Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
17. 11. 2017,
7.32

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

Savdska Arabija savdski kralj Salman Mohamed bin Salman

Petek, 17. 11. 2017, 7.32

6 let, 5 mesecev

Prihodnji teden nov pretres za Savdsko Arabijo?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Mohamed bin Salman, kralj Salman, Savdska Arabija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po t. i. noči dolgih nožev v Savdski Arabiji se v tej ultrakonservativni kraljevini napovedujejo nove spremembe. Prihodnji teden naj bi kralj Salman prestol prepustil svojemu nasledniku.

Britanski Daily Mail ob sklicevanju na vir blizu savdski kraljevi družini poroča, da bo 81-letni kralj Salman prihodnji teden oblast tudi uradno predal svojemu sinu, 32-letnemu Mohamedu bin Salmanu.

Kralj je svojega najljubšega sina na najpomembnejšo vlogo v največji izvoznici nafte pripravljal zadnjih nekaj let. Mladi princ, znan tudi kot MBS, že zdaj dejansko vodi državo, kar je bilo najbolj očitno na t. i. savdsko noč dolgih nožev, ko je 4. novembra v protikorupcijski akciji dal aretirati več kot 40 vplivnih in bogatih princev ter uradnikov.

"Razen če se ne bo zgodilo kaj dramatičnega, bo kralj Salman prihodnji teden sporočil, da je imenoval MBS za kralja Savdske Arabije," je za Daily Mail povedal vir. Dodal je, da bo Salman ohranil zgolj naziv varuha svetišč. Savdski kralj tradicionalno velja tudi za varuha dveh najbolj svetih krajev za muslimane, Meke in Medine.

Isti vir trdi, da se bo MBS, ko bo uradno kralj, osredotočil na Iran, dolgoletnega regionalnega rivala, kar bi še povečalo možnost vojne med državama. S pomočjo izraelske vojske naj bi uničil Hezabolah, libanonsko milico, ki jo podpira Iran.

Bo že prihodnji teden tudi uradno postal kralj? | Foto: Reuters Bo že prihodnji teden tudi uradno postal kralj? Foto: Reuters

"MBS je prepričan, da mora udariti po Iranu in Hezbolahu. V nasprotju z nasveti starešin kraljeve družine sta to naslednji tarči MBS, zato ga voditelj Kuvajta kliče Pobesneli bik. MBS načrtuje, da bo stvari zanetil v Libanonu, a upa, da lahko računa na izraelsko vojaško pomoč. Izraelu je že obljubil milijarde dolarjev neposredne finančne pomoči, če privoli v to. MBS se ne more spopasti s Hezbolahom v Libanonu brez Izraela. Načrt B je, da bi se proti Hezbolahu boril v Siriji," načrte princa razkriva vir.

Prejšnji teden je med obiskom Rijada nepričakovano odstopil libanonski premier Saad Hariri in pri tem navedel, da mu grozijo s smrtjo. Iran je obtožil, da sodeluje s Hezbolahom, sicer njegovim koalicijskim partnerjem.

V Iranu in Libanonu so odgovorili, da je Savdska Arabija Haririja prisilila v odstop ter da ga zadržujejo proti njegovi volji, včeraj pa je Francija sporočila, da je Hariri sprejel povabilo, naj pride v Pariz.

Ne spreglejte