Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2018,
10.07

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Mehika novinar umor

Nedelja, 1. 7. 2018, 10.07

5 let, 9 mesecev

V Mehiki ubili že šestega novinarja letos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

meja ZDA Mehika | Foto Reuters

Foto: Reuters

V soboto zvečer, dan pred splošnimi volitvami v Mehiki, je bil na vzhodu države ubit novinar, že šesti letos. Novinar Jose Guadalupe Chan je bil v baru v kraju Felipe Carrillo Puerto, ko ga je neznanec ustrelil, so sporočili iz urada tožilca zvezne države Quintana Roo.

Priča je povedala, da je neznanec stopil v bar, se približal 35-letnemu novinarju in vanj trikrat ustrelil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novinar je delal za spletni časnik Playa News, ki pokriva lokalno dogajanje v turističnem območju Riviera Maya blizu znanega obmorskega letovišča Cancun. V zadnjem članku je v petek pisal o umoru privrženca vladajoče Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) predsednika države Enriqueja Pene Niete v bližnjem mestu.

Po podatkih visokega komisarja za človekove pravice v Mehiki je v zadnjih tednih novinar dobil več groženj s smrtjo. Direktor spletnega časnika Ruben Pat je za AFP povedal, da je novinar - poročen oče dveh hčerk - zaradi groženj oblasti prosil za zaščito, a brez uspeha.

Andrés Manuel López Obrador | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mehika ena najnevarnejših držav za novinarje

Mehika je ena najnevarnejših držav na svetu za novinarje. Lani je bilo tam ubitih najmanj 11 novinarjev, od leta 2000 pa že več kot 100, kažejo podatki združenj za pravico do svobode izražanja.

Tudi kampanjo pred današnjimi predsedniškimi, parlamentarnimi in lokalnimi volitvami je zaznamovalo eno najhujših političnih nasilij v zadnjih desetletjih. V desetih mesecih od začetka vložitve kandidatur je bilo ubitih 136 politikov, med njimi tudi več deset kandidatov.

Država ima visoko stopnjo kriminala, v nasilju, ki je povezano z mamilarskimi tolpami, pa je bilo samo lani ubitih 29 tisoč ljudi.

88 milijonov Mahičanov voli novega predsednika

Ob predsedniku države bo danes 88 milijonov volivcev izbiralo tudi 500 poslancev spodnjega doma parlamenta in 128 senatorjev ter lokalne predstavnike, med drugim kongrese in župane 30 zveznih držav. Na teh največjih volitvah v zgodovini države morajo skupno zapolniti kar 18 tisoč mest.

Volišča bodo odprta danes od 15. ure do ponedeljka do 3. ure po srednjeevropskem času. Delne uradne izide je pričakovati nekaj ur kasneje.

Na predsedniških volitvah se med štirimi kandidati zmaga obeta levemu populistu Andresu Manuelu Lopezu Obradorju, znanemu kot AMLO, nekdanjemu županu prestolnice, ki med drugim obljublja odpravo korupcije. Dobro kaže tudi njegovemu gibanju Morena. V primeru njihove zmage se bo končala skoraj stoletje dolga vladavina dveh strank - PRI in konservativne Stranke nacionalne akcije (PAN). Ljudje so jezni zaradi slabega gospodarskega stanja ter razširjene korupcije in kriminala.

Ne spreglejte