Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
9.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Köln spolni napad

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 9.33

7 let, 12 mesecev

Večina osumljencev za napade v Kölnu migrantskega porekla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Število vloženih prijav zaradi nasilja na silvestrovo v Kölnu je naraslo na 516, od tega se 40 odstotkov oziroma več kot 200 prijav nanaša na spolno nasilje.

Do zdaj je bilo prijav o nasilju 379. Za nasilje na silvestrovo je osumljenih 19 oseb, 19-letnega Maročana, osumljenega kraje mobilnega telefona, pa so aretirali. Najstnik je star znanec policije. Glavni osumljenci za nasilje prihajajo s severa Afrike.

"Tako izjave prič kot poročila kölnske policije, pa tudi opisi zvezne policije kažejo, da so ta kazniva dejanja storili skoraj izključno ljudje z migrantskim ozadjem," je notranji minister nemške dežele Severno Porenje - Vestfalija Ralf Jäger povedal na zasedanju odbora za notranje zadeve v deželnem parlamentu te najbolj poseljene nemške zvezne dežele.

V Hamburgu so do zdaj prejeli 133 prijav zaradi nasilja na silvestrovo, tudi spolne napade. O silvestrskih napadih so poročali tudi iz Stuttgarta in Bielefelda, kjer je po poročanju Die Welta na stotine moških skušalo nasilno vdreti v nočne klube. Policija preiskuje, ali so bili napadi v različnih mestih med seboj povezani.

Nemški pravosodni minister je za Bild v nedeljo izrazil svoje prepričanje, da so bili napadi vnaprej dogovorjeni. "Če se zbere taka horda, da bi zagrešila hudodelstva, se zdi, da je bilo to nekako načrtovano. Nihče mi ne more reči, da to ni bilo koordinirano ali vnaprej pripravljeno," je dejal.

Silvestrsko nasilje v Kölnu in drugih mestih je okrepilo pozive k odstopu nemške kanclerke Angele Merkel zaradi njene migrantske politike odprtih vrat.

Policija je pod plazom kritik, ker se ni odzvala na napade v bližini glavne železniške postaje v Kölnu. V petek je bil suspendiran prvi mož kölnske policije Wolfgang Albers, ker naj bi zadrževal informacije o napadih, predvsem o izvoru napadalcev.

V soboto je v Kölnu zaradi nasilnih protestov policija uporabila solzivec in vodne topove. Protestniki so se zbrali na poziv Pegide, gibanja, ki je sovražno do islama in priseljencev.

Ne spreglejte