Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2011,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srbija Kosovo Bruselj

Četrtek, 17. 11. 2011, 14.09

8 let

V ponedeljek v Bruslju nadaljevanje dialoga Srbije in Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Naslednji krog dialoga Srbije in Kosova pod okriljem EU je načrtovan za ponedeljek, so sporočili v Bruslju.

Zadnji krog dialoga je bil v začetku septembra, ko sta strani dosegli dogovor o carinskih pečatih in katastrih, nato pa so bili pogovori prekinjeni zaradi napetosti na severu Kosova.

Edina prepreka za to, da bi Srbija dobila status kandidatke EU nadaljevanje dialoga Prištine in Beograda pričakuje v zameno za dodelitev statusa kandidatke Srbiji. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je v ponedeljek ocenil, da je to edina prepreka za to, da bi Srbija dobila status kandidatke za članstvo v uniji.

Kosovo je februarja 2008 razglasilo neodvisnost, Srbija tega ne priznava Beograd in Priština poskušata v okviru dialoga rešiti pomembna praktična vprašanja za lažje vsakdanje življenje ljudi na Kosovu, ki je februarja 2008 razglasilo neodvisnost, česar pa Srbija ne priznava. Zaradi te temeljne razlike v stališčih srbske in kosovske strani se v zadnjih mesecih vrstijo napetosti na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, ki oblasti v Prištini prav tako ne priznavajo. Zaradi tega je bil dialog v zadnjih mesecih dvakrat prekinjen, najprej poleti, nato pa še od konca septembra do sedaj.

"Srbska delegacija ni bila pripravljena nadaljevati pogajanj" Sedmi krog pogajanj je bil namreč predviden za konec septembra, vendar je bilo zaradi ponovnega nasilja na severu Kosova odpovedan. Posrednik EU v dialogu Robert Cooper je tedaj pojasnil, da srbska delegacija ni bila pripravljena nadaljevati pogajanj. Zadnji, šesti krog dialoga je bil 2. septembra, ko sta se strani po julijskih napetostih v težkem vzdušju dogovorili, da bosta sprejeli carinske pečate z oznako "carina Kosovo" brez kakršnih koli drugih simbolov ter odpravili vzajemna trgovinska embarga.

Na dnevnem redu pogovorov v ponedeljek so vprašanja, povezana s telekomunikacijami, energetskimi temami in univerzitetnimi diplomami, regionalno sodelovanje in izvajanje dogovorov, doseženih v prejšnjih krogih dialoga, so danes pojasnili v Bruslju.

Srbsko delegacijo v dialogu vodi politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Borislav Stefanović, kosovsko delegacijo pa podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri. EU v dialogu zastopa Britanec Robert Cooper.

Ne spreglejte