SiolNET. Novice Svet
1,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Švici prvič razveljavili referendum

1,80

termometer

Švica, švicarska zastava, Ženeva
Foto: Reuters

Švicarsko vrhovno sodišče je ta teden zaradi nepravilnih podatkov, ki jih je pred glasovanjem navajala vlada, razveljavilo rezultate referenduma iz februarja 2016, ko so volivci odločali, ali bi zakonski pari in pari v zunajzakonski skupnosti plačevali isto stopnjo davkov. Sodišče je to storilo prvič doslej, odredilo je tudi ponovno glasovanje.

Volivci so predlog o enaki obdavčitvi zavrnili s 50,8 odstotka glasov. Za je glasovalo 49,2 odstotka volivcev. Med referendumsko kampanjo je vlada navajala, da zgolj 80.000 poročenih parov plačuje višje davke kot pari v zunajzakonski skupnosti. Leta 2018 se je vlada popravila in sporočila, da je nesorazmerno obdavčenih kar dobrih 450.000 parov, poroča švicarska izdaja portala The Local.

Vrhovno sodišče je sporočilo, da je vlada z napačnimi informacijami kršila načelo svobode glasovanja državljanov, in da so bili volivci pred glasovanjem zavedeni, saj si niso mogli predstavljati, da je dejansko število več kot petkrat višje od uradno objavljenega. Prav tako je sodišče menilo, da bi glede na majhno razliko glasov in veliko težo nepravilnosti rezultati glasovanja lahko bili drugačni.

Sodišče je odločalo na predlog krščanskih demokratov (CVP), ki so se leta 2018 zaradi nepravilnih podatkov vlade pritožili na rezultate referenduma. Krščanski demokrati so sodbo označili kot krepitev političnih pravic švicarskih državljanov.

Rezultati referenduma so bili razveljavljeni prvič v zgodovini države. Nasprotniki odločitve vrhovnega sodišča menijo, da bi ta lahko spodkopala švicarski politični sistem in tlakovala pot naslednjim nesmiselnim pritožbam na rezultate referendumov.

Švicarski sistem neposredne demokracije pogosto z referendumi vključuje državljane v sprejemanje političnih odločitev. Za razpis referenduma je v Švici treba zbrati 100.000 podpisov državljanov, poroča BBC.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 13.04.2019. ob 11:30 +9 0

  Švicarski sistem direktne oziroma neposredne demokracije je edina oblika demokracije, ki še funkcionira. Vse oblike posredne demokracije, zlasti parlamentarna, so se sprevrgle v čisto birokracijo in so postale negacija ideje demokracije. V parlamentarni demokraciji nobena veja oblasti ne funkcionira neodvisno, kot je to prvotno zamišljeno in deklarativno utrjeno, ampak so vse le strankarski obeski in talci.

  +9 0
 • medo / 13.04.2019. ob 12:30 +3 - 1

  Po številu referendumov se je Slovenija že močno približala Švici, imamo pa tudi že enega razveljavljenega.

  +3 - 1
 • modrooki / 13.04.2019. ob 13:36 +2 - 1

  SLOMEVZHA, bisveno bolj pomemben element demokracije je resnicoljubnost. Ne gre za to, ali imajo ljudje možnost do referenduma, ampak ali imajo prave informacije. Lep primer, kako gre neposredna demokracija lahko po zlu je Brexit. Švicarji so razveljavili referendum, kjer so bili ljudje dezinofrmirani (tudi mi smo enega za 2TDK), Britanci ga pa niso, kljub temu, da še šlo za očitno zavajanje z nekimi številkami na nekih rdečih avtobusih.

  +2 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin