SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Srbiji in Makedoniji ujetih na tisoče beguncev, opozarja Amnesty International

2

termometer

"Srbija in Makedonija sta trenutno zbirališče za begunce in migrante, ki jih ne želi sprejeti ne Grčija ne Madžarska, pa tudi celotna EU ne," med drugim navaja poročilo Amnesty International.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International poziva EU in države Balkana, da naredijo več za na tisoče migrantov, ki zaradi negotovega pravnega položaja ostajajo ujeti na Balkanu, deležni pa so le malo pomoči in zaščite, če sploh. Človekoljubna organizacija zato poziva EU k ponovnemu razmisleku o migracijski politiki.

V svojem poročilu krivi migracijsko politiko EU, saj meni, da lahko Makedonijo in Srbijo spremeni v past za na desettisoče migrantov, ki tam nimajo nobenih pravic in zaščite. Položaj dodatno slabšajo prisilne vrnitve ali deportacije na vsaki meji, omejen dostop do azila na poti ter pomanjkanje varnih in zakonitih poti v EU.

Srbija in Makedonija sicer nista končni postaji za migrante, saj ti iščejo poti do bogatejših držav, kot je, na primer, Nemčija. Mnogi vstopijo na Balkan prek članice EU, Grčije, nato pa nameravajo po potovanju prek Makedonije in Srbije vstopiti nazaj v EU na Madžarskem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin