Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2023,
18.41

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

vreme vročina suša

Petek, 28. 4. 2023, 18.41

11 mesecev, 3 tedne

V Španiji in na Portugalskem vroče kot še nikoli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Celinska Španija in Portugalska sta v četrtek presegli temperaturne rekorde za april, so danes sporočile pristojne ustanove v obeh državah. Na letališču v Cordobi na jugu Španije so zabeležili 38,8 stopinje Celzija, na Portugalskem pa so rekordno temperaturo 36,9 stopinje Celzija izmerili v mestu Mora blizu Lizbone.

Živo srebro na letališču v Cordobi je tako preseglo prejšnji rekord 38,6 stopinje, ki je bil zabeležen v mestu Elche na vzhodu Španije, je danes sporočil nacionalni vremenski urad AEMET.

Najvišjo temperaturo na vsem ozemlju Španije v aprilu so sicer zabeležili leta 2013 na Kanarskih otokih ob severozahodni obali Afrike, ko je živo srebro doseglo 40,2 stopinje Celzija.

Vodni rezervoarji na nacionalni ravni so prepolovljeni, sindikat kmetov COAG pa pravi, da se 60 odstotkov kmetijskih površin "duši" zaradi pomanjkanja padavin. Španija je največja svetovna izvoznica oljčnega olja ter med pomembnejšimi dobaviteljicami sadja in zelenjave za Evropo. Fotografija je simbolična. | Foto: Shutterstock Vodni rezervoarji na nacionalni ravni so prepolovljeni, sindikat kmetov COAG pa pravi, da se 60 odstotkov kmetijskih površin "duši" zaradi pomanjkanja padavin. Španija je največja svetovna izvoznica oljčnega olja ter med pomembnejšimi dobaviteljicami sadja in zelenjave za Evropo. Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Na sosednjem Portugalskem pa je temperatura v mestu Mora blizu prestolnice Lizbone v četrtek presegla rekord iz aprila 1945, ko so v mestu Pinhao na severu države izmerili 36 stopinj Celzija, je sporočila portugalska vremenska agencija IPMA.

Medtem ko so temperature na Portugalskem danes začele nekoliko upadati, se je v večjem delu Španije huda vročina nadaljevala, saj je živo srebro v Cordobi znova doseglo 36 stopinj Celzija.

Obe državi se spopadata z nenavadno zgodnjim vročinskim valom, ki ga je povzročila masa zelo vročega in suhega zraka iz Afrike, zaradi vročine pa sta se povečali nevarnost gozdnih požarov in razširjenost suše. Nekateri španski kmetje zaradi pomanjkanja padavin letos sploh niso sejali.

 

Ne spreglejte