Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2013,
7.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Češka volitve predsednik

Sobota, 12. 1. 2013, 7.18

8 let, 1 mesec

V drugi krog predsedniških volitev na Češkem Zeman in Schwarzenberg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V drugem krogu prvih neposrednih predsedniških volitev na Češkem se bosta za položaj konec meseca pomerila nekdanji premier Miloš Zeman in sedanji zunanji minister Karel Schwarzenberg.

Kot kažejo končni uradi izidi prvega kroga volitev, je Zeman prejel 24,22 odstotka glasov, Schwarzenberg pa 23,40 odstotka.

Vodi levosredinski Zeman, sledi mu desno liberalni Schwarzenberg Nepričakovano se v drugi krog ni uvrstil favorit, nestrankarski nekdanji premier Jan Fischer. Ta je že priznal poraz, ni pa povedal, za koga bo svojim volivcem priporočil, da glasujejo v drugem krogu.

Volišča so se zaprla ob 14. uri, potem ko so bila v petek odprta med 14. in 22. uro. Volilna komisija ocenjuje, da je volilna udeležba presegla 65 odstotkov.

Drugi krog volitev bo 25. in 26. januarja Kdo bo naslednik evroskeptičnega predsednika Vaclava Klausa, bo tako znano šele po drugem krogu volitev, ki bo 25. in 26. januarja, saj noben od kandidatov ni dobil potrebne več kot 50-odstotne podpore.

68-letni Zeman, ekonomist po izobrazbi, je bil kot nekdanji vodja socialdemokratov (ČSSD) premier v letih 1998-2002, danes pa je častni predsednik Stranke državljanskih pravic, ki jo je ustanovil po izstopu iz ČSSD.

S svojimi izjavami je večkrat poskrbel za napetosti v odnosih s tujino. Leta 2002 se je umaknil iz visoke politike in zaživel kot upokojenec. V letih 1968-1970 je bil član komunistične partije, iz katere pa je bil izključen zaradi nasprotovanja posredovanju sil Varšavskega pakta na Češkoslovaškem.

Schwarzenberg v zadnjem hipu pričel pridobivati Schwarzenberg pa je bil svoj čas eden najbolj priljubljenih čeških politikov in je veljal za enega od favoritov na predsedniških volitvah. Vendar mu je podpora znatno padla predvsem zaradi liberalnih reformnih politik njegove stranke TOP 09 v okviru sedanje vlade. Šele nekaj dni pred volitvami je začel pridobivati na priljubljenosti.

Opazovalci poudarjajo, da je Schwarzenberg dobro vodil kampanjo in s svojimi prijemi pritegnil mlajše volivce, čeprav je sam decembra lani praznoval 75. rojstni dan.

Schwarzenberg se je rodil leta 1937 v Pragi, domovino pa je po prevzemu oblasti s strani komunistov leta 1948 zapustil. Na Dunaju je študiral pravo, v Münchnu pa gozdarstvo. Po padcu komunizma v letu 1989 se je vrnil na Češkoslovaško in takratni predsednik Vaclav Havel ga je leta 1990 imenoval za kanclerja. Maja 2010 pa je s svojo desno liberalno stranko TOP 09 nastopil na parlamentarnih volitvah in dosegel 17 odstotkov glasov. Tako je postal zunanji minister desnosredinske vlade, kar je bil že med letoma 2007 in 2009.

Ne spreglejte