Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2023,
9.49

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

Natisni članek

Srbi župani volitve Kosovo

Nedelja, 23. 4. 2023, 9.49

1 leto

V srbskih občinah na severu Kosova ob bojkotu glavne srbske stranke volijo župane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

Kosovo | Priština je medtem vztrajala pri pripravi volitev, kot razloge pa izpostavila spoštovanje demokratične prakse in potrebo po zapolnitvi vakuuma oblasti v štirih občinah. | Foto STA

Priština je medtem vztrajala pri pripravi volitev, kot razloge pa izpostavila spoštovanje demokratične prakse in potrebo po zapolnitvi vakuuma oblasti v štirih občinah.

Foto: STA

V štirih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova bodo danes na izrednih volitvah volili nove župane, potem ko so zaradi obvezne zamenjave srbskih registrskih oznak s kosovskimi novembra lani odstopili župani Srbske liste. Ker ta največja stranka kosovskih Srbov volitve bojkotira, je pričakovati izvolitev albanskih kandidatov. V skladu s pričakovanji je udeležba na volitvah izredno nizka in do 11. ure večinoma ni dosegla niti enega odstotka.

Županske volitve bodo potekale v štirih največjih srbskih občinah na severu Kosova, in sicer v Severni Mitrovici, Leposaviću, Zubinu Potoku in Zvečanu. Člane občinskih svetov pa bodo volili v Leposaviću in Zvečanu.

Za župane se poteguje skupno deset kandidatov, med katerimi je samo ena oseba srbske narodnosti, in sicer neodvisna kandidatka Slađana Pantović v Zvečanu.

Vseh 19 volišč se je odprlo ob 7. uri, odprta pa bodo 12 ur. Volišča varujejo kosovski policisti, nedaleč od njih pa so nameščene tudi Natove sile Kfor. Čeprav lahko danes svoj glas odda okoli 45 tisoč volivcev, je volilna udeležba za zdaj izjemno nizka, poroča kosovski portal Kossev.

Po podatkih kosovske volilne komisije je do 11. ure v Severni Mitrovici glasovalo 191 volivcev, kar znaša 1,05 odstotkov volilnih upravičencev. V občini Leposavić je glasovalo 28 volivcev oz. 0,21 odstotkov volilnih upravičencev, v občini Zubin Potok 65 volivcev ali en odstotek volilnih upravičencev, v Zvečanu pa 29 volivcev ali 0,41 odstotkov volilnih upravičencev.

Srbska lista je od nastanka leta 2013 na skoraj vseh volitvah na Kosovu v večinsko srbskih okoljih prejela več kot 90 odstotkov glasov, sedaj pa kandidatov nima, saj volitve bojkotira, k bojkotu pa je pozvala tudi volivce.

Kosovo
Novice V Bruslju ustanovili odbor za nadzor nad izvajanjem sporazuma med Kosovom in Srbijo

Volitve z decembra preložili na april

Novoizvoljeni župani in občinski svetniki bodo nadomestili tiste, ki so na vrhuncu krize zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi odstopili novembra lani skupaj z drugimi srbskimi predstavniki v državnih institucijah. Volitve bi morale potekati že decembra, zaradi zaostrenih varnostnih razmer pa so jih nato preložili na april.

Ker niso izpolnili njihovih zahtev, ki bi omogočile vrnitev Srbov v kosovske institucije, se je Srbska lista, ki uživa podporo Beograda, odločila za bojkot. Udeležbo je pogojevala z vzpostavitvijo skupnosti srbskih občin ter z umikom kosovske specialne policije z večinsko srbskih območij na severu Kosova.

Hashim Thaci
Novice Thaçi: Nisem kriv za zločine na Kosovu

ZDA bodo rezultat priznale ne glede na bojkot

Bojkot stranke podpira tudi Beograd. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ocenil, da je končni cilj volitev ta, da bo, ko bodo predstavili načrt za vzpostavitev skupnosti srbskih občin, kosovski premier Albin Kurti dejal, da načrt sprejema, da pa ni srbskih občin, ki bi hotele biti v njej.

Priština je medtem vztrajala pri pripravi volitev, kot razloge pa izpostavila spoštovanje demokratične prakse in potrebo po zapolnitvi vakuuma oblasti v štirih občinah.

Mednarodna skupnost, tudi kvinta in Evropska unija, je obžalovala bojkot Srbske liste, a izpostavila pomen mirnega poteka volitev. Posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar pa je dal vedeti, da bodo ZDA priznale izid glasovanja ne glede na bojkot.

Ne spreglejte