SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Nemčiji zabeležili rekordno inflacijo

0,16

termometer

spletna trgovina | Močno so poskočile tudi cene hrane, v povprečju v letni primerjavi za 18,7 odstotka, kažejo podatki Destatisa. | Foto:
Močno so poskočile tudi cene hrane, v povprečju v letni primerjavi za 18,7 odstotka, kažejo podatki Destatisa.

Nemčija je septembra na letni ravni zabeležila rekordno 10-odstotno inflacijo, kaže prva ocena nemškega državnega statističnega urada Destatis. Avgusta je bila rast cen življenjskih potrebščin v tej državi 7,9-odstotna, septembrski pospešek pa je predvsem posledica zvišanja cen energije.

Cene energije so se septembra v primerjavi s septembrom lani podražile za 43,9 odstotka. Močno so poskočile tudi cene hrane, v povprečju v letni primerjavi za 18,7 odstotka, kažejo podatki Destatisa.

V statističnem uradu sicer menijo, da se je inflacija zvišala tudi zaradi izteka dveh državnih subvencijskih ukrepov, in sicer na gorivo in vozovnice za javni promet, te so nekaj mesecev stale le devet evrov.

Inflacija je bila v Nemčiji precejšnja tudi na mesečni ravni. Po harmoniziranem indeksu cen življenjskih potrebščin (CPI) se je septembra v primerjavi z avgustom zvišala za 1,9 odstotka.

Glede na harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin (HICP), namenjen merjenju sprememb cen, ki jih gospodinjstva v EU plačujejo za blago in storitve, je bila medtem stopnja letne inflacije v Nemčiji septembra po prvih podatkih pri 10,9 odstotka, mesečne pa pri 2,2 odstotka.

Srednjeročni cilj Evropske centralne banke (ECB) je inflacijo oziroma HICP ohranjati na ravni okoli dveh odstotkov.

Christine Lagarde Posel danes ECB bo vztrajala pri višanju obrestnih mer NT konferenca Digisvet Digitalna transformacija mora biti trajnostna in varna Ljubljana nepremičnine stanovanja gradbeništvo Posel danes Inflacija, recesija, draga posojila … Ljubljančanov še nič ne odvrača od nakupa stanovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin