oceni Južne Koreje imajo v državi še veliko neizkoriščenih priložnosti za proizvodnjo električne energije, poleg tega pa ima država tudi visoko razvito tehnologijo. Seul je lani naznanil, da želijo postati ena od vodilnih držav pri proizvodnji električne energije na morju. V prihodnjih letih bodo zapirali tudi jedrske elektrarne. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin