Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2011,
7.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Moamer Gadafi

Četrtek, 25. 8. 2011, 7.06

8 let, 1 mesec

V Libiji se nadaljujejo spopadi; oglasil se je Gadafi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Libiji, predvsem v prestolnici Tripoli, so se nadaljevali spopadi med uporniki in silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

V mednarodni skupnosti so se medtem okrepili pozivi k odmrznitvi libijskega premoženja v tujini.

Najmirnejši dan tega tedna V Tripoliju so še vedno potekali spopadi, čeprav naj bi bil današnji dan najmirnejši od začetka tedna. Boji med uporniki in Gadafijevimi silami so se nadaljevali tudi drugje po državi. Uporniki naj bi se pogajali o mirni predaji Gadafijevega rojstnega mesta Sirta, ki je še vedno v rokah režima.

Gadafi se je oglasil z novim zvočnim sporočilom Gadafi se je sicer oglasil z novim zvočnim posnetkom, v katerem je pozval k oboroženemu boju za zmago nad "sovražniki" in "osvoboditvi" Tripolija. V sporočilu, ki ga je objavila televizija Araj Oruba s sedežem v Siriji, je dejal, da "se moramo upreti tem sovražnim podganam, ki bodo premagane v oboroženem boju".

"Zapustite svoje domove in osvobodite Tripoli," je še pozval Gadafi. To je bilo njegovo tretje sporočilo, odkar so uporniki v torek zavzeli njegov kompleks v Tripoliju, za njim pa se je izgubila vsaka sled. Tiskovni predstavnik Gadafijevega režima Musa Ibrahim je sicer medtem zatrdil, da je Gadafi v Libiji in da vodi odpor proti upornikom.

Kje se nahaja Gadafi? Uporniki so prepričani, da je še vedno v Libiji. V to so prepričane tudi ZDA, britanski obrambni minister Liam Fox pa je dejal, da upornikom pri iskanju samodržca pomaga tudi zveza Nato. Po njegovih besedah upornikom pomagajo tako z obveščevalnim podatki kot z opremo za iskanje.

V zvezi Nato so v odzivu na Foxove izjave vztrajali, da Gadafi ni tarča zavezništva. "Noben posameznik ni tarča kot posameznik, naj si bo Gadafi ali kdorkoli drug," je izjavila tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu. Ponovila je, da Nato operacije izvaja "v celoti skladno" z mandatom ZN.

Britanski obrambni minister sicer ni želel komentirati pisanja dnevnika Daily Telegraph, da naj bi pri iskanju Gadafija in njegovih sinov v Libiji sodelovali tudi pripadniki specialne enote britanske vojske. Kot piše časnik, naj bi pripadniki enot SAS v Libiji že več tednov "igrali ključno vlogo v usklajevanju bitke v Tripoliju".

Pozivi k odmrznitvi libijskega premoženja V mednarodni skupnosti so se spričo vse bolj gotove zmage upornikov okrepili pozivi k odmrznitvi libijskega premoženja, ki je shranjeno v tujini. Libijski nacionalni prehodni svet trdi, da nujno potrebuje odmrznitev vsaj 3,5 milijarde evrov premoženja, ki je trenutno zamrznjeno v bankah v tujini, za financiranje plač javnih uslužbencev, vzdrževanje ključnih služb in popravilo infrastrukture.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napovedal, da bo Varnostni svet ZN še ta teden glasoval o resoluciji, ki bi omogočila sprostitev okoli 1,5 milijarde dolarjev zamrznjenega libijskega premoženja v ameriških bankah, s katerim bi novemu libijskemu vodstvu zagotovili sredstva za obnovo države in vzpostavitev novega sistema.

Tudi na srečanju kontaktne skupine za Libijo v Carigradu so se zavzeli za čimprejšnjo sprostitev zamrznjenih sredstev. Italija je napovedala, da bo prihodnji teden odmrznila 350 milijonov evrov libijskega premoženja, shranjenega v italijanskih bankah. Odmrznitev je po sestanku z vodjo libijskih upornikov Mahmudom Džibrilom napovedal italijanski premier Silvio Berlusconi.

Arabska liga pa je priznala libijski nacionalni prehodni svet kot legitimnega predstavnika Libijcev in sporočila, da bo opozicijski svet zasedel sedež Libije v organizaciji. Arabska liga je Libijo začasno izključila februarja, ko so se Gadafijeve sile z nasiljem odzvale na protirežimske proteste.

Kot je v Kairu dejal generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi, "je že čas, da Libija ponovno zasede svoj sedež v Arabski ligi". Zunanji ministri držav Arabske lige naj bi Libijo ponovno vključili v svoje vrste na srečanju v soboto, je dejal predstavnik libijskih upornikov v Kairu Abdel Monem al Huni.

Osvobodili štiri italijanske novinarje Iz Libije prihajajo tudi dobre novice. V Tripoliju so namreč osvobodili štiri italijanske novinarje, ki so jih v sredo ugrabili podporniki Gadafijevega režima. Novinarje sta po njihovih besedah osvobodila mlajša moška, ki sta vdrla v hišo, kjer so jih zadrževali. Rešeni novinarji so zdaj na varnem v hotelu, kjer bivajo ostali italijanski novinarji.

Ne spreglejte