Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
7.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

diplomati Evropska unija napad Sudan

Torek, 18. 4. 2023, 7.24

1 leto

V Sudanu napadli veleposlanika EU in ameriški diplomatski konvoj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Med spopadi vojske in paravojaških sil RSF v Sudanu so na njegovem domu v Kartumu napadli veleposlanika EU, Irca Aidana O'Haro, je v ponedeljek zvečer sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Veleposlanik naj ne bi bil huje poškodovan. Medtem je bil v ponedeljek tarča napada v državi tudi ameriški diplomatski konvoj.

Borrell je novico o napadu na veleposlanika sporočil na družbenem omrežju Twitter, pri tem pa ni podrobneje opisal njegovih poškodb. "Varnost diplomatskih prostorov in osebja je glavna odgovornost sudanskih oblasti in obveznost po mednarodnem pravu," je dodal.

Veleposlanik ni bil resno poškodovan 

Veleposlanik Evropske unije v Sudanu je 58-letni irski diplomat Aidan O'Hara. Tiskovna predstavnica EU Nabila Massrali je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je po napadu v redu. "Varnost osebja je naša prednostna naloga," je poudarila. Dodala je, da delegacije EU po napadu niso evakuirali in da še ocenjujejo varnostne ukrepe.

Irski zunanji minister Michael Martin je dejal, da O'Hara ni bil resno poškodovan, da pa je napad groba kršitev obveznosti zaščite diplomatov v skladu z Dunajsko konvencijo. "Aidan je izjemen irski in evropski diplomat, ki služi EU v najtežjih okoliščinah," je poudaril.

Napad na ameriški diplomatski konvoj 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da je bil v ponedeljek v državi tarča napada tudi ameriški diplomatski konvoj, pri čemer pa ni bilo mrtvih ali ranjenih. "Lahko potrdim, da so včeraj obstreljevali ameriški diplomatski konvoj. Vsi naši ljudje so na varnem in nepoškodovani," je povedal novinarjem na Japonskem, kjer se udeležuje srečanja zunanjih ministrov skupine G7. Ob tem je napad označil za nevarno, nepremišljeno in neodgovorno dejanje, navaja AFP.

V spopadih, ki so izbruhnili v soboto po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom Al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje močnim paravojaškim silam za hitro podporo (RSF), je bilo po podatkih Združenih narodov do zdaj ubitih približno 200 ljudi, 1.800 pa ranjenih. ZN so pozvali k takojšnji prekinitvi ognja.

K nujni prekinitvi sovražnosti je po pogovorih z obema generaloma danes pozval tudi Blinken. "Izgubljenih je bilo že preveč življenj civilistov," je tvitnil ter dodal, da je v pogovoru z generaloma "poudaril pomen zagotavljanja varnosti diplomatskega osebja in humanitarnih delavcev" v državi. Kot je dejal, bi bila že 24-urna prekinitev ognja dobro izhodišče za zmanjšanje napetosti.

Tudi Borrell je sprti strani v ponedeljek pozval k ustavitvi nasilja. Kot je tvitnil, civilisti nujno potrebujejo prekinitev ognja, da bi bili varni in da bi omogočili posredovanje. "EU si prizadeva prepričati obe strani, da upoštevata humanitarno prekinitev ognja, ter spodbuja dialog," je dejal.

Borrell ni navedel več podrobnosti o mirovnih prizadevanjih. Pred tem je neimenovana tiskovna predstavnica EU po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala, da potekajo pogovori med Borrellom ter predstavniki Kenije, Egipta in Združenih arabskih emiratov.

Uničeni najmodernejši migi na svetu

Na satelitskih slikah je uničen vsaj eden od naprednih, nadgrajenih ruskih lovcev mig-29, ki pripadajo egiptovskim zračnim silam. Te so sile sudanske milice zajele v letalskem oporišču Merowe blizu glavnega mesta države Kartuma.

Verjetno so močno poškodovana ali uničena tudi druga letala, še poroča Reuters. Posnetki, ki so nastali v ponedeljek zjutraj, kažejo, da je eno od letal mig-29M/M2 popolnoma zgorelo na ploščadi poleg drugih dveh letal. 

MiG 29, Sudan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sudan
Novice Spopadi med vojsko in paravojaškimi silami: v Sudanu vse več mrtvih #video
Sudan
Novice Krvavi spopadi v Sudanu: ubitih najmanj 56 ljudi, okoli 600 je ranjenih
Sudan
Novice Krvavi kaos v Sudanu
Ne spreglejte