Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2013,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francija Francois Hollande islam

Nedelja, 17. 3. 2013, 16.16

8 let

V Franciji slovesnost za lanskoletne žrtve skrajneža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francija se spominja žrtev napadov islamskega skrajneža Mohameda Meraha. Francoski predsednik Francois Hollande je ob tem obljubil, da se bo država še naprej neomajno borila proti terorizmu.

"Boj proti terorizmu ne dovoljuje popustljivosti, ne šibkosti, ne zanemarjanja," je Hollande poudaril na slovesnosti, posvečeni spominu na sedem žrtev napadov. Ob tem pa je izrazil prepričanje, da je demokracija močnejša od fanatizma. 23-letni Mohamed Merah je 19. marca lani pred judovsko šolo v mestu Toulouse ustrelil tri otroke in učitelja, v dnevih pred tem pa je v Montaubanu in Toulousu ubil tri vojake. Pred svojo smrtjo v spopadu s policijo je potrdil odgovornost za napade, obenem pa izrazil obžalovanje, da ni bilo žrtev še več.

Maščevanje za Afganistan in Palestino Merah je trdil, da je povezan z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Sicer pa je navedel, da se je z umori maščeval za žrtve vojne v Afganistanu in otroke, ki so bili ubiti na palestinskih območjih. Hollande je danes žrtvam družin obljubil, da bo primer natančno preiskan in da bodo oblasti odgovorile na vsa vprašanja, tudi ali bi bilo mogoče umore preprečiti in ali je Merah deloval sam.

Tri četrtine Francozov ima islam za nestrpno religijo V Franciji živi največja muslimanska skupnost v zahodni Evropi, ki šteje več kot štiri milijone pripadnikov. Pred kratkim opravljene raziskave javnega mnenja so pokazale, da ima okoli tri četrtine nemuslimanskih Francozov islam za nestrpno religijo z vrednotami, ki niso v skladu z vrednotami francoske družbe. Strah pred morebitnimi napadi islamističnih skrajnežev se je okrepil od januarja, ko je francoska vojska posredovala v boju z uporniki v Maliju.

Ne spreglejte