Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2016,
11.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,38

2

Hrvaška

Natisni članek

Petek, 17. 6. 2016, 11.32

8 let, 1 mesec

Grabar-Kitarovićeva za čimprejšnjo razpustitev sabora in predčasne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,38

2

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je po posvetih s predstavniki parlamentarnih strank pozvala predsednika sabora Željka Reinerja k čimprejšnjemu sklicu seje, na kateri bi poslanci odločili o razpustitvi sabora.

"Nihče me ni prepričal, da ima podporo 76 ali več poslancev v hrvaškem saboru za pridobitev statusa mandatarja. Po posvetovanjih lahko sklepam, da je nadpolovična večina v hrvaškem saboru zavzela stališče, da so potrebne predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem," je dejala.

Pojasnila je, da ustavnega roka 30 dni za oblikovanje nove parlamentarne večine sicer ni mogoče skrajšati. Zaradi tega je na podlagi odločitve večine saborskih poslancev kot tudi mnenja večine hrvaških državljanov, ki so v raziskavah ocenili, da so predčasne volitve najboljša rešitev, pozvala predsednika sabora Reinerja, naj čim prej začne razpravo, na kateri bodo odločili o razpustitvi sabora.

V ponedeljek o samorazpustitvi sabora

Reiner je po današnji začasni prekinitvi parlamentarne seje na zahtevo opozicije, ki je vložila zahtevo več kot 80 poslancev za razpustitev sabora, dejal, da bodo sejo nadaljevali v ponedeljek opoldne. Tudi podpredsednica sabora iz Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić je po današnji seji predsedstva sabora potrdila, da bodo o samorazpustitvi sabora odločali na ponedeljkovi seji.

Ne spreglejte