SiolNET. Novice Svet
0,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 20:14

  V Nemčiji protesti

 • 20:00

  Proizvodnja cepiv v Srbiji

 • 19:58

  Umrli, ker je zmanjkalo kisika

V Latviji skoraj za vse obvezno delo od doma

0,80

termometer

Latvija
Foto: Reuters

V Latviji bo od prihodnjega tedna za skoraj vse zaposlene obvezno delo od doma. Vlada v Rigi želi s tem ukrepom preprečiti širjenje novega koronavirusa.

Latvijska vlada je v petek sprejela odločitev, da bo delo od doma obvezno za uslužbence v javni upravi, državnih in občinskih podjetjih ter tudi v zasebnem sektorju. Vsi našteti od torka ne bodo smeli več delati na svojih delovnih mestih. Izjema so proizvodna podjetja in dejavnosti, ki se lahko izvajajo samo na delovnem mestu, poroča STA.

Namen ukrepa je zmanjšanje tveganja za okužbo z novim koronavirusom na delovnem mestu ali na poti do tja. Vlada je hkrati uvedla tudi strožja pravila za javni prevoz.

V Latviji, ki ima 1,9 milijona prebivalcev, so se lani jeseni soočili z naraščajočim številom okužb. Ob strogih ukrepih so se razmere sredi decembra začele umirjati. Od začetka pandemije so v državi potrdili 93 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom, za covid-19 je umrlo skoraj 1.750 ljudi, še piše STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 20:14 13.03.2021

  V Nemčiji protesti

  Na ulicah številnih nemških mest se je danes zbralo več tisoč nasprotnikov ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Protesti so med drugim potekali v Berlinu, Dresdnu, Stuttgartu, Münchnu, Düsseldorfu in Hannovru.

  V Berlinu se je protesta pred ministrstvom za zdravje udeležilo okoli tisoč ljudi. Policisti so popisali okoli 50 oseb zaradi kršenja zdravstvenih in varnostnih pravil. Tam je bilo tudi okoli deset protiprotestnikov, ki so vzklikali: "Vse vas bomo cepili!"

  V Dresdnu se je zbralo več sto podpornikov gibanja Querdenken, ki ga sestavljajo zanikovalci koronavirusa, desničarski aktivisti in nasprotniki cepljenja, čeprav je sodišče shod prepovedalo.

  Številni udeleženci niso nosili mask, čeprav so te trenutno obvezne v okviru ukrepov za preprečitev širjenja virusa. Protestniki so med drugim vzklikali: "Pandemije je konec!" V Stuttgartu so se protestniki zbrali pod sloganom "Dovolj je dovolj". Po podatkih policije je na shod prišlo precej več kot 750 ljudi, kolikor so odobrile oblasti. Od 80 do 90 odstotkov udeležencev ni imelo mask in ni upoštevalo medsebojne razdalje, je še sporočila policija.

  V Münchnu so policisti razgnali več tisoč udeležencev protesta, ki so se zbrali pred bavarskim parlamentom. Policija je sporočila, da je protest prekinila, ker udeleženci niso upoštevali pogojev. V Düsseldorfu je proti ukrepom protestiralo okoli dva tisoč ljudi, ki jih je spremljal konvoj več kot 100 avtodomov.

  V Hannovru se je na pobudo gibanja Querdenken zbralo okoli 800 ljudi, čeprav so oblasti odobrile dogodek za 1.500 udeležencev. Protest je potekal mirno, so pa policisti preverjali uporabo mask in kaznovali kršitelje, piše STA.

  Preveri več
 • 20:00 13.03.2021

  Proizvodnja cepiv v Srbiji

  V Srbiji naj bi že kmalu stekla proizvodnja ruskega in kitajskega cepiva proti okužbi z novim koronavirusom. Gre za ruski Sputnik V in cepivo kitajskega podjetja Sinopharm. Prvega naj bi začeli 20. maja izdelovati na inštitutu Torlak za virologijo v Beogradu, drugega pa v novi tovarni, katere gradnjo je napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

  Gradnjo tovarne, namenjene proizvodnji kitajskega cepiva, je Vučić napovedal ob četrtkovem obisku v Abu Dabiju. Kot je dejal, so se o njej dogovorili z Združenimi arabskimi emirati, skupaj s katerimi bodo gradili objekt, in Kitajsko. Če bo šlo vse po načrtih, bo proizvodnja stekla 15. oktobra. Javni podpis pogodbe naj bi sledil v dveh tednih, je še napovedal.

  Da bodo Sputnik V že od maja proizvajali tudi v nacionalnem inštitutu Torlak v Beogradu, je medtem sporočil srbski minister za inovacije Nenad Popović. Za to so se dogovorili na srečanju z ruskim ministrom za trgovino Denisom Manturovom, je pojasnil. Kot je poudaril, bo Srbija tako prva država v Evropi, ki bo izdelovala rusko cepivo in ga bo tako lahko izvažala v države po vsej Evropi.

  V prvi fazi naj bi sicer iz Rusije uvozili štiri milijone odmerkov cepiva, ki jih bodo nato v Srbiji napolnili v viale in nato prodali naprej v regiji. V drugi fazi še pred koncem leta naj bi v Srbiji stekel celoten proizvodni cikel cepiva.

  V torek je sicer ruska stran napovedala, da se bo v Italiji odprl prvi evropski proizvodni obrat za cepivo, katerega uporaba na ravni EU zaenkrat sicer ni dovoljena. Proizvodnja naj bi tam stekla že junija.

  Srbija je po zaslugi ruskega in kitajskega cepiva ena od evropskih držav z najvišjo precepljenostjo proti covid-19. Vsaj en odmerek cepiva je v sedemmilijonski državi prejelo že več kot 1,8 milijona ljudi, od tega okoli 700 tisoč že dva odmerka, poroča STA..

  Preveri več
 • 19:58 13.03.2021

  Umrli, ker je zmanjkalo kisika

  V jordanski bolnišnici je danes umrlo sedem bolnikov s covid-19, ker je na oddelku intenzivne nege zmanjkalo kisika. Zaradi tragičnega incidenta je odstopil minister za zdravje Nazir Obiedat.

  Pred bolnišnico v mestu Salt zahodno od prestolnice Aman se je zbralo več sto ljudi, ki so protestirali zaradi smrti bolnikov, poročajo tuje tiskovne agencije. Jordanski minister za zdravje je sporočil, da je v bolnišnici med šesto in sedmo uro zjutraj za skoraj eno uro zmanjkalo kisika, kar je verjetno privedlo do smrti šestih bolnikov. Lokalni mediji so kasneje poročali, da je umrl še sedmi bolnik. Vse žrtve so bile starejše od 40 let.

  "Kot minister za zdravje prevzemam polno moralno odgovornost za to, kar se je zgodilo, in sem premierju podal odstop," je sporočil Obiedat. Tiskovni predstavnik vlade je sporočil, da je premier Bišer al Kasavneh tudi sam zahteval ministrov odstop.

  Jordanski kralj Abdulah II. je po tragičnem dogodku obiskal bolnišnico v Saltu in zahteval odstop njenega direktorja, poročajo tamkajšnji mediji. V bolnišnici se je sicer zdravilo okoli 150 bolnikov s covid-19.

  V Jordaniji v zadnjih tednih narašča število okužb z novim koronavirusom. Od začetka epidemije so potrdili več kot 460 tisoč primerov okužbe in več kot 5.200 žrtev bolezni covid-19, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin