Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2022,
20.26

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Natisni članek

Zagreb kolesarji vrane

Sreda, 11. 5. 2022, 20.26

1 leto, 11 mesecev

V Zagrebu agresivne vrane napadajo kolesarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Vrana | Po lanskih napadih vran, ki so povzročile hude poškodbe ljudi, je Mestna občina Zagreb pozvala k odstranitvi vranjih gnezd.  | Foto Ana Kovač

Po lanskih napadih vran, ki so povzročile hude poškodbe ljudi, je Mestna občina Zagreb pozvala k odstranitvi vranjih gnezd.

Foto: Ana Kovač

V Zagrebu, natančneje v Knežiji, so opazili, da v bližini šole, avtobusne postaje in na sicer prometnem območju zadnja dva dneva vrane napadajo ljudi. Kot je že znano, vrane, ki končajo na tleh, njihovi starši branijo na način, da odganjajo ljudi, ki jih vidijo v bližini. Direktor zagrebškega živalskega vrta Damir Skok je za RTL povedal, da so vrane izjemno inteligentne živali, ki imajo dobro razvit spomin. 

Lani so vrane v Zagrebu napadle štiri ženske, ki so bile huje poškodovane. V teh dneh pa so napadle dva kolesarja, ki sta prav tako huje poškodovana. 

Vrana
Novice Težave v Zagrebu: ljudi napadajo vrane

Vrane kolesarje dojemajo kot grožnjo za svoje mladiče

Skok je povedal, da ne moremo stoodstotno ugotoviti, kaj se v tem primeru dogaja na Knežji, vendar lahko na podlagi razpoložljivih informacij domnevamo, da vrane kolesarje dojemajo kot veliko grožnjo za svoje mladiče. "Morda je šel kolesar mimo njihovega mladiča, ko je pristal na tleh, zato so ga agresivno napadle in mladiča zaščitile pred drugimi kolesarji," je pojasnil Skok. 

Ker se napadi dogajajo v bližini šole, pa tudi avtobusne postaje, je RTL Skoka vprašal, kaj je treba storiti, da se napadom izognejo. "Ljudje naj se v tem obdobju izogibajo krajev, kjer vidijo vrane muharice. Dokler mladiči nimajo dovolj krepkih mišic za suvereno letenje, so lahko namreč odzivi staršev zelo zaščitniški," je dejal. 

Kaj storiti, če te napade vrana?

Če te napade vrana, je najbolje dvigniti roke in zamahniti, saj jih bodo ti gibi zaustavili. "Vrane redko poškodujejo ljudi. Večje poškodbe nastanejo, ko ljudje panično bežijo, nato pa se ob kaj spotaknejo in dobijo ureznine ali si zlomijo kosti," je še povedal Skok. 

Po lanskih napadih vran, ki so povzročile hude poškodbe ljudi, je Mestna občina Zagreb pozvala k odstranitvi vranjih gnezd. Občane so opozorili, naj se dan ali dva, dokler ptice ne odletijo, izogibajo lokacijam gnezd. 

Vsi se s pristopom odstranitve vranjih gnezd ne strinjajo

"Skrb za populacijo posamezne urbane živalske vrste zahteva dolgoročen in strateški pristop lokalnih oblasti ter pripravljenost občanov, da spremenijo svoje navade. Mesto mora med drugim razviti tudi nove načine ravnanja z zelenimi površinami, kot je zapiranje zabojnikov z odpadki, da se vrane ne bi prehranjevale z ostanki hrane, ter pripravljenost izogibati se območjem, kjer mlade ptice opravijo prve polete, da starši mladih vran ne bi mislili, da njihovo gibanje ogroža njihove potomce," pojasnjuje Skok in dodaja, da se je v zadnjih desetih letih število posegov, povezanih z vranami, močno povečalo. 

Pretep v Zagrebu
Novice Neverjetni prizori iz Zagreba: javni pretep in seks na travniku
Ne spreglejte