Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2016,
8.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Turčija eksplozija

Sobota, 17. 12. 2016, 8.25

6 let, 6 mesecev

Več mrtvih in ranjenih v eksploziji v Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

V bombnem napadu na avtobus v turškem mestu Kayseri blizu univerze je bilo danes ubitih 13 vojakov, 48 pa ranjenih, je sporočila turška vojska. Notranji minister Suleyman Soylu je dejal, da je bilo skupno ranjenih 55 ljudi. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, Ankara pa s prstom kaže na prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Eksplodiralo je, medtem ko je bil avtobus zraven univerzitetnega kampusa. Državna tiskovna agencija Anadolu je poročala, da so se vojaki peljali z avtobusom javnega prevoza in da so bili na poti na izlet na lokalno tržnico.

Napad je izvedel samomorilski napadalec

Vojska je sporočila, da so bili na avtobusu navadni vojaki in nižji častniki, pričakovati pa je tudi civilne žrtve. Notranji minister Soylu, ki je obiskal kraj napada, je nato povedal, da je bilo skupno ranjenih 55 ljudi, od katerih jih je 12 v intenzivni negi, šest pa v kritičnem stanju. Izpostavil je, da je teroristični napad izvedel samomorilski napadalec in da je Turčija odločena, da bo končala to nasilje. Tiskovni agenciji Anadolu je nato povedal, da so prijeli sedem osumljencev v povezavi z napadom, pet pa jih še iščejo.

Tarče je vseh 79 milijonov državljanov skupaj z vojaki in policisti

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v izjavi izpostavil, da so tarča terorističnih dejanj v Turčiji "vseh 79 milijonov državljanov skupaj z vojaki in policisti". Ne da bi izrecno navedel napad v Kayseriju, je dejal, da je Turčija tarča vseh terorističnih skupin, še posebej pa prepovedane Kurdske delavske stranke. "Odločno se bomo borili proti tem terorističnim organizacijam v duhu naše nacionalne mobilizacije," je dejal. Nacionalno mobilizacijo je sicer razglasil po terorističnem napadu pred tednom dni v Istanbulu.

Namestnik premierja Numan Kurtulmus je medtem za NTV dejal, da sedanji indici kažejo, da je za napadom stala PKK. Preiskava sicer še ni končana in je še prezgodaj za dokončno stališče o tem, kdo je odgovoren, je dodal.

Prokurdska Ljudska demokratična stranka (HDP), ki je zaradi domnevnih povezav s PKK tarča vse večjega pritiska oblasti, je ostro obsodila današnji napad. Stranka sicer povezave s PKK zanika.

Kayseri je industrijsko središče v osrednjem delu Turčije, ki velja za mirno območje. Leži zahodno od jugovzhodnega dela države, kjer potekajo spopadi med kurdskimi skrajneži in varnostnimi silami.

Turčijo je letos pretresla vrsta napadov tako kurdskih skrajnežev kot skrajne skupine Islamska država. Tokratna eksplozija se je zgodila le teden dni po tem, ko je bilo v Istanbulu ubitih 44 ljudi. Za napadom naj bi stali kurdski skrajneži.

Ne spreglejte