Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
7.10

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

gospodarska kriza Abdel Fatah al Sisi Egipt volitve

Nedelja, 10. 12. 2023, 7.10

4 mesece, 3 tedne

V Egiptu se začenjajo predsedniške volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Abdel Fatah al Sisi | Kljub hudi gospodarski krizi, visoki inflaciji in močnemu padcu vrednosti nacionalne valute se zdi, da ima dosedanji predsednik Abdel Fatah Al Sisi zmago na volitvah zagotovljeno. | Foto Reuters

Kljub hudi gospodarski krizi, visoki inflaciji in močnemu padcu vrednosti nacionalne valute se zdi, da ima dosedanji predsednik Abdel Fatah Al Sisi zmago na volitvah zagotovljeno.

Foto: Reuters

V Egiptu se danes začenjajo tridnevne predsedniške volitve, ki pa najverjetneje ne bodo prinesle sprememb v politiki v državi. Ponovna izvolitev predsednika Abdela Fataha Al Sisija se zdi praktično zagotovljena, čeprav se država pod njegovim vodstvom že vrsto let spopada z gospodarskimi težavami in obtožbami o kršenju človekovih pravic.

Državljani Egipta, ki živijo v tujini, so svoje glasove lahko oddali že med 1. in 3. decembrom. V Egiptu pa bo okoli 65 milijonov ljudi z volilno pravico lahko glasovalo od danes do torka. Rezultati bodo predvidoma znani 18. decembra.

Tudi tokrat so v ospredju volitev gospodarske težave, saj najgosteje naseljeno državo v severni Afriki pestijo huda gospodarska kriza, visoka inflacija in močan padec vrednosti nacionalne valute.

Ursula von der Leyen s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem
Novice Von der Leynova v Egiptu o humanitarni krizi v Gazi

Poleg Sisija, ki je daleč največji favorit, lahko volivci izbirajo med tremi političnimi veterani. To so predsednik socialdemokratske stranke Farid Zahran, predsednik najstarejše egiptovske stranke Vafd Abdel Sanad Jamama in predsednik republikanske ljudske stranke Hazem Omar.

Predsedniške volitve so bile prvotno načrtovane za april prihodnje leto, a jih je Al Sisi premaknil na december, saj si želi biti ponovno izvoljen pred uvedbo novih varčevalnih ukrepov.

Al Sisi je na oblast prišel leta 2013 po vojaškem udaru in od takrat Egiptu vlada s trdo roko. V letih 2014 in leta 2018 je zmagal s 96 oziroma 97 odstotki glasov. Pričakovati je, da ga bodo volilni organi ponovno z veliko prednostjo razglasili za zmagovalca.

egipt nesreča avtobusa
Novice V verižnem trčenju v Egiptu umrlo 35 ljudi
Joe Biden
Novice Biden: Egiptovski predsednik se strinja z odprtjem prehoda proti Gazi
Sisi in Trump
Novice Trump v Beli hiši pohvalil egiptovskega kolega Sisija
Abdel Fatah al Sisi
Novice Al Sisi osvojil nov mandat z več kot 90 odstotki podpore
Ne spreglejte