SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Španiji sodijo dvema članoma Rajoyeve Ljudske stranke

4

termometer

Dobra dva tedna po zmagi konservativne Ljudske stranke (PP) na španskih parlamentarnih volitvah se je v Valencii začel sodni proces proti dvema članoma stranke, ki sta obtožena korupcije.

Eden ob obtoženih je bivši tesni zaupnik bodočega španskega premiera Mariana Rajoya.

Bodoči španski premier se je oddaljil od nekdanjega zaupnika Campsa Nekdanji premier Valencije Francisco Camps in nekdanji generalni sekretar stranke v Valenciji Ricardo Costa sta obtožena, da sta v zameno za oblačila po meri in druga darila priskrbela naročila posameznim podjetjem.

Camps je bil tesen zaupnik bodočega španskega premiera Rajoya, ki mu je uspelo, da je njegova stranka na parlamentarnih volitvah 20. novembra osvojila absolutno večino v parlamentu. Pred nekaj meseci je Rajoy še izjavil, da bo Campsu vedno stal ob strani, kasneje pa se je od njega nekoliko oddaljil.

Camps je zaradi obtožb julija odstopil s položaja premiera Valencije Camps je kljub sumom korupcije na regionalnih volitvah marca letos v Valenciji prav tako osvojil absolutno večino, julija pa je zaradi očitkov na svoj račun odstopil kot premier Valencije. Camps sicer zanika očitka in zatrjuje, da si je obleke plačeval sam, priznava pa, da ni zahteval računa.

Afera "obleka", kot so jo poimenovali v Španiji, je samo del večje korupcijske afere, v katerega je vpletenih več deset politikov PP in podjetij. V središču afere je skupina domnevno koruptivnih podjetij okrog poslovneža Francisca Corree. Ker Correa v španščino pomeni pas, je v javnosti to znano kot afera "pas".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin