Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2012,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Velika Britanija Sirija

Četrtek, 23. 8. 2012, 9.22

8 let

Velika Britanija podprla ZDA v grožnji Siriji glede kemičnega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanski premier David Cameron in ameriški predsednik Barack Obama se strinjata, da sta grožnja z uporabo kemičnega orožja ali njegova uporaba popolnoma nesprejemljivi.

Velika Britanija se je pridružila svarilom ZDA Damasku, da bi lahko države v primeru grožnje z uporabo kemičnega orožja ali njegove dejanske uporabe spremenile svoj pristop glede Sirije. ZN in EU so medtem znova opozorili na vse hujšo humanitarno situacijo v Siriji in pozvali k dodatni pomoči za sirske civiliste.

Britanski premier David Cameron in ameriški predsednik Barack Obama sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da bi bili vsaka grožnja sirskega režima z uporabo kemičnega orožja ali njegova dejanska uporaba popolnoma nesprejemljivi in bi državi prisilila, da znova preučita svoj dozdajšnji pristop glede konflikta v Siriji. Obama je s podobno izjavo – da za zdaj še ni odredil vojaškega posredovanja v Siriji, a si utegne premisliti, če bo sirski režim proti upornikom uporabil kemično orožje – pred dnevi že razburil tako oblasti v Damasku kot tudi Rusijo in Kitajsko. Vsi so se odzvali s svarili pred intervencijo in ocenili, da ZDA kemično orožje uporabljajo le za izgovor.

Kot so še sporočili z Downing Streeta, sta voditelja v sredo sirsko opozicijo pozvala, naj bo verodostojna in naj izkoristi prihajajoče srečanje v Kairu ter dokaže, da so njeni nameni enotni in da je pripravljena koherentno delati v smeri tranzicije v Siriji. Iz Bele hiše so še sporočili, da je Obama v pogovoru s Cameronom izrazil zaskrbljenost zaradi vse hujše humanitarne situacije v Siriji in države pozval, naj se odzovejo na pozive ZN za pomoč.

Cameron se je o Siriji posvetoval tudi s francoskim predsednikom

Cameron je prav tako v sredo o Siriji po telefonu govoril tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, s katerim sta se podobno posvetila predvsem vprašanju, kako okrepiti podporo sirski opoziciji in "pomagati potencialni prehodni sirski vladi po neizogibnem padcu predsednika Bašarja al Asada".

Združeni narodi in Evropa pa so v sredo znova opozorili, da je zaradi vse bolj krvave državljanske vojne v Siriji v stiski vse več ljudi. Najmanj 2,5 milijona jih nima praktično ničesar več in potrebujejo vse, od hrane in vode do prenočišč in zdravil. Skoraj 1,2 milijona jih je bilo pregnanih iz lastne države. Generalna podsekretarka ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos in pristojna evropska komisarka Kristalina Georgieva sta zato pozvali k nujnemu povečanju pomoči za to državo. Amosova je države pozvala, naj okrepijo svoje finančne prispevke. Velik problem sicer tudi ostaja, da dostava pomoči do civilistov, ujetih v spopadih v Siriji, praktično ni mogoča. Še posebej Amosovo skrbi za sirske otroke.

Samo včeraj je v spopadih blizu prestolnice umrlo približno 184 ljudi.

Ne spreglejte