Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2020,
7.24

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

11

Natisni članek

Evropa Koronavirus ZDA

Četrtek, 3. 12. 2020, 7.24

3 leta, 4 mesece

Pri sosedih padel brutalen rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

11

Rim Italija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Italiji je v preteklem dnevu za covidom-19 umrlo 993 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka izbruha novega koronavirusa. Prejšnji rekord je padel 27. marca, ko je umrlo 969 bolnikov s covidom-19. Italijanska vlada je sicer ponoči sprejela odlok, v skladu s katerim bo med božičnimi in novoletnimi prazniki močno omejeno gibanje po državi.

13:23

V Iranu milijon okužb

12:59

Na Madžarskem 182 smrti

12:58

Razmere v Rusiji

11:40

V ZDA tragičen rekord

09:54

V Nemčiji podaljšali ukrepe

07:49

Umrl nekdanji predsednik

  • 13:23

    V Iranu milijon okužb

    V Iranu so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 14 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, s čimer je Iran kot 14. država na svetu presegel mejnik milijon okužb.

    Iran je najhuje prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa na Bližnjem vzhodu. Po uradnih podatkih je v Iranu za posledicami koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 49.300 ljudi, med njimi 358 v zadnjih 24 urah, je danes sporočila tiskovna predstavnica iranske vlade Sima Sadat Lari.

    Od februarja, ko so v državi zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so v Iranu našteli 1.003.494 okuženih. Strokovnjaki in celo minister za zdravje Said Namaki sicer priznavajo, da so zaradi majhnega števila testiranj resnične številke okuženih in smrtnih žrtev virusa precej višje od uradnih.

    Da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, so v Iranu 21. novembra uvedli strožje omejitvene ukrepe, ki bodo veljali dva tedna, saj želijo preprečiti tretji val epidemije. Med drugim so zaprli nenujne dejavnosti in omejili potovanja. Ti ukrepi veljajo za večino večjih mest po državi, med njimi Teheran in 30 prestolnic iranskih pokrajin, navaja STA.

  • 12:59

    Na Madžarskem 182 smrti

    Na Madžarskem je za boleznijo covid-19 v zadnjem dnevu umrlo 182 ljudi, kar je največ od začetka pandemije. V tem obdobju so potrdili več kot 6.600 okužb z novim koronavirusom, piše na spletni strani madžarske vlade.

    Trenutno je v državi skoraj 159.500 aktivnih primerov okužbe, v madžarskih bolnišnicah pa se zdravi skoraj 7.700 bolnikov, med njimi jih je 663 na ventilatorjih. Skupno je na Madžarskem umrlo več kot 5.300 bolnikov z boleznijo covid-19, potrdili pa so več kot 231.800 okužb z novim koronavirusom.

    Da bi zajezila širjenje novega koronavirusa, je vlada premierja Viktorja Orbana pred tremi tedni deloma ustavila javno življenje. Med drugim na Madžarskem velja policijska ura od 19. ure, srednješolci pa se šolajo na daljavo. Osnovne šole medtem ostajajo odprte kljub prošnji sindikata učiteljev, naj vlada odredi izredne zimske počitnice, poroča STA.

  • 12:58

    Razmere v Rusiji

    V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 28.145 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord od začetka pandemije. Za posledicami novega koronavirusa je umrlo še 554 ljudi.

    Trenutno v Rusiji okužbo preboleva okoli 474 tisoč ljudi. Po mnenju oblasti naj bi v Rusiji kmalu dosegli vrhunec epidemije, trend glede števila okužb naj bi se tako kmalu obrnil navzdol. Razmere se sicer razlikujejo glede na regijo, opozarjajo. V Rusiji so doslej potrdili že več kot 2,375 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 41.607 bolnikov z boleznijo covid-19, piše STA.

  • 11:40

    V ZDA tragičen rekord

    V ZDA je v zadnjih 24 urah zaradi novega koronavirusa prvič v enem dnevu umrlo več kot 3 tisoč ljudi. Zabeležili so tudi rekordno število hospitalizacij, to je prvič doslej v enem dnevu preseglo mejo 100 tisoč.

    Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa, posodobljenih davi po srednjeevropskem času, je v ZDA v zadnjih 24 urah umrlo 3.157 bolnikov, kar je največ v enem dnevu doslej. Prejšnji rekord iz 15. aprila je znašal 2.607 smrtnih žrtev v enem dnevu. Poleg tega so v zadnjih 24 urah drugič od začetka epidemije potrdili več kot 200 tisoč novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Največ novih primerov v enem dnevu so potrdili v petek, in sicer 205 tisoč, piše STA.

    Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je doslej v ZDA umrlo več kot 273 tisoč bolnikov, z novim koronavirusom pa se je okužilo več kot 13,9 milijona ljudi. December in januar bosta najtežja meseca doslej v vsej zgodovini javnega zdravstva ZDA, je opozoril direktor Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Robert Redfield.

    Bolnišnice in njihovi oddelki za intenzivno nego postajajo preobremenjeni tako kot na vrhuncu prvega vala pandemije aprila. V Wisconsinu zdaj odrasle bolnike z novim koronavirusom selijo v otroške bolnišnice, primanjkuje pa tudi zdravnikov in medicinskih sester. V zadnjem tednu v ZDA povprečno na dan potrdijo 161.448 novih okužb, kar je 2,5-krat več kot ob zadnjem vrhuncu pandemije v juliju. Povprečno je v zadnjem tednu na dan umrlo 1.531 ljudi, kar je sicer nekoliko manj kot na vrhuncu prvega vala konec aprila.

    Zaradi naraščanja okužb in bolezni, kar se bo, kot napovedujejo pristojni, po zahvalnem dnevu še povečalo, zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi na dan v povprečju lahko umrlo do tri tisoč ali celo do štiri tisoč ljudi. Svetovalec Bele hiše za razvoj in distribucije cepiv proti koronavirusu po državi Moncef Slaoui je v sredo dejal, da bodo do februarja lahko cepili 100 milijonov Američanov.

    Bela hiša je države že obvestila, kdaj lahko pričakujejo uvodne pošiljke cepiva podjetja Pfizer. Guverner Andrew Cuomo je sporočil, da ga je Bela hiša obvestila, da New York, ki mu je predsednik Donald Trump grozil, da cepiva ne bo dobil, prvo pošiljko 170 tisoč odmerkov lahko pričakuje že 15. decembra.

    Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa medtem v obdobju naraščanja okužb in smrti zavrača kritike, da pripravlja velike zabave za božič in novo leto. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je na kritike odvrnila, da če lahko levičarji uničujejo lastnino in napadajo policiste, potem lahko oni organizirajo božične zabave.

    Največ okužb v ZDA je v Teksasu in Kaliforniji (skoraj 1,3 milijona), na Floridi (milijon), v Illinoisu (750 tisoč) in New Yorku (664 tisoč). Največ smrti zaradi bolezni covid-19 je še vedno v New Yorku (34.700), sledijo Teksas (22.335), Kalifornija (19.410), Florida (18.800) in New Jersey (17 tisoč).

    Kalifornija je v sredo prijavila 20 tisoč novih okužb, kar je največ kjerkoli v enem dnevu, v bolnišnicah pa je 8.500 ljudi. V Teksasu je hospitaliziranih devet tisoč ljudi, v New Yorku pa 3.924. V New Yorku je bilo v sredo 8.973 pozitivnih testov od 194 tisoč opravljenih ali 4,63 odstotka. Umrlo je 69 ljudi, še navaja STA.

  • 09:54

    V Nemčiji podaljšali ukrepe

    V Nemčiji se ukrepi za zajezitev širitve novega koronavirusa podaljšujejo vsaj do 10. januarja, je v sredo zvečer po sestanku s predsedniki deželnih vlad sporočila nemška kanclerka Angela Merkel.

    "Načeloma bodo stvari ostale takšne, kot so zdaj," je dejala Merklova in poudarila, da je Nemčija še zelo daleč od obvladljivega števila primerov okužbe. Nemčija je še vedno daleč od cilja manj kot 50 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v obdobju sedmih dni, je opozorila Merklova.

    Inštitut Roberta Kocha je v sredo sporočil, da so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 17.270 novih okužb, umrlo je 487 bolnikov z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije.

    V Nemčiji od 2. novembra velja delno zaprtje države. Zaprti so restavracije, lokali, kulturne ustanove ter telovadnice, zasebna druženja so omejena na največ pet oseb iz lastnega in še enega gospodinjstva. V večini trgovin veljajo stroge omejitve o številu kupcev.

    Med božično-novoletnimi prazniki bodo od 23. decembra do 1. januarja nekatere ukrepe omilili, dovoljeno bo druženje največ desetih oseb. "Trenutne razmere so nesprejemljive, zato je nujno ukrepe podaljšati do 10. januarja," je dejal predsednik bavarske deželne vlade Markus Söder, ki se je zavzel za dodatno zaostrovanje ukrepov.

    "Vprašanje je, ali lahko državo še dlje časa držimo v tem stanju polsna ali pa moramo razmisliti o tem, da ukrepe še zaostrimo," je dejal Söder, ki se zavzema za strogo zaprtje države. Nemška kanclerka in predsedniki 16 nemških deželnih vlad bodo razmere ponovno ocenili 4. januarja, poroča STA.

  • 07:49

    Umrl nekdanji predsednik

    Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je v sredo umrl nekdanji francoski predsednik Valery Giscard d'Estaing.. Star je bil 94 let, umrl pa je na svojem domu v osrednji Franciji.

    Prepričani Evropejec Giscard d'Estaing je Francijo vodil med letoma 1974 in 1980 ter velja za predsednika, ki je v državi uvedel številne reforme. V obdobju, ko je bil predsednik, so v Franciji med drugim uzakonili sporazumno razvezo zakonske skupnosti in legalizirali splav.

    Od leta 2002 je vodil konvencijo o prihodnosti Evropske unije, ki je dosegla konsenz o prihodnji temeljiti reformi povezave, zapisani v predlogu ustavne pogodbe EU. Ustavno pogodbo so v Franciji in na Nizozemskem zavrnili, so pa pomembne dele te pogodbe vključili v lizbonsko pogodbo.

    "Valery Giscard d'Estaing bo ostal predsednik, ki je moderniziral Francijo," je tvitnil eden od njegovih naslednikov, socialist Francois Hollande, ki je bil na položaju med letoma 2012 in 2017. Dodal je, da je Giscard d'Estaing pripomogel tudi h krepitvi francosko-nemškega tandema v Evropski uniji.

    Konservativni nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy, ki je Francijo vodil med letoma 2007 in 2012, pa je Giscarda d'Estainga označil za predsednika, ki je Franciji povrnil čast. Giscarda d'Estainga so zaradi bolezni covid-19 sprejeli v bolnišnico v Toursu, od koder so ga v začetku novembra odpustili po petih dneh. Pokopali ga bodo v družinskem krogu, so sporočili njegovi svojci, piše STA.

     

Koronavirus ZDA
Novice V ZDA novembra potrdili več kot štiri milijone okužb

Med 21. decembrom in 6. januarjem bodo v skladu z odlokom v Italiji prepovedana potovanja med posameznimi deželami. Petindvajsetega in 26. decembra ter 1. januarja pa ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest. Med izjemami sta med drugim obisk zdravnika in odhod na delo.

Umrlo že 58.038 ljudi

Pri sosedih so v preteklem dnevu potrdili 23.225 novih okužb s koronavirusom. Dan prej je bilo novih primerov 20.709, umrlo je 684 bolnikov s covidom-19. Odstotek pozitivnih testov ostaja stabilen pri dobrih desetih odstotkih, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

V Italiji, eni najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19, se je z virusom do zdaj okužilo več kot 1,66 milijona ljudi, za koronavirusno boleznijo je umrlo 58.038 ljudi.

V Veliki Britaniji več kot 60.000 mrtvih

V Veliki Britaniji so medtem potrdili že več kot 60.000 smrti v povezavi z novim koronavirusom, je razvidno iz vladnih podatkov. Oblasti so danes namreč potrdili še 414 novih smrti, skupno pa 60.113, poroča britanski BBC.

V Izraelu več kot 1500 okužb v enem dnevu

V Izraelu so v zadnjem dnevu prvič po več tednih spet potrdili več kot 1500 novih okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so v 24 urah potrdili 1523 novih okužb, kar je največ od sredine oktobra, ko so jih potrdili 1612. O rekordnem številu novih okužb na dnevni ravni poročajo tudi z Zahodnega brega.

Donald Trump
Novice Pravosodno ministrstvo preiskuje korupcijo pri Trumpovih pomilostitvah
Ne spreglejte