Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti Velika Britanija

Petek, 19. 2. 2016, 14.36

8 let

V Bruslju dosegli dogovor: kakšne odpustke je dobila Velika Britanija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vrh EU je dosegel dogovor o britanskem vprašanju, je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Dogovor. Soglasna podpora novi ureditvi za Veliko Britanijo v EU," je zapisal na Twitterju.

Britanski premier David Cameron je sporočil, da je izpogajal dogovor, ki bo Veliki Britaniji zagotovil poseben status v Evropski uniji. Dogovor bom jutri priporočil svoji vladi, je na Twitterju zapisal Cameron.

"Poslali smo signal, da smo vsi pripravljeni žrtvovati del interesov za skupno dobro, da pokažemo enotnost," je ob doseženem dogovoru, v okviru katerega si je Velika Britanija zagotovila poseben status, dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Za predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja pomeni današnji dan konec dolge poti, ki se je začela med drugim z njegovo volilno kampanjo, ko je dal vedeti, da si želi poštenega dogovora z Veliko Britanijo v okviru EU.

Kompromis dosežen drugi dan zasedanja Odzivi dežujejo. Slovenski premier Miro Cerar je dejal, da je dogovor dober kompromis, slovenski interesi pa so ustrezno zavarovani.

"Lahko smo povsem mirno pristali nanj. Gre za pošten dogovor," je še ocenil Cerar ter izpostavil, da je bila Slovenija v pogajanjih zelo dejavna.

Kompromis po Cerarjevih besedah omogoča britanskemu premierju Davidu Cameronu, da lahko stopi pred svoje volivce in reče, da jih Evropa razume. Preostale članice pa lahko ugotovijo, da je Cameron zastopnik evropske poti in da si želi, da bi lahko svoje volivce prepričal, da ostanejo v EU.

Po mesecih težkega dela je bil britanskemu narodu ponujen dober in pošten dogovor. EU je odločena biti združena z Veliko Britanijo, je medtem tvitnil estonski premier Taavi Roivas.

"David Cameron se je odločno boril za Veliko Britanijo. Dober dogovor za Veliko Britanijo in za EU. Čestitke!" je zapisal danski premier Lars Lokke Rasmussen.

Kompromis je dosežen drugi dan vrha voditeljev osemindvajseterice, ki so tako v Bruslju zapečatili za vse sprejemljiv dogovor o britanskih zahtevah za reformo unije, ki naj bi zagotovil obstanek Otoka v uniji.

Grki so grozili z vetom Dogajanje v Bruslju je danes razburkala Grčija. "Zahtevamo soglasno odločitev, da do 6. marca (ko je predviden vrh EU - Turčija) nobena država enostransko ne zapre svojih meja (...) Sicer grška vlada ne bo potrdila sklepnega besedila vrha o t.i. brexitu," je pojasnil vir blizu grški vladi.

Dodal je, da je nemška kanclerka Angela Merkel napovedala, da se stališče Nemčije glede zapiranja meja ne bo spremenilo do 6. marca. "Ostale države članice pozivamo, naj storijo enako," je še povedal vir. Ob tem je priznal, da bi Avstrija z zaprtjem meja sprožila učinek domin vse do Grčije.

Grčijo, glavno vstopno točko za migrante v EU, še posebej skrbi, da bi z zaprtjem meja množice beguncev ostale ujete na njenem ozemlju.

Miro Cerar: Neprimerno povezovati britansko vprašanje z migracijami Premier Miro Cerar je pred dvostranskim srečanjem z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom, ki naj bi zaradi migracijskih vprašanj grozil z vetom na britanski dogovor, poudaril, da teh vprašanj ni primerno povezovati.

Od Grčije Cerar pričakuje, da bo bolj dosledno in dejavno izpolnjevala zaveze, ki jih ima kot schengenska država.

Ne spreglejte