Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2018,
16.51

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Srednjeafriška republika sodišče Flavien Mbata

Sobota, 29. 9. 2018, 16.51

5 let, 6 mesecev

V Srednjeafriški republiki posebno sodišče za vojne zločine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Bangui Srednjeafriška republika | Sodišče bo v mestu Bangui, prestolnici Srednjeafriške republike. | Foto Reuters

Sodišče bo v mestu Bangui, prestolnici Srednjeafriške republike.

Foto: Reuters

Organizacije za človekove pravice že vrsto let zahtevajo obravnavo vojnih zločinov v Srednjeafriški republiki. Prihodnji mesec, 19. oktobra, naj bi v državi vendarle začelo delovati posebno sodišče.

"Posebno sodišče je za nas veliko upanje. Končno se bodo končala dolga, mučna leta nekaznovanja," je v pogovoru za Deutsche Welle dejal minister Srednjeafriške republike za pravosodje Flavien Mbata. Odločitev o ustanoviti posebnega sodišča je vlada Srednjeafriške republike sprejela že leta 2015.

Hude kršitve človekovih pravic so ostale nekaznovane

Hude kršitve človekovih pravic, kot so izgoni, plenjenja in množično poboji iz časov etničnih in verskih spopadov med letoma 2003 in 2013, so v resnici doslej ostale nekaznovane. "Večina morilcev in njihovih voditeljev se še vedno svobodna sprehaja po Banguiju in drugih mestih ali pa neovirano živi v sosednjih državah ali celo Evropi," je pojasnil borec za človekove pravice Fernand Mande-Djapou in dodal, da nekdanji predsednik Francois Bozize, v njegovem mandatu se je zgodilo največ kršitev človekovih pravic, trenutno živi v Ugandi.

Sodišče naj bi bilo popolnoma neodvisno, politika se ne bo vmešavala v njegovo delo

"Sodniki in preiskovalci novega sodišča so že na svojih mestih. Manjkata samo še dva sodnika iz Toga in Benina, ki bosta kmalu prispela v Bangui. Za začetek je na voljo dovolj tožilcev ter domačih in tujih sodnikov," je ob tem pojasnil pravosodni minister in hkrati opozoril na veliko težavo, veliko finančno luknjo. Sodišče sicer finančno podpira Program Združenih narodov za razvoj (UNDP). Zagotovil je tudi, da bo sodišče v celoti neodvisno ter da se politika ne bo vmešavala v njegovo delo.

"Sodišče ima nalogo, da se loti vseh zločinov proti človečnosti, ki so se zgodili v Srednjeafriški republiki. Brez izjeme," je še zatrdil Mbata.

Prebivalce ozaveščajo in jih poskušajo spodbuditi k sodelovanju

Že več tednov se v državi odvija velika kampanja ozaveščanja. V glavnem mestu Bangui in desetih prestolnicah provinc prebivalce seznanjajo s posebnim sodiščem. "Ljudi poskušamo spodbuditi k sodelovanju s posebnim sodiščem. Razdeljujemo obrazce, ki jih lahko ljudje izpolnijo, če želijo prijaviti zločin ali domnevnega storilca," je povedal koordinator nevladne organizacije Koalicija za posebno kazensko sodišče Fernand Sylvio Mande-Djapouer.

Ob tem je dodal, da ljudje v Srednjeafriški republiki v sodišče ne verjamejo preveč. "Številni so videli, kaj se je zgodilo v primeru Jean-Pierra Bembe pred Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu, bil je oproščen. "Številni v Srednjeafriški republiki se zaradi tega sprašujejo, ali se bo enako zgodilo tudi tukaj. Ali jo bodo morilci odnesli brez obsodbe," je opozoril.

Pritožbeni senat sodišča v Haahu je junija letos ugodil pritožbi Bembe in razveljavil odločitev iz leta 2016, ko ga je sodišče zaradi vojnih zločinov v Srednjeafriški republiki obsodilo na 18 let zapora.

Ne spreglejte