Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
24. 11. 2017,
8.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Savdska Arabija Mohamed bin Salman Al Waleed bin Talal

Petek, 24. 11. 2017, 8.50

6 let, 5 mesecev

V zameno za svobodo bodo dali milijarde

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
mohamed bin salman | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika večina od okoli 200 poslovnežev in visokih uradnikov, ki so jih zaprli v Savdski Arabiji med protikorupcijsko akcijo, je privolila v dogovor, da bodo dali vladi svoje premoženje.

Savdski prestolonaslednik Mohamad bin Salman, idejni vodja protikorupcijske akcije, je v pogovoru za New York Times povedal, da so vsem prijetim, med njimi naj bi bilo tudi najmanj 11 princev - dva izmed njih sta nečaka kralja Salmana -, "pokazali vse dokumente, ki jih imamo, in ko so jih videli, jih je 95 odstotkov privolilo v dogovor".

Dogovor pomeni, da bodo savdski državni blagajni predali gotovino ali delnice svojih podjetij, je pojasnil princ. Dodal je, da je približno odstotku prijetih uspelo dokazati nedolžnost in da so njihov primer opustili. "Okoli štirje odstotki pa trdijo, da niso skorumpirani, in želijo s svojimi odvetniki na sodišče," je dejal 32-letni prestolonaslednik, ki bi lahko že kmalu postal kralj. Ponovil je prejšnje uradne ocene, da bi vlada lahko dobila okoli sto milijard dolarjev denarja, ki so ga prijeti dobili zaradi zelo razširjene korupcije v kraljevini.

Notranjost razkošnega hotela, kamor so strpali okoli 200 priprtih članov savdske elite. | Foto: Instagram/Getty Images Notranjost razkošnega hotela, kamor so strpali okoli 200 priprtih članov savdske elite. Foto: Instagram/Getty Images Zavrnil, da skuša zgolj okrepiti svoj položaj

Med preiskavo so zaslišali 208 ljudi in jih sedem izpustili brez obtožnice. Preostali so zaprti v najrazkošnejšem priporu na svetu, kjer pa naj bi jih tudi mučili ameriški plačanci.

Okoli dva tisoč bančnih računov so med preiskavo zamrznili, kar je sprožilo skrbi, da bi protikorupcijska akcija lahko ogrozila savdsko gospodarstvo. "Naši strokovnjaki skrbijo, da noben izmed poslov ne bo propadel," je princ v intervjuju skušal pomiriti takšne skrbi.

Hkrati je zavrnil namigovanja, da je s protikorupcijsko akcijo, med katero je bil prijet tudi eden najbogatejših Zemljanov, njegov bratranec princ Al Waleed bin Talal, poskušal zgolj okrepiti svoj položaj.

Ne spreglejte