Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 4. 2016,
14.01

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Turčija begunci

Nedelja, 3. 4. 2016, 14.01

7 let, 11 mesecev

V Turčiji opozarjajo na nepripravljenost na vračanje beguncev iz EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Oblasti mesta Dikili na zahodu Turčije niso pripravljene na namestitev več sto beguncev, ki jih v okviru dogovora med Turčijo in EU pričakujejo v ponedeljek, je danes dejal tamkajšnji župan Mustafa Tosun.

"Kot župan od odgovornih v Ankari nisem prejel nobenih informacij glede migrantov," je povedal župan Dikilija Mustafa Tosun. Dodal je, da ne ve, ali in koliko migrantov bo v ponedeljek prišlo v Dikili. Poleg tega ne ve, kam jih bodo namestili.

 

V skladu z dogovorom med Turčijo in EU bodo migrante, ki v Grčiji ne zaprosijo za azil ali jim ga ne uspe pridobiti, v ponedeljek začeli vračati v Turčijo. V zameno pa bodo enako število sirskih beguncev premestili v Evropo.

 

V Grčiji trenutno več kot 52 tisoč migrantov in beguncev

Migranti vračanju v Turčijo nasprotujejo in zahtevajo, da jih odpeljejo na celino. Več sto jih je v soboto zapustilo begunski center na grškem otoku Ios, danes pa so jih namestili v glavnem pristanišču otoka.

 

V zadnjih 24 urah je na grške otoke v Egejskem morju prišlo 514, v soboto 566, v petek pa 339 beguncev in migrantov. V Grčiji jih je trenutno 52.500, so sporočili z grškega urada za begunsko krizo. Meje držav na balkanski begunski poti za osebe brez veljavnih dokumentov še naprej ostajajo zaprte.

 

De Maiziere: Dogovor s Turčijo primeren tudi za Severno Afriko

Dogovor s Turčijo o reševanju begunske krize bi lahko predstavljal model tudi za dogovor s severnoafriškimi državami, je v pogovoru za nemški časnik Tagesspiegel am Sonntag dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere.

"Če bo prek Sredozemskega morja ponovno prišlo več ljudi, bomo morali podobne rešitve kot s Turčijo iskati tudi z državami Severne Afrike, o tem pa se bomo morali tudi pogajati," je dejal de Maiziere.

 

Schulz: EU na področju človekovih pravic Turčiji ne sme popuščati

Evropska unija na področju človekovih pravic Turčiji ne sme popuščati, je v intervjuju za nemški časnik Bild am Sonntag dejal predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Ob tem je izrazil zaupanje v dogovor med Brusljem in Ankaro za obvladovanje begunske krize. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je šel s tem, ko je nemškega veleposlanika zaradi satirične pesmi na nemški televiziji pozval na pogovor, "korak predaleč", je dejal Schulz.

Ne spreglejte