SiolNET. Novice Svet
2,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po padcu brezpilotnega letala v Zagrebu: "To je jasna grožnja in treba se je odzvati"

2,15

termometer

Na Hrvaškem so se začele priprave na odstranitev brezpilotnega letala, ki je v četrtek strmoglavilo v južnem delu Zagreba. Letalo je okoli 23. ure strmoglavilo na zeleno površino pri študentskem domu Stjepan Radić. Nihče ni bil poškodovan, je pa bilo poškodovanih okoli 40 avtomobilov, piše Večernji list. Tako Rusija kot Ukrajina trdita, da letalo ni njihovo. "To se ne bi smelo zgoditi. To je bila zelo čista in jasna grožnja, na katero se je treba odzvati," pa je danes dejal predsednik hrvaške vlade.

Začela so se pripravljalna dela za odstranitev brezpilotnega letala, ki je pred dvema dnevoma strmoglavilo na Jarunu. Zagrebški gasilci sekajo drevesa, uslužbenci hrvaške vojske pa čistijo teren, da bodo lahko bagri neovirano prišli do kraja dogodka in začeli odstranjevati dele letala. Po do zdaj zbranih podatkih gre za vojaško izvidniško letalo srednjega dosega TU-141 strizh, proizvedeno v nekdanji Sovjetski zvezi. 

"Ostanke letala bomo najprej izkopali in pregledali, hkrati pa bomo v stiku z vsemi državami, za katere menimo, da lahko prispevajo informacije," je danes zjutraj dejal premier Andrej Plenković.

Včeraj v poznih popoldanskih urah je na kraj nesreče prispela težka mehanizacija na čelu z bagri. Letalo so najprej izkopali, nato pa ga izvlekli in odpeljali na skrivno lokacijo, kjer ga bodo poskušali sestaviti. Po prvih dostopnih informacijah je široko tri in dolgo en meter.

Plenković: Potrebno je tesnejše sodelovanje znotraj Nata 

Danes okoli osme zjutraj je na kraj strmoglavljenja brezpilotnega letala prispel hrvaški premier Andrej Plenković skupaj z načelnikom Generalštaba oboroženih sil Robertom Hranjem, ministrom za hrvaške veterane Tomom Medvedom, ministrom za notranje zadeve Davorjem Božinovićem in ministrico za obrambo Marijo Banožić.

"Ta raketa bi lahko pristala na jedrski elektrarni. Očitno je, da ni bilo dobrega odziva niti dobre komunikacije z drugimi državami. To nam je pokazalo, da imamo zelo nevaren scenarij, na katerega moramo biti pozorni. Varnost ni ogrožena," je dejal Plenković. 

Verjame, da lahko Nato zaščiti hrvaški zračni prostor, saj je, kot je dejal, to, kar se je zgodilo, nepredvideno. "Mislim, da bo po tem dogodku budnost vseh veliko večja," je dejal.

"To kaže na potrebo po tesnejšem sodelovanju znotraj Nata. To se ne bi smelo zgoditi. To je bila zelo čista in jasna grožnja, na katero se je treba odzvati," je še povedal in dodal, da bodo na to vprašanje opozorili v vseh organih tako Nata kot Evropske unije. 

Zagreb padec Avtomoto V Zagrebu strmoglavil vojaški brezpilotnik iz Ukrajine. Milanović: Gre za resen incident.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin