Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 10. 2011,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vlada kriza

Ponedeljek, 3. 10. 2011, 15.20

8 let

V BiH leto dni po volitvah še vedno brez vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leto dni po volitvah je Bosna in Hercegovina še vedno brez vlade, kaj prida niso niti obeti za njeno skorajšnje oblikovanje.

Pred tednom dni je namreč propadel najnovejši poskus šestih parlamentarnih strank, da bi se dogovorile o vladajoči koaliciji. Spor se še vedno vrti okrog vprašanja, kateri stranki naj bi pripadel položaj predsednika vlade.

Različno pojmovanje vlade Kot je po srečanju pred približno tednom dni v Brčkem dejal vodja socialdemokratov BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija, voditelji v pogovorih udeleženih strank različno pojmujejo ustavo.

Za nastalo politično situacijo krivi stranki Hrvatov Odgovornost za to, da država še vedno nima vlade, naj bi ležala na dveh strankah Hrvatov, Hrvaški demokratski skupnosti BiH (HDZ BiH) in HDZ 1990, ki že vse od volitev vztrajata na tem, da bi morali imeti pravico do premierskega položaja, čeprav je SDP zabeležila bistveno boljši volilni izid.

Svoja prizadevanja stranki utemeljujeta s tem, da sta edini "pravi" zastopnici hrvaške skupnosti, ki vse od konca vojne leta 1995 še ni imenovala premiera na čelo zvezne vlade.

Omajan princip rotacije treh etničnih skupnosti Njuno obrazložitev že vse od začetka podpira vodilna srbska stranka SNSD predsednika Republike srbske Milorada Dodika. Vse tri stranke menijo, da bi glede imenovanja premiera moral veljati princip rotacije treh etničnih skupnosti - Bošnjakov, Srbov in Hrvatov, čeprav to ni zapisano v ustavi.

Kot meni Nikola Špirić, ki že več kot leto dni opravlja dolžnosti predsednika sveta ministrov BiH, je temeljna težava v tem, da hrvaška skupnost v Federaciji BiH ne uživa enakih pravic kot Bošnjaki in Srbi.

Sledijo protesti pred parlamentom? Ob dopolnjenem letu brez vlade je nevladna organizacija Akcija državljanov pozvala na protest pred parlamentom in svetom ministrov BiH, s katerim bi izrazili nezadovoljstvo zaradi nezmožnosti politikov, da dosežejo dogovor.

Nekatere opozicijske stranke rešitev vidijo v predčasnih volitvah V pozivu na protest je organizacija med drugim izpostavila nedopustnost tega, da v zakonodaji BiH ne obstaja mehanizem, ki bi omogočal izhod iz trenutne krize, niti ni predvidena možnost sklica predčasnih volitev, v katerih sicer rešitev vidijo nekatere opozicijske stranke.

Ne spreglejte