Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 5. 2018,
15.36

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

Emmanuel Macron Francija protesti reforme

Sobota, 5. 5. 2018, 15.36

6 let, 4 mesece

Francija: Več tisoč protestnikov proti Macronovim reformam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Protesti proti Macronu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V središču Pariza se je pred prvo obletnico, odkar je vodenje Francije prevzel predsednik Emmanuel Macron, zbralo več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti predsednikovim reformam. Po navedbah organizatorjev se je demonstracij udeležilo 160 tisoč ljudi, policija pa ocenjuje, da je bilo protestnikov štirikrat manj.

Največ protestnikov, ki nasprotujejo reformnemu programu francoskega predsednika Emmanuela Macrona, se je pričakovano zbralo v Parizu, o manjših demonstracijah pa poročajo tudi iz Toulousa in Bordeauxa.

Melenchon: Prebivalci Francije si želijo globokih družbenih sprememb

Protesti v francoski prestolnici pod sloganom Zabava za Macrona so se začeli z množičnim piknikom, ki je pritegnil številne družine. Po ocenah organizatorjev, ki prihajajo iz levičarske stranke Neposlušna Francija, se je na demonstracijah zbralo okoli 160 tisoč ljudi.

Francoske oblasti poudarjajo, da se je v Parizu zbralo le 40 tisoč protestnikov. "Udeležba ni tako množična, kot so napovedovali," je poudaril francoski notranji minister Gerard Collomb.

Nekaj privržencev Neposlušne Francije je nosilo transparente z napisi Dol s predsednikom bogatih, Ne socialnemu državnemu udaru ter Za šesto republiko. Vodja stranke Jean-Luc Melenchon je poudaril, da si številni prebivalci Francije želijo globokih družbenih sprememb.

Kritiki francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu očitajo, da favorizira podjetja in bogate. | Foto: Reuters Kritiki francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu očitajo, da favorizira podjetja in bogate. Foto: Reuters

Francoske oblasti močno poostrile varnostne ukrepe

Organizatorji so udeležence protestov že vnaprej pozvali, naj bodo razpoloženi za zabavo, da bi se izognili ponovitvi izgredov s prvomajskih shodov proti Macronu, ko so zamaskirani izgredniki zažigali avtomobile, razbijali izložbe in podtaknili požar v restavraciji verige s hitro prehrano.

Francoske oblasti so kljub temu močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost je na protestih tako skrbelo okoli dva tisoč pripadnikov varnostnih sil.

Macronu očitajo, da favorizira podjetja in bogate sloje

Protesti so večinoma minili mirno, so pa policisti zabeležili nekaj incidentov. Neznanci so recimo odvrgli dimno bombo v reportažno vozilo radia Franceinfo. Francoski notranji minister Collomb je omenjeno dejanje že ostro obsodil. "K sreči v avtomobilu ni bilo nikogar, ko so vanj vrgli dimno bombo," je še dodal.

Današnje demonstracije so del protestov proti francoskemu predsedniku, čigar reforme na več področjih, od šolskega sistema do železnic, so v francoski javnosti naletele na nasprotovanje in neodobravanje. Kritiki Macronu med drugim očitajo, da pri reformah daje prednost podjetjem in bogatim.

Organizatorji današnjih protestov obljubljajo, da gre le za "prvo etapo" v boju proti predsedniku. Več strank, sindikatov in združenj nove demonstracije napoveduje za 26. maj.

Ne spreglejte