Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2015,
9.49

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kralj Savdska Arabija

Petek, 23. 1. 2015, 9.49

4 leta, 11 mesecev

Kdo je novi savdski kralj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi kralj Savdske Arabije je sin najljubše žene ustanovitelja države.

Še pred nekaj meseci so se pojavila ugibanja, kdo bo kralj Savdske Arabije po smrti kralja Abdullaha bin Abdul Aziza Al Sauda . Tedaj so se pojavile bojazni, da bi bil to lahko princ Muqrin, sin jemenske ljubice ustanovitelja države kralja Abdula Aziza bin Al Sauda . Marca lani so ga sicer imenovali za kronskega princa, a nekdanji vodja savdske obveščevalne službe je ostal prestolonaslednik. Na prestol je, tako kot veli tradicionalni vrstni red sinov ustanovitelja države, sedel njegov starejši polbrat Salman bin Abdul Aziz Al Saud, sin najljubše žene kralja Abdula Husse bint Ahmad Sudairi. Kralj Salman je eden izmed sedmih sinov kralja Adbula in njegove priljubljene žene.

Dolgoletni guverner Riada in zapravljivi obrambni minister Rojen je bil leta 1935 in je že zelo kmalu začel politično kariero. Leta 1963 je postal guverner Riada, ki ga je vodil skoraj 50 let. Medtem je puščavsko mesto spremenil v moderno metropolo, seveda s pomočjo naftnega denarja. Leta 2011 je postal obrambni minister in tudi na tej poziciji je veliko trošil. Pravzaprav največ med vsemi ministri. Da bi vzpostavil boljše vezi z zavezniki, je kupoval ogromne količine orožja v ZDA, Veliki Britaniji in Franciji.

Leto za tem je postal prvi v vrsti za prestol, ko sta v istem letu umrla njegova starejša brata, princa Sultan in Nayef.

Novi savdski kralj velja za dobrega diplomata in pogajalca znotraj različnih frakcij razvejane kraljeve družine. Prav tako ima dobre odnose s pomembnimi plemenskimi poglavarji. Je tudi dober poslovnež, z vplivom na več branž družinskih poslov, vključno z vložkom v panarabski časopis Al-Sharq Al-Awsat.

Priljubljen, a star in šibkega zdravja V svoji državi je priljubljen, prav tako znotraj kraljeve družine. "Velja za neposrednega, dobro izobraženega in nepodkupljivega," je za New York Times dejal Robert Jordan, nekdanji ameriški ambasador v Savdski Arabiji.

Težava pa je, da je star 79 let, da zaradi kapi ne more uporabljati leve roke in torej ni več najbolj suveren. Toda v Savdski Arabiji je to v navadi, da kralji na prestol ne sedajo mladi. Zdajšnji prestolonaslednik princ Muqrin bi bil, če bi postal kralj po smrti svojega polbrata, z 69 leti daleč najmlajši savdski kralj.

Tudi zaradi starosti analitiki ocenjujejo, da v savdskem vladanju ne bo velikih sprememb. Umrli kralj Abudullah je ustvaril stabilno državo, kar bo kralj Salman gotovo nadaljeval. "Brez dvoma bo v njegovi vladavini močan poudarek na kontinuiteti," je za New York Times poudaril profesor bližnjevzhodnih študij na Princetonu Bernard Haykel: "Še posebej v času, ko je cena nafte nizka in so v regiji številne težave, je zadnje, kar njegova država potrebuje, velika sprememba na oblasti."

Bolj konservativen kot brat Med njim in njegovim bratom, umrlim kraljem, pa je kljub vsemu ena velika razlika. Kralj Salman naj bi bil precej bolj konservativen kot reformatorski kralj Abdullah. Kar zadeva družbene vrednote, ima zelo tradicionalna stališča. Gotovo bo obdržal reforme, ki jih je vpeljal brat, na primer spodbude za zaposlovanje žensk, malo verjetno pa je, da bi v času njegove vladavine ženske smele voziti.

Pri vladanju mu bodo pomagali sinovi, ki že zavzemajo močne položaje. Princ Abdul Aziz je namestnik ministra za nafto, princ Faisal je guverner Medine, princ Sultan, ki je mimogrede prvi arabski astronavt, pa je direktor turistične organizacije. Najstarejši sin njegove tretje žene, 30-letni Mohamed, pa bo vodil očetov dvor.

Ne spreglejte