Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2013,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Margaret Thatcher

Sreda, 17. 4. 2013, 7.26

8 let

V Londonu so se z vojaškimi častmi poslovili od Margaret Thatcher (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Londonu so se s t. i. slavnostnim pogrebom, kar je stopnjo niže od državniškega pogreba, poslovili od nekdanje premierke Margaret Thatcher. Železna lady je vlado vodila med letoma 1979 in 1990.

Sprevod z njeno krsto je potekal skozi središče Londona, v katedrali sv. Pavla pa je bilo okoli 2000 povabljencev, med drugim tudi kraljica Elizabeta II, ki je v katedralo prispela 15 minut pred začetkom slovesnosti. V znak spoštovanja je začasno utihnilo zvonjenje znamenitega Big Bena.

Od železne lady so se Britanci poslovili s t. i. slavnostnim pogrebom, kar je stopnjo niže od državniškega pogreba. Ob 11. uri po srednjeevropskem času je sprevod z njeno krsto na vojaškem vozu in v spremstvu vseh treh rodov vojske krenil iz kapele v palači Westminster, kjer je njena krsta ležala že od torka, proti katedrali sv. Pavla. Tam se je pogrebna slovesnost začela ob 12. uri.

V slovesnem sprevodu je sodelovalo 700 pripadnikov vojske. Za prevoz krste so skrbeli vojaki, ki so sodelovali v vojni na Falklandskih otokih, enem najpomembnejših trenutkov v času njenega vodenja vlade.

V znak spoštovanja je ob pogrebu prve in doslej edine ženske na čelu britanske vlade utihnilo zvonjenje slovite ure Big Ben.

Londonski škof Richard Chartres se je sicer v nagovoru izognil opredeljevanju do politične zapuščine Thatcherjeve. "Parlament je prejšnji teden opravil odkrito razpravo - a tukaj in danes ni ne kraj ne čas" za to, je menil.

Odlomke iz Svetega pisma sta med pogrebno slovesnostjo prebrala britanski premier David Cameron in 19-letna vnukinja Thatcherjeve Amanda Thatcher, obred pa je spremljala glasba Brahmsa, Elgarja in Bacha.

Države na pogreb niso poslale najvišjih predstavnikov Velika Britanija je za pogreb Thatcherjeve razposlala več kot 2000 uradnih vabil, med drugim vsem še živečim nekdanjim ameriškim predsednikom. A nobenega od njih ni bilo v uradni delegaciji, ki so jo sestavljali trije nekdanji zunanji ministri in nekdanji podpredsednik države Dick Cheney.

Med gosti od pomembnih osebnosti obdobja hladne vojne zaradi slabega zdravja ni niti tedanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova in nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla.

Tudi sicer mednarodna politika na njen pogreb ni poslala najpomembnejših predstavnikov. Med drugim ameriška administracija predsednika Baracka Obame ni poslala svojega zastopnika, nemško kanclerko Angelo Merkel pa zastopa zunanji minister Guido Westerwelle. Od slovenskih politikov se jese pogrebne slovesnosti Margaret Thatcher udeležil samo veleposlanik Republike Slovenije v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske - Iztok Jarc.

Napovedanih okoli 800 protestnikov Thatcherjeva je umrla prejšnji teden v starosti 87 let. Zadela jo je kap. Na čelu britanske vlade je bila od leta 1979 do 1990. Premierka, ki je bila znana kot železna lady, je pomagala končati hladno vojno in preoblikovala Veliko Britanijo z gospodarskim liberalizmom. A njena politična zapuščina Britance deli tudi po njeni smrti.

Okoli 800 ljudi je tako napovedalo udeležbo na protestnem dogodku ob njenem pogrebu. Njeno krsto so nameravali obmetavati z jajci, premogom in mlekom, če bi jim le uspelo priti dovolj blizu, a se to za zdaj še ni zgodilo. Nasprotujejo tudi visokim stroškom pogreba, ki naj bi davkoplačevalce po nekaterih ocenah stal okoli 12 milijonov evrov.

Ob ulicah, po katerih je potekal sprevod, se je zbrala množica ljudi, med njimi tudi nekaj mirnih protestnikov s transparenti. O večjih izgredih za zdaj še ne poročajo, slišati je bilo zgolj nekaj vzklikov neodobravanja, ki pa jih je večinoma preglasilo ploskanje. Okoli 25 protestnikov je krsti protestno pokazalo hrbet.

Zaradi velikega števila visokih gostov in napovedanih protestov bo ob pogrebu močno poostrena varnost. Zanjo bo skrbelo okoli 4000 policistov.

Ne spreglejte