Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 7. 2020,
12.05

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

preiskava Koronavirus Francija

Sobota, 4. 7. 2020, 12.05

3 leta, 9 mesecev

V Franciji zaradi ukrepanja med epidemijo preiskava nekdanjega premierja in dveh ministrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Edouard Philippe | Edouardu Philippu očitajo slab oz. pomanjkljiv odziv v koronakrizi. | Foto Getty Images

Edouardu Philippu očitajo slab oz. pomanjkljiv odziv v koronakrizi.

Foto: Getty Images

Francosko pravosodje je sprožilo preiskavo nekdanjega premierja Edouarda Philippa in še dveh ministrov zaradi ukrepanja med epidemijo novega koronavirusa.

Proti Edouardu Philippu in dvema ministroma je bilo zaradi slabega oz. pomanjkljivega odziva v krizi vloženih več deset pritožb, dopustnih je bilo devet, so v petek sporočile pravosodne oblasti.

Za preiskavo, ki zadeva že nekdanjo ministrico za zdravje Agnes Buzyn in njenega naslednika Olivierja Verana, je pristojno posebno sodišče za sojenje članom vlade za dejanja, storjena pri opravljanju službe.

Sodišče je prejelo vsega skupaj 90 pritožb v povezavi z delom vlade v času epidemije, devet jih je sprejelo kot dopustnih, in prav na njih bo slonela preiskava. Pritožbe so vlagali tako posamezniki kot skupine zdravnikov, združenja in celo zaporniki, vsebujejo pa med drugim obtožbe ogrožanja življenj in opustitve, dolžne pomoči.

Zaradi covida-19 je v Franciji umrlo skoraj 30.000 ljudi. | Foto: Getty Images Zaradi covida-19 je v Franciji umrlo skoraj 30.000 ljudi. Foto: Getty Images

Celotna vlada je v petek odstopila

Francija je bila v epidemiji novega koronavirusa hudo prizadeta, saj je umrlo skoraj 30.000 ljudi. Številne kritike so bile zlasti glede pomanjkanja zaščitne opreme v začetku krize.

Celotna vlada, na čelu s Philippom, je sicer v petek odstopila in s tem odprla pot preoblikovanju vlade, ki je bilo pričakovano po nedavnih lokalnih volitvah in napovedi predsednika Emmanuela Macrona o spremembah v zadnjih dveh letih mandata.

Philippa je na položaju nasledil 55-letni Jean Castex. Buzynova je odstopila že februarja, saj se je na lokalnih volitvah marca potegovala za položaj pariške županje. Za zdaj še ni jasno, ali bo Veran, ki jo je nasledil, ostal na ministrskem mestu tudi po spremembah, ki naj bi bile dorečene v naslednjih dneh.

Francija sicer ni edina država, kjer potekajo pravosodni postopki v zvezi z ravnanjem oblasti v epidemiji covida-19. Tožilci so denimo v zvezi z njihovim ravnanjem zaslišali tudi italijanskega premierja Giuseppeja Conteja in dva ministra.

Ne spreglejte