Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2021,
8.43

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

4

Natisni članek

ukrepi Koronavirus Italija

Ponedeljek, 15. 2. 2021, 8.43

3 leta, 2 meseca

Avstrijci hotelov in restavracij ne bodo odprli do velike noči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

4

Avstrija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji bodo zaradi ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa restavracije in hoteli zaprti vsaj do velike noči. V italijanski deželi Piemont ob meji s Francijo in Švico so nekateri upravljavci smučišč pognali žičnice kljub vladni prepovedi, ki je prišla v nedeljo zvečer. Mnogi so zelo nezadovoljni, ker se je vlada tako pozno odločila, da bodo morali danes ostati zaprti, nekateri pa so se odločili protestno nasprotovati vladnemu odloku.

20:24

ZDA: cepili 4,4 %prebivalstva

16:14

Padec letalskega prometa

15:39

Ukrepi v Združenem kraljestvu

15:11

Kitajsko darilo Zimbabveju

13:36

Orban za več pooblastil

13:27

Poljska razmišlja o zaostritvi

13:26

Policisti prekinili več zabav

12:38

Na Hrvaškem rahlo sproščanje

11:21

Dolge kolone na mejah

10:18

Tajska: veliko krčenje BDP

10:16

Peru: škandal zaradi cepljenja

08:43

Evroskupina o vplivu covida-19

  • 21:12

    Umirjanje na Portugalskem

    Na Portugalskem je danes prvič po šestih tednih zaradi covida-19 umrlo manj kot sto bolnikov, zabeležili pa so tudi padec okužb z novim koronavirusom. Po alarmantnem porastu okužb in smrti po božiču se tako epidemija v tej državi umirja, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani.

    Prvič po začetku januarja so danes poročali o manj kot sto mrtvih bolnikih s covidom-19. Umrlo jih je 90. Poročali so tudi o 1303 novih okužbah, kar je najmanj od konca decembra.

  • 20:24

    ZDA: cepili 4,4 %prebivalstva

    V ZDA so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiva Pfizerja ali Moderne cepili 38,7 milijona prebivalcev, z obema odmerkoma 14,3 milijona, kar je 4,4 odstotka vsega prebivalstva ZDA. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so doslej v ZDA potrdili 27,66 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo jih je skoraj 486.000 ljudi.

    Razmere se v ZDA trenutno umirjajo, saj je v zadnjem tednu v primerjavi s tednom prej število novih potrjenih okužb padlo za 22,8 odstotka. Potem ko je bilo sredi januarja dnevno več kot 200.000 okužb, jih je bilo sedaj v petek in soboto manj kot 100.000 dnevno. V minulem tednu je bilo povprečje pozitivnih testov na okužbo 5,6 odstotka.

    Smrtni primeri v ZDA še ne padajo tako očitno, med drugim tudi zaradi statistike, saj je država Ohio svoj seštevek konec tedna popravila navzgor za okoli 4000 primerov na 16.300. Vseeno je povprečje v tednu dni padlo za 3,1 odstotka. Hospitalizacije s v istem času padle za 17,8 odstotka.

    Ameriški center za nadzor nad boleznimi ZDA (CDC) je konec prejšnjega tedna državam izdal navodila za ponovno odpiranje šol in epidemiolog Michael Osterholm z univerze Minnesota, ki je od lani član delovne skupine predsednika Josepha Bidna proti novemu koronavirusu, je menil, da so navodila dobra, vendar opozoril, da veliko neznanko predstavljajo mutacije novega koronavirusa.

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem odobrila izredno uporabo cepiva proti covidu-19 AstraZenece in univerze Oxford, ki je ponekod že v uporabi, vendar ne še v ZDA, kjer čakajo najprej na potrditev cepiva podjetja Johnson & Johnson. (STA)

  • 19:34

    V VB manj kot 10.000 okužb

    Število na novo potrjenih okužb z novim koronavirusom v Veliki Britaniji še naprej upada. Potem ko so beležili rekordne številke v začetku januarja, so danes oblasti poročale o 9765 novih okužbah, kar je najmanj od začetka oktobra.

    Doslej so v Veliki Britaniji potrdili več kot štiri milijone okužb, v povezavi s covidom-19 pa je umrlo več kot 117.000 ljudi, v zadnjem dnevu 230, poroča britanski BBC.

  • 19:09

    WHO potrdil cepivo AstraZenece

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes dovolila nujno uporabo cepiva AstraZenece in oxfordske univerze proti covidu-19. S tem je odprla pot tudi za distribucijo več sto milijonov odmerkov tega cepiva v okviru programa Covax revnim državam po svetu, ki še nimajo cepiv in zato cepljenja še niso začele.

    Številne države po svetu, tudi na Zahodnem Balkanu, še niso začele cepljenja proti covidu-19, ker so čakale na cepivo, ki so ga naročile preko mednarodne pobude Covax, ki so jo Združeni narodi vzpostavili, da bi revnejše države imele pravičen dostop do cepiva.

  • 18:47

    V Avstriji do velike noči

    Avstrijska vlada bo podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa s področja gastronomije, turizma in kulture do okoli velike noči, je pojasnil kancler Sebastian Kurz. Točnega datuma niso sporočili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po srečanju s strokovnjaki, predstavniki dežel in parlamentarnih strank sporočil, da bodo 1. marca nadaljevali razpravo o ukrepih. Opozoril je, da morajo biti še naprej previdni in se izogibati osebnim stikom. "Če tu ne bodo vsi previdni, potem bomo imeli kmalu spet eksponentno rast," je posvaril.

  • 18:26

    V Riu prekinili cepljenje

    Župan Ria de Janeira Eduardo Paes je danes sporočil, da bodo zaradi pomanjkanja cepiva do prihodnjega tedna prekinili cepljenje proti covidu-19. "Obvestili so me, da novi odmerki cepiva niso prispeli," je na Twitterju sporočil župan tega drugega največjega mesta v Braziliji.

    Sporočil je, da bodo cepljenje v torek prekinili in ga nadaljevali prihodnji teden, ko pričakujejo nove odmerke cepiva CoronaVac, ki ga izdeluje kitajski laboratorij Sinovac z inštitutom Butantan s sedežem v Sao Paulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • 17:43

    Na Hrvaškem sproščajo ukrepe

    Po skoraj treh mesecih prepovedi obratovanja lahko od danes vsi hrvaški gostinci prodajajo hrano in pijačo za s seboj. Ob upoštevanju epidemioloških ukrepov so vrata znova odprle telovadnice, šole tujih jezikov in otroške igralnice, v večini države pa tudi stavnice in igralnice. Zrahljani ukrepi bodo veljali do 28. februarja.

    Potem ko so hrano in pijačo po naročilu lahko pripravljali in prodajali zgolj lastniki restavracij, lahko od danes to počnejo tudi lastniki ostalih gostinskih lokalov, predvsem priljubljenih kavarn.

  • 16:14

    Padec letalskega prometa

    Pandemija covida-19 je lani močno zarezala v letalski potniški promet po Evropi. Slovenija je med državami nekdanje Jugoslavije utrpela največji padec, na ravni Evrope pa so večjega zabeležili le v Gruziji. Po poročanju spletnega portala Ex-Yu Aviation je bil padec v Sloveniji lani 83,3-odstoten.

    Skupaj so na letališčih v državah nekdanje Jugoslavije lani našteli 7,5 milijona potnikov, medtem ko so jih še leto prej 21,9 milijona. Najbolj prizadeta država je bila po poročanju omenjenega portala Slovenija, kjer je bil padec več kot 80-odstoten.

    V Evropi so največji padec zabeležili v Gruziji. Hrvaška je bila na četrtem mestu, sledili sta Slovaška in Črna Gora. Najbolj odporni so bili po drugi stani na Kosovu, kjer so v primerjavi z letom prej beležili najmanjši padec, 53,6-odstotnega.

    Beograjsko letališče Nikola Tesla, ki je ohranilo položaj najbolj prometnega letališča na območju nekdanje Jugoslavije, je lani izgubilo več kot 4,2 milijona potnikov. Med evropskimi letališči je sicer to beograjsko letališče 87. najbolj prometno. V primerjavi z letom prej je pridobilo dve mesti.

    Skupaj so na evropskih letališčih lani našteli 1,72 milijarde potnikov manj kot leta 2019, kar predstavlja 70,4-odstotni padec. Potniški promet se je vrnil na raven iz leta 1995, poroča portal. Letališča znotraj unije so beležila nekoliko večji padec kot tista zunaj skupnega trga. Padec na letališčih EU je bil 73-odstoten, na letališčih v drugih evropskih državah pa 61,9-odstoten. (STA)

  • 15:39

    Ukrepi v Združenem kraljestvu

    Britanski premier Boris Johnson si ne želi ponovne zaostritve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ko jih bodo enkrat sprostili. Sproščanje bi moralo zaradi tega potekati previdno, je danes poudaril premier.

    Potem ko so v zadnjem letu na Otoku večkrat zaostrili in sprostili ukrepe za zajezitev epidemije, so sedaj prepričani, da bodo tokrat ukrepe sprostili zadnjič, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Zaradi strahu pred hitrim širjenjem različic novega koronavirusa si želijo premier in ministri postopoma odpravljati ukrepe v večjih časovnih razmakih. Johnson sicer ukrepe določa samo v Angliji, za Škotsko, Severno Irsko in Wales so odgovorne regionalne vlade.

    Po poročanju britanskih medijev bi se lahko prvi angleški šolarji vrnili v klopi 8. marca. V nadaljnjih korakih bi dovolili aktivnosti na prostem, nato pa bi postopoma odprli trgovine, restavracije naj bi se odprle med zadnjimi. O sproščanju se bodo v Londonu odločali tudi na podlagi strokovne ocene, ki med drugim obravnava delež cepljenjih in kako to vpliva na razvoj epidemije. V Veliki Britaniji je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot 15 milijonov ljudi. (STA)

  • 15:11

    Kitajsko darilo Zimbabveju

    V Zimbabve je danes prispelo prvih 200.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinopharm. Donacija Kitajske bo sprva namenjena cepljenju zdravstvenega osebja. Država želi v letu dni cepiti okoli 10 milijonov prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Kitajski veleposlanik Guo Shaochun je danes pojasnil, da je Zimbabve ena od prvih 58 držav, ki bodo prejele donacijo cepiva iz Kitajske. Z oblastmi so sicer v pogovoru glede nakupa dodatnih odmerkov, zagotovil pa je, da bo Kitajska ponudila ugodno ceno.

    Od začetka epidemije so v Zimbabveju potrdili okoli 35.000 okužb, umrlo je 1400 ljudi. Število novih okužb je v zadnjih tednih v porastu, predvsem zaradi širjenja južnoafriške različice, ki je bolj nalezljiva, še piše dpa. (STA)

  • 13:36

    Orban za več pooblastil

    Madžarski premier Viktor Orban je danes madžarski parlament zaprosil za podaljšanje posebnih pooblastil vlade za soočanje z epidemijo covida-19. Ob tem je dejal, da lahko samo cepiva vladi omogočijo sprostitev omejitvenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

    Orban je zaprosil za 90-dnevno podaljšanje posebnih pooblastil, ki vladi omogočajo odločanje z dekreti, pri čemer pa ima parlament možnost, da ji ta pooblastila odvzame. Madžarski premier tokrat ni zaprosil za časovno neomejena pooblastila, kot je to storil marca lani, kar je sprožilo kritike v mednarodni skupnosti.

    "Ne želimo obrniti samo znaka 'zaprto' na naših vratih. Želimo ponovno odpreti gospodarstvo in celotno javno življenje," je povedal v parlamentu, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

    Ob tem je poudaril, da je Madžarska cepiva proti covidu-19 potrebovala prej, kot so bila odobrena v Evropski uniji. Zato je naročila tako rusko cepivo Sputnik V kot cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, obe je tudi že odobrila.

    Z ruskim cepivom je kot prva članica EU začela cepiti že pretekli teden. Danes pa se je vladno tovorno letalo odpravilo na Kitajsko, kjer bo prevzelo kitajsko cepivo za okoli 250.000 ljudi, piše STA.

  • 13:27

    Poljska razmišlja o zaostritvi

    Poljska vlada razmišlja, da bo prekinila testno omilitev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, potem ko so iz zimskega letovišča Zakopane poročali o številnih zabavah. Minister za zdravje Adam Niedzielski je bil kritičen do neodgovornega ravnanja udeležencev zabav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    "Takšno ravnanje kot v Zakopanah lahko vodi v zaostritev omejitev," je povedal minister. Kot je dejal, si ne želi, da bi šli napori zdravstvenega kadra v nič in da bi zabave v Zakopanah predstavljale začetek tretjega vala epidemije.

    Poljska je v petek za dva tedna poskusno delno sprostila ukrepe za zajezitev pandemije. Med drugim so spet začeli delovati hoteli in smučišča. Zakopane so bile tako glavna izletniška točka ta konec tedna. Na televizijskih posnetkih iz kraja je bilo videti gneče ljudi, ki so se veselile in poplesavale po osrednji ulici. Veliko jih je bilo brez mask.

    Minister je danes še povedal, da je policija kršiteljem izdala več sto glob.

    Na Poljskem sicer beležijo upad novih okužb. V zadnjem dnevu so v državi z okoli 38 milijoni prebivalcev potrdili 2543 novih okužb, umrlo je 25 ljudi, piše STA.

  • 13:26

    Policisti prekinili več zabav

    Srbska policija je minuli konec tedna v prestolnici Beograd zaradi kršenja pravil za zajezitev novega koronavirusa prekinila več zabav, poročajo lokalni mediji. V povezavi z enim od dogodkov so prijeli pet ljudi.

    Policija je v nedeljo zvečer v predmestju Novi Beograd prekinila zabavo, na kateri se je zbralo okoli 600 ljudi. Zaradi suma, da sta organizirali dogodek, so prijeli dve odgovorni osebi gostinskega objekta, v kateri je potekala zabava. Tri ljudi pa so prijeli zaradi napada na policiste med posredovanjem, so sporočili s srbskega notranjega ministrstva, piše STA.

    Na neki drugi zabavi v prestolnici so medtem v nedeljo našli 150 ljudi, ki niso spoštovali epidemioloških ukrepov, poroča srbska radiotelevizija RTS.

    Že v soboto pa so v nekem klubu na območju parka Tašmajdan prekinili zabavo z več kot 700 gosti. Še 50 jih je čakalo pred lokalom na vstop. Iz policije so sporočili, da so odgovorne kaznovali zaradi kršenja vladnih ukrepov.

    Danes se je zaradi teh zabav sestal tudi beograjski štab za izredne razmere. Župan Zoran Radojičić je po srečanju ljudi pozval, naj se obnašajo odgovorno, navaja RTS.

    Srbija ima v primerjavi z drugimi državami nekoliko milejšo ustavitev javnega življenja. Restavracije in lokali so tako lahko odprti do 20. ure, vendar pa morajo gostje upoštevati medsebojno razdaljo, piše STA.

  • 12:38

    Na Hrvaškem rahlo sproščanje

    Po skoraj treh mesecih prepovedi obratovanja lahko od danes vsi hrvaški gostinci prodajajo hrano in pijačo za s seboj. Ob upoštevanju epidemioloških ukrepov so vrata znova odprle telovadnice, šole tujih jezikov in otroške igralnice, v večini države pa tudi stavnice in igralnice. Zrahljani ukrepi bodo veljali do 28. februarja, piše STA.

    Potem ko so hrano in pijačo po naročilu lahko pripravljali in prodajali zgolj lastniki restavracij, lahko od danes to počnejo tudi lastniki ostalih gostinskih lokalov, predvsem priljubljenih kavarn.

    Vstop gostov v gostinske lokale sicer ni dovoljen, temveč je treba hrano in pijačo prodajati prek okenca. Lastniki ne smejo spodbujati zbiranja pred lokali s predvajanjem glasbe ali z uporabo grelnikov na terasah, ki ostajajo zaprte. V čakalnih vrstah pred lokali je treba nositi zaščitno masko in spoštovati dvometrsko medsebojno razdaljo.

    Nekateri gostinci so dejali, da jim omogočanje omejenega dela ne zadostuje, da bi odprli svoje lokale. Menijo, da je treba dovoliti tudi obratovanje teras. Mnogi pa so komaj dočakali, da lahko delajo, ne glede na to, da lahko prodajajo samo hrano in pijačo za s seboj.

    Po poročanjih hrvaških medijev v središču Zagreba ni gneče pred gostinskimi lokali, prodaja jutranje kave pa je krepko pod povprečjem iz časa pred zaprtjem lokalov konec novembra lani.

    Od danes je znova mogoče uporabljati telovadnice, v katerih so omejili število uporabnikov. Treba je zagotoviti najmanj 20 kvadratnih metrov prostora na uporabnika in se izogibati fizičnih stikov. Uporaba slačilnic in kopalnic v okviru telovadnic ni dovoljena. Obvezne so lastne brisače in blazine za vadbo. Med vhodom in izhodom v telovadnico je obvezna obrazna maska. Če telovadnica nima prezračevalnega sistema, je treba prostor prezračevati vsakih deset minut.

    Svoje delo lahko nadaljujejo tudi šole tujih jezikov, v katerih bodo prav tako morali omejiti število učencev. Med njimi je treba ob uporabi obraznih mask zagotoviti dvometrsko razdaljo. Znova se odpirajo otroške igralnice in delavnice, ki morajo zagotoviti najmanj sedem kvadratnih metrov prostora na otroka.

    V vseh hrvaških županijah razen v primorsko-goranski in istrski so danes odprli tudi stavnice, igralne salone in igralnice. Štabi civilne zaščite na Reki in v Pulju so zahtevali preložitev odločitve o odpiranju poslopij za igre na srečo za teden dni.

    V stavnicah veljajo podobni ukrepi kot v trgovinah, kar pomeni tudi omejitev števila uporabnikov, ki so istočasno v stavnici. Za posameznega obiskovalca igralnih salonov je treba zagotoviti sedem kvadratnih metrov prostora. Lastniki ne bodo smeli odpreti gostinskega dela lokalov.

    Hrvaška vlada je potrdila, da bo kljub rahljanju ukrepov do konca meseca nakazala po 4000 kun (534 evrov) nadomestila za delavce v dejavnostih, ki so jim z današnjim dnem omogočili omejeno delo. Država bo plačala tudi vse prispevke v plačah zaposlenih.

    Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 2134 testih potrdili 68 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 21 bolnikov s covidom-19, so medtem objavili na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu.

    Danes objavljeno število na novo okuženih je nekoliko nižje kot prejšnji ponedeljek, ko so potrdili 71 okužb z novim koronavirusom, Ponedeljek pred tem so potrdili 94 okužb, je povedal vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Bernard Kaić. Dodal je, da znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 127.

    Na Hrvaškem sta po uradnih podatkih trenutno 2002 aktivna primera okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 951 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 86 ljudi. V samoizolaciji je nekaj manj kot 11.700 državljanov. Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 237.725 okužb z novim koronavirusom in zabeležili 5339 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 230.384 obolelih. Doslej so testirali 1.268.323 državljanov.

    Proti covidu-19 so doslej cepili 67.825 ljudi. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 52.778 državljanov, so še objavili. Na Hrvaškem do konca februarja pričakujejo več kot 200.000 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Če bo vse po načrtih, bo v naslednjih dveh tednih na Hrvaško prišlo približno 50.000 odmerkov cepiva več, kot so jih dobili v prejšnjih mesec in pol, je dejal Kaić. Kot je napovedal, naj bi do konca marca prejeli še 400.000 odmerkov cepiva, še piše STA.

  • 11:21

    Dolge kolone na mejah

    Na mejah Nemčije s Češko so se danes nabrale več kilometrov dolge kolone, potem ko je Nemčija zaradi nevarnosti novih variant koronavirusa uvedla stroge kontrole za potnike iz Češke in avstrijske Tirolske. Na Dunaju so sicer močno kritični do odločitve Berlina, nezadovoljni pa so tudi v nemški avtomobilski industriji.

    Nemčija je strožji nadzor na mejnih prehodih s Češko in Avstrijo začela izvajati v nedeljo, prave razsežnosti tega ukrepa pa se kažejo danes, na delovni dan. Kot poroča nemška tiskovna agencija, se je na avtocesti med Prago in Dresdnom nabrala kolona tovornjakov, ki sega vse do kraja Usti nad Labem, ki je okoli 20 kilometrov stran.

    Podobno je tudi na avtocesti med Prago in Nürnbergom. Tudi tam se je na češki strani meje nabrala 20-kilometrska kolona.

    Češka sicer velja za "zaledje" mnogih nemških podjetij, zato je tovorni promet med obema državama gost, navaja dpa.

    V Nemčijo pa po novem lahko vstopajo le še nemški državljani ali tisti s prebivališčem oz. dovoljenjem za bivanje v Nemčiji. Izjeme veljajo le za medicinsko osebje, voznike tovornih vozil in drugo osebje v mednarodnem transportu blaga. Med dnevnimi migranti, ki jim dovolijo vstop, so samo tisti, ki delajo v zdravstvu ali "drugih nujnih" poklicih.

    A tudi oni se morajo ob prehodu meje obvezno registrirati in pokazati negativen test na koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Češke oblasti so zato na meji okrepile zmogljivosti testiranja, pri tem pa pomagajo tudi gasilci, še navaja dpa.

    Več sto ljudi se je moralo na meji obrniti, ker naj ne bi izpolnjevali kriterijev za vstop v Nemčijo. Med njimi pa naj bi bili tudi nemški državljani in tisti z dovoljenjem za bivanje, poročajo nemški mediji.

    Na cestah iz avstrijske Tirolske proti Nemčiji, kjer vlada enak režim kot na meji s Češko, je stanje boljše in ne prihaja do večjih zastojev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zastoje sicer pričakujejo tudi na povezavah iz Tirolske proti Italiji, ki je prav tako zaprla meje za potnike iz te avstrijske dežele, kjer veliko težav povzroča južnoafriška različica koronavirusa. Doslej so v tej deželi odkrili 251 primerov okužbe s to bolj nalezljivo različico koronavirusa.

    V Avstriji so sicer zelo kritični do novih nemških pravil, ki postavljajo velike ovire predvsem za dnevne migrante, ki delajo na obeh straneh meje. Notranji minister Karl Nehammer je v nedeljo "de facto zapiranje" meje za Avstrijce označil za nesprejemljiv in slabo premišljen ukrep, "ki ustvarja zgolj kaos". "Kazanje s prstom na zvezno deželo Tirolsko je bolj provokacija kot pa učinkovit ukrep za zajezitev pandemije in njenih posledic," je dejal Nehammer.

    Tudi zunanji minister Alexander Schallenberg je ocenil, da bodo imeli ti ukrepi več škode kot koristi. To stališče je v nedeljo posredoval tudi kolegoma v Nemčiji in Italiji, Heiku Maasu in Luigiju Di Maiu, poroča APA.

    Tudi evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je kritična zaradi nemškega zapiranja meje. "Ne smemo se vrniti v Evropo zaprtih meja, kot je bilo marca lani," je dejala za Augsburger Allgemeine. "Strah pred novimi različicami koronavirusa je sicer razumljiv, a res je tudi, da virusa ni mogoče zaustaviti z zapiranjem meja," je dejala.

    Nezadovoljstvo so izrazili tudi v nemški avtomobilski industriji, saj bi zastoji na mejah lahko povzročili težavo v oskrbi njihovih tovarn. Zaloge, ki jih imajo v lastnih skladiščih, so relativno majhne, in če bo preskrba s polizdelki iz srednje in južne Evrope motena, se bo proizvodnja lahko ustavila, so opozorili v združenju nemške avtomobilske industrije, piše STA.

  • 10:18

    Tajska: veliko krčenje BDP

    Tajsko gospodarstvo je v pandemiji doseglo najslabši rezultat v več kot dveh desetletjih. Bruto domači proizvod (BDP) se je lani skrčil za 6,1 odstotka. Med razlogi navajajo upad turizma in tudi trenutne politične pretrese, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

    Lansko krčenje v višini 6,1 odstotka je najslabše od 7,6-odstotnega krčenja med azijsko finančno krizo leta 1997. Oblasti pričakujejo, da bo letošnja rast mnogo počasnejša, kot je bilo sprva napovedano - po novem napovedujejo med 2,5- in 3,5-odstotno rast, medtem ko se sprva pričakovali rast med 3,5 in 4,5 odstotka.

    Tajske koronavirus sicer ni najhuje prizadel, so pa ukrepi za zajezitev širjenja močno udarili gospodarstvo. Na Tajskem so zabeležili skupno 24.500 okužb, pri tem okoli 20 tisoč od konca lanskega leta.

    V lanskem letu so pričakovali okoli 40 milijonov turistov, a so ukrepi za zajezitev virusa, med njimi omejitev mednarodnih potovanj, močno prizadeli storitveni sektor, med drugim zabavne prireditve, trgovino, hotele in restavracije.

    Na Tajskem že več mesecev potekajo protesti mladih, ki pozivajo k reformi monarhije in bolj demokratični ureditvi države.

    Predstavnik vladnega sveta za gospodarski in družbeni razvoj NESDC Danucha Pichayanan je ocenil, da tudi to vpliva na gospodarsko dejavnost. "Tajsko gospodarstvo sloni na investicijah in izvozu. Politična situacija bo vplivala na zaupanje vlagateljev," je po navedbah AFP Danucha dejal na novinarski konferenci.

    Tajska vlada se je na pandemijo odzvala s spodbujevalnimi ukrepi v višini 1900 milijard bahtov (52,4 milijarde evrov). Danucha je dejal, da bo prihodnje gospodarsko okrevanje odvisno od obvladovanja pandemije in povečanja obiska države, piše STA.

  • 10:16

    Peru: škandal zaradi cepljenja

    V Peruju je v nedeljo odstopila zunanja ministrica Elizabeth Astete, ker je prejela prvi odmerek cepiva proti covid-19, čeprav še ni bila na vrsti za cepljenje. Odločitev, da se cepi mimo vrste, je bila velika napaka, je priznala. Peru sicer pretresa škandal zaradi razkritja, da naj bi imeli prednost pri cepljenju tudi nekateri drugi člani vlade.

    Astetejeva je prvi odmerek cepiva kitajskega podjetja Sinopharm prejela 22. januarja. Kot je dejala, so ji to možnost ponudili, potem ko je bila v stiku z več ljudmi, ki so bili na testiranju pozitivni na novi koronavirus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Odzivi na razkritje, da sta bila cepljena nekdanji predsednik Martin Vizcarra in njegova žena, pa so po njenih besedah pokazali, da je naredila veliko napako. Zato se je odločila, da se z drugim odmerkom ne bo cepila.

    V minulih dneh je Peruju veliko razburjenja povzročilo razkritje, da sta Vizcarra, ki so ga novembra lani zaradi obtožb o korupciji odstavili, in njegova žena cepivo prejela že oktobra. Vizcarra trdi, da sta oba prostovoljno sodelovala v kliničnih testiranjih cepiva podjetja Sinopharm, o tem pa, da je doslej molčal, ker da "morajo prostovoljci varovati zaupnost" podatkov.

    Vendar pa je univerza Cayetano Heredia, ki vodi klinično testiranje, v nedeljo to zanikala in sporočila, da Vizcarra ni bil med prostovoljci. Nekdanji predsednik je izrazil "veliko presenečenje" zaradi izjave univerze in ponovil, da je prejel dva odmerka kot prostovoljec. Vztrajal je, da pri tem ni šlo za kaznivo dejanje, in izrazil prepričanje, da njegova dejanja izkoriščajo "sovražniki države".

    Škandal, zaradi katerega je prejšnji teden odstopila ministrica za zdravje Pilar Mazzetti, je sprožil ogorčenje v 33-milijonski južnoameriški državi, ki se trenutno spoprijema z drugim valom pandemije. Perujski mediji pa poročajo, da so bili cepljeni tudi številni drugi predstavniki vlade. Predsednica perujskega kongresa Mirtha Vasquez se je zato že zavzela za preiskavo in kaznovanje odgovornih.

    V Peruju so v začetku meseca, ko so prejeli 300 tisoč odmerkov kitajskega cepiva, začeli kampanjo cepljenja proti covid-19, prednost pa imajo zdravstveni delavci. Kdaj se bo začelo cepljenje ostalih skupin prebivalstva, še ni znano. Vlada je sicer sporočila, da naj bi do julija cepili deset milijonov prebivalcev.

    V Peruju so doslej potrdili več kot 1,2 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je več kot 43.700 bolnikov s covid-19, piše STA.

  • 08:43

    Evroskupina o vplivu covida-19

    Finančni ministri držav v območju evra bodo danes virtualno razpravljali o vplivih pandemije covid-19 na podjetniški sektor in o pomembnem vprašanju solventnosti podjetij. Slovenijo bo na zasedanju zastopal finančni minister Andrej Šircelj.

    Čeprav zdaj še ni čas za razpravo o končanju začasnih ukrepov v pomoč podjetjem, pa je jasno, da raste dolg v podjetniškem sektorju, ki ga bo treba poplačati, kar bo neizogibno povečalo število primerov nesolventnosti in količino slabih posojil, so pred zasedanjem izpostavili viri pri EU.

    V prihodnosti bo tako treba sprejeti težke odločitve o tem, katera podjetja so vzdržna. Nihče ne želi, da zaradi covid-19 propadejo zdrava podjetja, a podjetja, ki so v temelju nevzdržna, bo treba pustiti propasti, so ponazorili viri.

    Kako ločiti vzdržna podjetja od nevzdržnih oziroma kako preiti od splošnih ukrepov k bolj ciljno usmerjenim - to bodo ključna vprašanja, ki naj bi jih ministri naslovili danes oziroma aprila, ko bodo konkretneje razpravljali o nacionalnih okvirih glede insolventnosti.

    Ponovno vzpostavljanje pravil o državnih pomočeh, ki jih je unija zaradi zdravstvene krize močno sprostila, bo po napovedih virov težavno. "Ta kriza bo imela dolg rep," so ponazorili.

    Kdaj se bo unija vrnila k starim pravilom o državnih pomočeh in proračunskim pravilom, je odvisno od dinamike pandemije, od uspešnosti cepljenja ter od razvoja mutacij virusa in njihove odpornosti na cepivo. Zagotovo pa to ne bo v tem letu.

    Ministri bodo razpravljali tudi o gospodarskem položaju in razvoju pandemije novega koronavirusa, o čemer jim bodo poročali predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ter o mednarodni vlogi evra, piše STA.

Avstrijska vlada bo podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa s področja gastronomije, turizma in kulture do okoli velike noči, je pojasnil kancler Sebastian Kurz. Točnega datuma niso sporočili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po srečanju s strokovnjaki, predstavniki dežel in parlamentarnih strank sporočil, da bodo 1. marca nadaljevali razpravo o ukrepih. Opozoril je, da morajo biti še naprej previdni in se izogibati osebnim stikom. "Če tu ne bodo vsi previdni, potem bomo imeli kmalu spet eksponentno rast," je posvaril.

V Avstriji so restavracije in hoteli zaprti od 2. novembra lani. Nočitve so dovoljene le za poslovne namene. Od začetka novembra so zaprti tudi kinematografi, gledališča in druge podobne ustanove. Pred tednom so svoja vrata odprle avstrijske trgovine. Frizerji in druge podobne storitve pa sprejemajo stranke, ki imajo negativen test na novi koronavirus.

V Piemontu kljub prepovedi odprli smučišča

Rim Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters "Še v petek so nam zagotavljali, da bomo lahko odprli smučišča. Izpolnili smo vse varnostne zahteve, da bi lahko začeli obratovati. In danes smo to storili," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil Luca Mantovani, upravitelj žičnic v kraju Piana di Vigezzo na meji s Švico.

"Želimo poslati signal - ne morete se tako obnašati. Tudi nas skrbi javna varnost. Ampak ne morete 24 ur pred odprtjem spremeniti odločitve glede odprtja smučišč," je bil kritičen Mantovani. Kritiziral je tudi, da sicer dobivajo obljube o pomoči, a kot je zatrdil, niso "doslej dobili še nobenega evra".

Protestno so smučišča odprli tudi na območju Pian Mune. Vladi očitajo nespoštovanje in brezbrižnost. "Veliko smo se žrtvovali, da bi se prilagodili predpisom za boj proti covidu-19, kljub temu pa še vedno ne smemo odpreti smučišč," so po poročanju medijev protestirali upravljavci tamkajšnjih smučišč.

V deželi Piemont napovedujejo tudi pravne ukrepe in zahtevo na sodišču za začasno zaustavitev izvajanja vladnega odloka o ustavitvi obratovanja smučišč. Prebivalci smučarskih središč pa napovedujejo tudi različne protestne akcije, piše STA.

Gospodarska zbornica Confcommercio je opozorila, da se smučiščem in zimskemu turizmu nasploh dela ogromna škoda. Zaradi zaustavitve smučišč je Italija to sezono izgubila najmanj 12 milijard evrov, opozarjajo. Prav tako so kritični, da je vlada zaprtje smučišč odredila le en dan pred načrtovanim odprtjem. Deželni predsednik Benečije (Veneto) Luca Zaia pa se je zavzel, da bi morala država poplačati velikansko škodo celotni panogi.

V štirih italijanskih deželah znova strožje omejitve

Zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom so v Italiji sicer od nedelje v štirih deželah v veljavi strožje omejitve. Dežele Toskana, Ligurija, Abruci in pokrajina Trentino je ministrstvo za zdravje opredelilo za tako imenovana oranžna območja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V omenjenih štirih deželah so tako znova zaprte restavracije in bari, prebivalci pa ne smejo zapustiti območij svojega bivališča, razen v nujnih primerih. Omejitve bodo na začetku veljale 15 dni, so sporočili z ministrstva, piše STA.

V Italiji so v nedeljo poročali o 11.000 novih okužbah z novim koronavirusom v preteklih 24 urah, število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pa je znašalo 130.

Ne spreglejte