Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
12.31

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

gorila London živalski vrt živali

Petek, 19. 1. 2024, 12.31

3 mesece, 1 teden

V londonskem živalskem vrtu na svet prišla ogrožena vrsta gorile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
zahodna nižinska gorila, ogrožena vrsta |  Zahodne nižinske gorile imajo sicer rjavosiv kožuh in rdečerjave prsi ter so nekoliko manjše od drugih podvrst goril. Imajo tudi širše lobanje, izrazitejše obrvi in manjša ušesa. Večinoma živijo v družinskih tropih, ki jih vodi samec. | Foto Shutterstock

Zahodne nižinske gorile imajo sicer rjavosiv kožuh in rdečerjave prsi ter so nekoliko manjše od drugih podvrst goril. Imajo tudi širše lobanje, izrazitejše obrvi in manjša ušesa. Večinoma živijo v družinskih tropih, ki jih vodi samec.

Foto: Shutterstock

V londonskem živalskem vrtu se je v sredo skotila kritično ogrožena zahodna nižinska gorila, so v četrtek sporočili iz živalskega vrta. Gorile omenjene vrste sicer večinoma živijo v odmaknjenih predelih deževnih gozdov zahodne in osrednje Afrike, uvrščene pa so med živali z visokim tveganjem izumrtja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Mami in mladiču bomo dali veliko časa in prostora, da se spoznata in da se preostali člani tropa navadijo na novega člana," je pojasnila Kathryn Sanders, ki v živalskem vrtu vodi oddelek za primate. Po njenih besedah so druge gorile v tropu navdušene nad novim članom, saj ne morejo nehati strmeti vanj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by London Zoo (@zsllondonzoo)

Zelo navdušeni nad malo gorilo pa so tudi zaposleni v živalskem vrtu. "Če bi rekli, da smo navdušeni nad novim članom, bi bilo to zelo podcenjujoče - vsi hodimo naokoli z nasmehom do ušes," je še povedala Sandersova.

Nataša Pirc Musar, Aleš Musar
Trendi Takšne mačke je v Slovenijo pripeljal mož Nataše Pirc Musar

Ime in spol mladiča še nista znana

Ime in spol mladiča za zdaj še nista znana. Zahodne nižinske gorile imajo sicer rjavosiv kožuh in rdečerjave prsi ter so nekoliko manjše od drugih podvrst goril. Imajo tudi širše lobanje, izrazitejše obrvi in manjša ušesa. Večinoma živijo v družinskih tropih, ki jih vodi samec.

Njihovo natančno število v divjini ni znano, saj živijo v najgostejših in najbolj odmaknjenih predelih afriških deževnih gozdov. Po podatkih Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) se je število v divjini živečih primerkov v zadnjih 25 letih zmanjšalo za več kot 60 odstotkov, zlasti zaradi krivolova in bolezni.

Tudi če bi odpravili vse grožnje tej podvrsti, bi njihova populacija po ocenah strokovnjakov potrebovala približno 75 let, da bi si opomogla, navaja britanski BBC.

Brian Barczyk
Novice Internet žaluje: umrl je slavni ljubitelj živali
Krave, govedo
Novice Krave vrnjene Možganovim. Inšpektorici opozorilo pred odpovedjo.
Ne spreglejte