Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2020,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

epidemija Koronavirus ZDA

Četrtek, 16. 7. 2020, 8.00

3 leta, 9 mesecev

V Teksasu nov rekorden dan okužb s koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
ZDA koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Okužbe z novim koronavirusom in smrti zaradi covid-19 se še naprej širijo po zahodu in jugu ZDA, kjer se je do srede zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 3,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je 137.357. Kalifornija je v sredo poročala o 11 tisoč novih okužbah in 140 smrtih, Teksas pa o rekordnih 10.800 primerih okužb.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Dobre novice iz ZDA: cepivo za koronavirus je izjemno uspešno

V ZDA zdaj že mesec dni naštevajo po okrog 60 tisoč okužb na dan. Deloma je to posledica okrepljenega testiranja. V New Yorku se na primer že mesec dni gibljejo okrog enega odstotka, v Kaliforniji je zdaj pozitivnih sedem odstotkov testov, v Los Angelesu deset odstotkov, na Floridi pa do 16 odstotkov in več. Podobno je tudi v Teksasu, piše STA.

Med okuženimi tudi guverner Stitt

Okužen je tudi guverner Oklahome Kevin Stitt, ki se je pred mesecem dni udeležil predvolilnega zborovanja predsednika ZDA Donalda Trumpa v Tulsi. 47-letni republikanec je poročal, da se počuti v redu, ampak se bo za nekaj tednov osamil od družine. Oklahoma je v torek prijavila tisoč novih primerov okužb.

ZDA koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trumpov pritisk na odpiranje šol za redni pouk v učilnicah je uspešen le v republikanskih državah in okrožjih. Južna Karolina bo na primer šole odprla tako, kot zahteva Bela hiša, Kalifornija in New York jih bosta odpirala na daljavo. Med izjemami je za zdaj republikanski Kansas, kjer šol do jeseni ne bodo odprli.

Maske v zaprtih prostorih so v nekaterih zveznih državah obvezne, v drugih je njihovo nošenje prostovoljno. Nazadnje so maske uvedli v Montani, v Louisiani pa republikanski pravosodni minister države meni, da je demokratski guverner prekoračil pooblastila in kršil ustavo, ko je ukazal nošenje mask in zaprl bare, poroča STA.

Hillary Clinton
Novice Clintonova: Možno je, da Trump ne bo mirno zapustil Bele hiše

Upor in nasilje v zaporih

Nevarnosti koronavirusa pa se zavedajo tudi zaporniki. Na severozahodu Nove Mehike v Farmingtonu je prišlo do upora in nasilja, saj so zaporniki zahtevali boljše testiranje in izboljšanje varnostnih ukrepov proti koronavirusu. Še vedno je tarča napadov direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci. Bela hiša je sestavila dosje njegovih izjav, ki so se izkazale za napačne, v mnenjskem članku pa ga je kritiziral Trumpov trgovinski svetovalec Peter Navarro. Trump je v sredo dejal, da je Navarro to storil na lastno pobudo in da tega ne bi smel. Njemu osebno naj bi bil sicer Fauci všeč, dejal je, da imata dobre odnose.

Direktor Nacionalnega inštituta Anthony Fauci | Foto: Reuters Direktor Nacionalnega inštituta Anthony Fauci Foto: Reuters

Fauci je že pred dvema dnevoma povedal, da Trumpa ni videl v živo že dva meseca in da ga o ukrepih proti koronavirusu obvešča prek podpredsednika ZDA Mika Pencea. "Veste, to je precej bizarno in tega ne razumem povsem," je v intervjuju za revijo Atlantic o napadih nanj iz vlade, za katero dela, dejal Fauci.

Trumpu se je zameril, ko je začel svariti pred prehitrim odpravljanjem ukrepov proti pandemiji koronavirusa, predsednik ZDA pa si želi zaradi volitev čim prej normalizirati razmere ne glede na to, da se pandemija še zdaleč ni končala. Ankete kažejo tudi, da velika večina Američanov Fauciju glede koronavirusa zaupa bolj kot Trumpu, ki zdravstvenega strokovnjaka lastne vlade dojema kot političnega nasprotnika.

"Zaradi delitev je težko začeti dialog o pošteni oceni tega, kaj se dogaja, kaj smo naredili prav in kaj ne. Moramo začeti znova, nehati delati neumnosti in ugotoviti, kako lahko ponovno prevzamemo nadzor nad pandemijo," je dejal Fauci, še navaja STA.

Novice Trump se je v javnosti prvič pojavil z masko #video
Ne spreglejte