Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2022,
14.19

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

4

Natisni članek

podnebje vlada Švedska Romina Pourmokhtari

Torek, 18. 10. 2022, 14.19

1 leto, 6 mesecev

V novi desnosredinski švedski vladi bo za okolje skrbela 26-letnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

4

Romina Pourmokhtari | Romina Pourmokhtari je najmlajša švedska ministrica do zdaj in ena od petih članov nove vlade iz vrst liberalcev. Ima iranske korenine in je vodja Mladih liberalcev, po napovedih pa bo s položaja odstopila prihodnji mesec. | Foto Instagram

Romina Pourmokhtari je najmlajša švedska ministrica do zdaj in ena od petih članov nove vlade iz vrst liberalcev. Ima iranske korenine in je vodja Mladih liberalcev, po napovedih pa bo s položaja odstopila prihodnji mesec.

Foto: Instagram

Novi švedski premier Ulf Kristersson je danes imenoval nove ministre svoje vlade, ki poleg njega šteje še 23 članov. V njej bo tudi 26-letna Romina Pourmokhtari, ki bo ministrica za podnebje in okolje, poročajo tuje tiskovne agencije. Premier je ob predstavitvi novih ministrskih imen v parlamentu poudaril, da je cilj nove vlade poenotiti državo.

"Nameravam oblikovati vlado za vse, ki živijo tukaj," je poudaril Kristersson. Ob tem je napovedal, da nas ob številnih krizah čakajo težki časi. "Razmere so resne in se še lahko poslabšajo," je opozoril.

Novo vlado, ki jo po volitvah 11. septembra sestavljajo Zmerna stranka, krščanski demokrati in liberalci, bo danes uradno potrdil še švedski kralj Karl XVI. Gustav.

Romina Pourmokhtari je najmlajša švedska ministrica do zdaj in ena od petih članov nove vlade iz vrst liberalcev. Ima iranske korenine in je vodja Mladih liberalcev.

Iz premierjeve konservativne Zmerne stranke bo v novi vladi 12 ministrov, šest pa jih prihaja iz vrst Krščanskih demokratov.

Novi zunanji minister bo izkušeni konservativni politik, nekdanji minister za priseljevanje Tobias Billström. Vodja Krščanskih demokratov Ebba Busch bo prevzela resor za energijo in gospodarstvo, obenem bo tudi namestnica premierja. Vodja Liberalne stranke Johan Pehrson bo minister za trg dela in integracijo.

Med prvimi nalogami, ki se jih bo morala lotiti nova vladna ekipa, sta vstop v zvezo Nato, ki ga ovira Turčija, in predsedovanje Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Muslimani v Nemčiji
Novice Kakšne demografske spremembe čakajo Zahod v prihodnosti?
plin, uhajanje, Severni tok
Novice Švedska obalna straža: Plin iz Severnega toka še vedno uhaja
plin, uhajanje, Severni tok
Novice Iz plinovodov ušla že več kot polovica plina, Švedska v preiskavo
Ne spreglejte