Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2015,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2015, 14.28

8 let

V novih spopadih na vzhodu Ukrajine številne smrtne žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V spopadih na vzhodu Ukrajine je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 19 ljudi, od tega 13 ukrajinskih vojakov, so sporočili separatistični uporniki in ukrajinske oblasti.

Novo nasilje sledi propadu sobotnih mirovnih pogovorov v Minsku, za kar je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) okrivila separatiste.

Ukrajinske obrambne oblasti so sporočile, da je bilo poleg 13 ubitih vojakov ranjenih še najmanj 20 pripadnikov varnostnih sil, ko so separatisti nadaljevali ofenzivo okoli strateškega mesta Debalceve. V separatističnih regijah Doneck in Lugansk je bilo medtem po navedbah separatistov in ukrajinskih oblasti ubitih še šest civilistov.

Žrtve se vrstijo po propadu mirovnih pogovorov Najnovejše smrtne žrtve se vrstijo po propadu mirovnih pogovorov v soboto v beloruski prestolnici. Ovse je za propad okrivil separatiste zaradi njihove nekompromisne drže. Namesto da bi se pogovarjali o prekinitvi ognja in umiku težkega orožja iz Doneškega bazena, so uporniki pozvali k spremembam dosedanjih dogovorov, je sporočil Ovse.

Poleg tega separatisti v Minsk niso poslali predstavnikov, ki so bili osebno povabljeni. Tako se v soboto niso mogli dogovoriti o natančnem načrtu kontaktne skupine, ki jo sestavljajo predstavniki Kijeva, Moskve in Ovseja.

"Postavljali so dokončne ultimate. Žal je mirovni proces ogrožen" Tudi Valerij Čali iz urada ukrajinskega predsednika Petra Porošenka je krivdo za propad pogovorov pripisal separatistom. "Postavljali so dokončne ultimate. Žal je mirovni proces ogrožen," je dejal.

A separatisti so te očitke zavrnili. Njihov predstavnik Denis Pušilin je vlado v Kijevu obdolžil, da je vztrajala pri septembra lani v Minsku določeni tamponski coni, ki pa da so jo separatisti z vojaškimi uspehi že zdavnaj prekoračili.

Ne spreglejte