Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 11. 2012,
14.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Evropski parlament proračun

Nedelja, 18. 11. 2012, 14.48

7 let, 12 mesecev

V času krize Evropski parlament zvišal svoj proračun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gospodarsko krizo je čutiti tudi v Bruslju, kjer diplomati razglabljajo o evropskem proračunu, kljub temu pa se je Evropski parlament odločil, da potrebuje še več sredstev za svoje projekte.

V času, ko v Bruslju potekajo trda pogajanja o evropskem proračunu, se je Evropski parlament, ena pomembnejših evropskih inštitucij, odločil, da bo v naslednjem proračunskem letu porabil več sredstev za lastno promocijo. Približno 11,7 milijona evrov namerava vložiti v vzpostavitev kontroverznega muzeja Evrope, ki se naj bi imenoval Hiša evropske zgodovine.

Proračun Evropskega parlamenta se je zaradi novih projektov in drugih programov drastično zvišal, ampak le zaradi boljše promocije inštitucije in njene notranje politične razdelitve. Eden takšnih projektov je že zgoraj omenjena Hiša evropske zgodovine, ki bo svoja vrata odprla prihodnje leto, prikazovala pa bo ponos na evropsko zgodovino in širila zavest o evropski identiteti.

Poslanci, ki se malokrat strinjajo, se niso mogli zediniti o evropski zgodovini Hiša evropske zgodovine bi morala prikazovati tudi začetke evropske integracije, pod katero nekateri štejejo tudi zgodnejšo grško civilizacijo, vendar so se vedno prepirajoči se poslanci v Evropskem parlamentu o tem sporekli, prav tako kot tudi o skoraj vseh pomembnejših mejnikih evropske integracije, med njimi tudi o poteku druge svetovne vojne, zato so se odločili, da bodo v Hiši evropske zgodovine predstavili vse ključne dogodke po letu 1946. V muzeju pa bo Evropski parlament prirejal tudi seminarje, simpozije in kulturne dejavnosti, za kar bodo morali nameniti še dodatnih 3,1 milijona evrov, za avdiovizualne informacije pa bodo namenili 5,3 milijona evrov.

Evropski parlament pa ni zaprosil za zvišanje svojega proračuna samo za vzpostavitev muzeja, temveč bodo del proračuna prejele tudi posamezne stranke znotraj parlamenta, med njimi tudi evropska ljudska stranka, navaja Telegraph. Določen odstotek pa je namenjen tudi multimedijski razstavi o delu evropskih poslancev, ki se je premierno predstavila lani in za katero je Evropski parlament namenil 19,3 milijona evrov. Razstava vključuje igrano predstavo za otroke, pri čemer igralci uporabljajo najnovejšo tehnologijo, ki je na voljo.

Ugovarjanje zvišanju proračuna preprečuje kavalirski sporazum Čeprav je prošnja za večji proračun Evropskega parlamenta spodbudila negodovanje med številnimi državami članicami EU-ja, nacionalne vlade ne postavljajo vprašanj za zvišanje proračuna parlamenta, saj jim to preprečuje kavalirski sporazum. Proračun Evropskega parlamenta pravzaprav predstavlja eno petino vseh evropskih sredstev. "Zvišanje proračuna zaradi seminarjev ali avdiovizualnih pripomočkov so povezani z dolžnostjo te inštitucije, da dovoljuje transparentnost medijev in evropskih državljanov," je zvišanje proračuna upravičil tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta.

Zvišanje proračuna pa je razjezilo britanske poslance v parlamentu, ki so pretekli mesec pritisnili na britanskega premierja Davida Camerona, da bi zagotovil znižanje evropskega proračuna za prihodnje obdobje. "Kavalirji ne sklepajo sporazumov o trošenju denarja drugih ljudi brez privolitve. To ni denar Evropskega parlamenta. Ker bomo zapravili milijone evrov za promocijo evropske zgodovine, bo naslednje leto še manj sredstev za lokalne storitve," je povedal britanski poslanec Douglas Carswell. "Oni želijo zvišanje, ljudje pa trpijo" Razjezilo pa je tudi nekega neimenovanega evropskega diplomata, ki se je vprašal: "Ali jih lahko kdo jemlje resno, ko razglasijo, da bodo porabili več milijonov za muzej, ki je namenjen njihovemu lastnemu poveličevanju, medtem ko ljudje v Grčiji, Španiji in na Portugalskem ter Irskem resnično trpijo?"

Medtem pa so države članice EU-ja še daleč od sklenitve sporazuma o evropskem proračunu, saj so evropski poslanci pretekli teden odkorakali s srečanja, ki je bilo namenjeno pogajanju o evropskem proračunu, saj se vlade držav članic niso strinjale z zvišanjem proračuna Evropskega parlamenta. Ta pa sicer podpira predlog Evropske komisije, ki predvideva zvišanje njihovega proračuna za devet milijard evrov.

Ne spreglejte