Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
10.49

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

CDU volitve AfD Nemčija

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 10.49

4 leta, 5 mesecev

V Turingiji prva zmaga za Levico, na drugem mestu močno okrepljena AfD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Deželne volitve v Turingiji | Na deželnih volitvah v nemški zvezni deželi Turingiji je v nedeljo prepričljivo slavila Levica. | Foto Reuters

Na deželnih volitvah v nemški zvezni deželi Turingiji je v nedeljo prepričljivo slavila Levica.

Foto: Reuters

Na deželnih volitvah v nemški zvezni deželi Turingiji je v nedeljo Levica z 31 odstotki glasov prvič postala najmočnejša stranka v kateri od nemških dežel. Dozdajšnji ministrski predsednik Bodo Ramelow je že zahteval nov mandat za sestavo vlade. Na drugem mestu je pristala skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je s 23 odstotki več kot podvojila svoj zadnji volilni izid.

Medtem ko je bila v dozdajšnji sestavi deželnega parlamenta najmočnejša stranka Krščanskodemokratska unija (CDU), je ta v nedeljo z 21,8 odstotka glasov glede na začasne uradne izide padla na tretje mesto. Glede na zadnje volitve je izgubila skoraj 12 odstotnih točk podpore in dosegla najslabši volilni izid na deželnih volitvah v Turingiji.

Boris Johnson
Novice Poslanci zavrnili Johnsonov predlog za razpis predčasnih volitev

AfD več kot podvojila zadnji volilni izid

Zgodovinsko slab rezultat so dosegli tudi socialdemokrati (SPD). Podpora iz leta 2014, ko so dosegli 12,4 odstotka glasov, jim je še padla na 8,2 odstotka. Zeleni, ki skupaj z Levico in SPD oblikujejo trenutno vladajočo koalicijo, so osvojili 5,2 odstotka glasov, kar je pol odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah. Vstopni prag petih odstotkov je za las uspelo preskočiti tudi liberalcem (FDP).

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je s 23 odstotki več kot podvojila svoj zadnji volilni izid. | Foto: Reuters Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je s 23 odstotki več kot podvojila svoj zadnji volilni izid. Foto: Reuters

Velik uspeh je na drugi strani dosegla AfD, ki ji je podpora z nekaj več kot deset odstotkov narasla na 23,4 odstotka. AfD je okrepila svoj položaj, čeprav ji je v primerjavi s poletjem v zadnjih tednih podpora nekoliko upadla. Glavni razlog za to naj bi bil napad na sinagogo v mestu Halle v začetku meseca, v katerem sta umrla dva človeka. Nemški politiki so večinoma krivdo za napad pripisali AfD. Volilna udeležba je bila 64,9-odstotna, kar je precej več kot leta 2014, ko je svoj glas oddalo nekaj več kot pol volivcev.

Angela Merkel
Novice Merklova opozorila, da je dogovor o brexitu brez kompromisa malo verjeten

Težavno oblikovanje deželne vlade

Pred strankami je zdaj težavno sestavljanje deželne vlade. Mandat po jasni zmagi svoje stranke spet pričakuje Bodo Ramelow, ki je leta 2014 postal prvi politik Levice, ki je prevzel vodenje kakšne nemške dežele. A kot so potrdili zadnji izidi, morebitna ponovitev koalicije Levice, Zelenih in SPD ne bi prinesla večine v deželnem parlamentu v Erfurtu.

Kot je v nedeljo zvečer dejal Ramelow, bi se morali biti vsi demokrati sposobni med seboj pogovarjati. Vse preostale stranke so sicer izključile možnost sodelovanja z AfD, vodja SPD na deželni ravni Wolfgang Tiefensee pa je že omenjal možnost manjšinske vlade.

Vodilni kandidat CDU na volitvah Mike Mohring je v nedeljo zvečer menil, da odsotnost večine na sredini zahteva nove odgovore. "Najprej je treba dobro razmisliti, kaj je za našo deželo pomembno in kako lahko stabiliziramo demokracijo," je dejal Mohring, ki je do zdaj izključeval povezovanje z Levico. V Berlinu se bodo medtem danes sestala vodstva posameznih strank, da bi razpravljala o volilnem izidu in morebitnih posledicah.

Ne spreglejte