Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 11. 2020,
8.31

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Natisni članek

Italija COVID-19 Koronavirus ZDA

Sobota, 28. 11. 2020, 8.31

3 leta, 5 mesecev

Italijanska vlada naj bi policijsko uro podaljšala do novega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Italija, koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Italijanska vlada naj bi do novega leta podaljšala policijsko uro, ki so jo uvedli v začetku meseca, zaprti bodo v tem času ostali tudi lokali in restavracije, informacije iz vladnih krogov povzema avstrijska tiskovna agencija APA. V ZDA je število doslej potrjenih okužb z novim koronavirusom v petek po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa preseglo 13 milijonov, za covid-19 pa je umrlo že skoraj 265 tisoč ljudi. V bolnišnicah se trenutno zdravi 90 tisoč ljudi.

Vlada bo prihodnji teden potrdila ukrepe, ki naj bi veljali čez praznike. Predvidoma bodo morale osebe, ki bodo odpotovale v tujino, ob vrnitvi v domovino v karanteno. Vlada želi s tem preprečiti, da bi šli državljani v tujino na smučanje.

V nedeljo bodo medtem ponekod v državi zrahljali ukrepe za zajezitev epidemije. Tako bodo v Lombardiji, Piemontu in Kalabriji odpravili najostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki veljajo na teh rdečih območjih. Omejitve nameravajo zrahljati tudi v Liguriji in Siciliji, tako da ne bosta več v oranžnem, ampak v rumenem območju, poroča STA.

Irska decembra v rahlanje ukrepov

Irska vlada je v petek napovedala rahljanje koronskih ukrepov za čas decembrskih praznikov. Že prihodnji teden se bodo odprle vse trgovine, frizerji in nekatere druge storitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Irski premier Michael Martin je v petek napovedal, da si bodo lahko državljani malo oddahnili, potem ko so se v preteklih tednih morali žrtvovati med popolnim zaprtjem, poroča STA.

Na Irskem so veljali strogi omejevalni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, saj je bilo od 21. oktobra zaprtih večina trgovin in storitev, ljudje pa so se lahko gibali le v radiju petih kilometrov od doma.

V ZDA presegli 13 milijonov okužb

cepivo, BioNTech, covid-19 | Foto: BioNTech Foto: BioNTech V torek se bo v Atlanti sestal svetovalni odbor za imunizacijo pri Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki bo izdelal shemo, kako deliti uvodne skromne zaloge cepiva proti covidu-19. Najprej bodo cepivo najverjetneje namenili zdravstvenemu osebju, poroča STA.

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech sta zvezno Upravo za hrano in zdravila (FDA) zaprosila za izredno odobritev uporabe cepiva in 10. decembra se bodo sestali znanstveni svetovalci FDA in prošnjo odobrili ali zavrnili. Skoraj zagotovo jo bodo potrdili, nakar se bo začela distribucija po zveznih državah. Za podobno dovoljenje bo kmalu FDA zaprosilo še podjetje Moderna.

Prihodnji teden pričakujejo rast okužb

Zdravstveni strokovnjaki pričakujejo, da bodo številke glede okužb v naslednjih dneh nekoliko zmedene, ker so se ljudje množično testirali pred zahvalnim dnem, kasneje pa malce manj. V sredo so na primer opravili dva milijona testov, v četrtek pa le 1,2 milijona. Okužbe pa naj bi po pričakovanjih v prihodnjih tednih narasle zaradi potovanj in druženj za praznik.

Los Angeles v ponedeljek za tri tedne uvaja zaprtje vseh nenujnih podjetij z določenimi izjemami, ker so v petek potrdili 4544 novih primerov okužb in 24 mrtvih. V bolnišnicah je skoraj 2000 bolnikov s covidom-19. Trgovine bodo ostale odprte vendar z omejenimi kapacitetami.

Okužbe rastejo tudi drugod po ZDA, na primer v Južni Dakoti, kjer so v petek našteli 39 mrtvih, samo v novembru pa je umrlo 463 ljudi, kar je več kot polovica vseh smrti od izbruha pandemije v marcu. Južna Dakota ima sedaj 100,7 smrti zaradi covida-19 na 100 tisoč prebivalcev.

Pandemija je omejila tradicionalni naval na trgovine na črni petek, dan po zahvalnem dnevu, ko se uradno začenja sezona prazničnih razprodaj, ki traja do novega leta.

Ne spreglejte