SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Španiji zaradi stavke letalskega osebja odpovedali več letov

0,07

termometer

Iberia Express | Že v petek je letalska družba zaradi prihajajočih stavk napovedala, da bo v prvih treh dneh stavke odpovedala 24 notranjih letov, kar bo vplivalo na približno tri tisoč potnikov. | Foto: Shutterstock
Že v petek je letalska družba zaradi prihajajočih stavk napovedala, da bo v prvih treh dneh stavke odpovedala 24 notranjih letov, kar bo vplivalo na približno tri tisoč potnikov. Foto: Shutterstock

Iberia Express, nizkocenovni španski nacionalni letalski prevoznik, ki Madrid povezuje s približno 40 evropskimi prestolnicami, je danes odpovedal osem letov po Španiji. Letalsko osebje je namreč začelo desetdnevno stavko za zvišanje plač v luči naraščajoče inflacije in izboljšanje delovnih pogojev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iberia Express je za zdaj potrdila osem "preventivnih odpovedi" letov in v izjavi navedla, da je za 84 odstotkov prizadetih potnikov uredila nadomestne lete ali prevoze, preostali pa so se odločili za povračilo stroškov ali kupone.

Skupno naj bi odpovedali 92 letov

Že v petek je letalska družba zaradi prihajajočih stavk napovedala, da bo v prvih treh dneh stavke odpovedala 24 notranjih letov, kar bo vplivalo na približno tri tisoč potnikov. Stavkajoči med drugim zahtevajo izboljšanje delovnih pogojev in uskladitev plač z inflacijo, ki je bila julija v Španiji na letni ravni 10,8-odstotna.

V času stavke, ki bo trajala do 6. septembra, naj bi bilo skupno odpovedanih 92 letov, kar bo vplivalo na več kot 17 tisoč potnikov, je povedala tiskovna predstavnica sindikata USO.

V Španiji so poleti že stekle tudi stavke zaposlenih pri Iberiinih konkurentih iz Velike Britanije in Irske, družbah EasyJet in Ryanair. Zaradi stavke pilotov je družba EasyJet danes odpovedala štiri lete. Piloti sicer zahtevajo ponovno vzpostavitev pogojev, ki so jih imeli pred pandemijo, in nadaljevanje pogovorov o novi kolektivni pogodbi.

Lufthansa Novice Tudi piloti družbe Lufthansa grozijo s stavko Lufthansa, letalo Novice Stavka prizemljila Lufthansina letala, odpovedali tudi polete z Brnika Letalo Novice Med pristankom z manjšim letalom zapeljal s piste

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin