Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
19.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 19.07

8 let

V Pakistanu naj bi talibani ugrabili več sto študentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nemirni plemenski regiji na severozahodu Pakistana naj bi danes oboroženi talibani ugrabili najmanj 400 študentov, učiteljev in njihovih svojcev.

Kot je povedal predstavnik policije Mer Sardar, je do ugrabitve prišlo kakih 30 kilometrov od kadetske visoke šole Razmak v Severnem Vaziristanu, ki je utrdba talibanov in meji na Afganistan. Študenti in učitelji so dobili lažno sporočilo Študenti in osebje so zapuščali območje šole, potem ko jih je po telefonu moški, za katerega so mislili, da je politični uradnik, opozoril, naj zapustijo območje. To je Sardarju povedala skupina 17 ljudi, ki se je uspela izogniti ugrabitvi. Študenti, osebje šole in drugi so se peljali v kakih 30 avtobusih, osebnih avtomobilih in drugih vozilih, ko jih je ob cesti ustavila velika skupina oboroženih skrajnežev v lastnih vozilih. Ena od prič je navedla, da so bili napadalci oboroženi z raketami, ročnimi granatami, kalašnikovkami ter drugim orožjem.

Policija se že pogaja z ugrabitelji Pakistanski vladni predstavnik je povedal, da se policija že pogaja z ugrabitelji. Po njegovih podatkih naj bi ugrabili okoli 500 ljudi.

Silovit spopad v kraju Čarbah v dolini Svat Talibani so sicer v zadnjem času okrepili nasilje v plemenskem pasu države, da bi preusmerili pozornost z ofenzive vladnih sil v dolini Svat. Medtem iz doline Svat, kjer šest tednov traja ofenziva vojske proti talibanom, danes poročajo o silovitih spopadih blizu kraja Čarbah. Ta leži kakih 20 kilometrov severno od Mingore, ki naj bi jo vladne sile zasedle minuli konec tedna. Kraj Čarbah je eno pomembnejših oporišč talibanov v dolini Svat.

Iz doline Svat pobegnilo že 2,4 milijona civilistov Iz Washingtona so medtem sporočili, da bo posebni odposlanec Richard Holbrooke ta teden odpotoval v Pakistan, da bi se seznanil z begunsko krizo civilistov, ki pred spopadi bežijo iz doline Svat. Po podatkih ZN naj bi jih z območja pobegnilo že 2,4 milijona.

Ne spreglejte