Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 2. 2022,
15.20

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

12

Natisni članek

inflacija

Četrtek, 10. 2. 2022, 15.20

2 leti, 2 meseca

V ZDA januarja inflacija pri 7,5 odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

12

Wall Street | Najvišji CPI (Consumer Price Index oziroma inflacija na ravni potrošnikov) v zadnjih 40 letih bi lahko danes slabo vplival na razpoloženje na trgih z vrednostnimi papirji. Pred začetkom trgovanja so bile številke že precej rdeče, po objavi najnovejših številk o inflaciji so strmo upadle tudi cene kriptovalut. | Foto Reuters

Najvišji CPI (Consumer Price Index oziroma inflacija na ravni potrošnikov) v zadnjih 40 letih bi lahko danes slabo vplival na razpoloženje na trgih z vrednostnimi papirji. Pred začetkom trgovanja so bile številke že precej rdeče, po objavi najnovejših številk o inflaciji so strmo upadle tudi cene kriptovalut.

Foto: Reuters

V ZDA je letna inflacija na ravni potrošnikov januarja dosegla 7,5 odstotka, kar je pol odstotne točke več kot decembra lani in pomeni največje zvišanje cen življenjskih potrebščin po februarju 1982, je danes objavilo ameriško ministrstvo za delo.

Ministrstvo je postreglo tudi z mesečno primerjavo. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI), ki meri gibanje cen dobrin in storitev v največjem gospodarstvu na svetu, se je januarja v primerjavi s februarjem zvišal za 0,6 odstotka, s tem pa presegel napovedi analitikov.

Današnje številke potrjujejo, da gre v ZDA za dlje trajajoči inflacijski val. Cene v ZDA so se začele hitreje dvigovati z drugim četrtletjem lani in inflacija se od takrat krepi. Jeseni je presegla šest odstotkov.

Ameriška centralna banka ali Federal Reserve | Foto: Reuters Ameriška centralna banka ali Federal Reserve Foto: Reuters Najnovejše podatke pozorno spremlja tudi Ameriška centralna banka ali Federal Reserve (Fed), ki oblikuje denarno politiko ZDA. Na zasedanju konec januarja je ohranila ključno obrestno mero na rekordno nizki ravni, a napovedala, da bo ob visoki inflaciji in močnem trgu dela "kmalu" primeren čas za dvig obrestnih mer.

Številni menijo, da bi lahko nepričakovano visoka rast cen življenjskih potrebščin podkrepila špekulacije, da bo Fed prisiljen že marca zvišati ključno obrestno mero za 50 osnovnih točk, kar bi slabo vplivalo na borzne trge. Trenutno je ključna obrestna mera na ravni med nič in 0,25 odstotka.

Ne spreglejte