Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2019,
20.33

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Bavarska CSU SPD

Četrtek, 3. 1. 2019, 20.33

5 let, 3 mesece

V bavarski CSU dvomijo v obstanek SPD v koaliciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Bundestag | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) je ob začetku tradicionalne zimske klavzure danes poudarila, da se morajo skupaj s sestrsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU) posvetiti reševanju resnih problemov. Ob tem pa so se pojavili dvomi, da bodo koalicijski socialdemokrati (SPD) ostali v vladi.

Vodja poslanske skupine CSU Alexander Dobrindt je danes ob začetku klavzure v samostanu Seeon v bližini Chimseeja po poročanju udeležencev izrazil dvome o obstanku SPD v koaliciji. "SPD bo na evropskih volitvah, to je očitno, doživela resne izgube. V povezavi s tem bodo določene sile v stranki pod vprašaj postavile, ali je smiselno, da SPD ostane del te vlade," naj bi dejal.

Pred novinarji pa je Dobrindt ocenil, da bo 2019 leto odločitev. Poleg volitev v Evropski parlament in treh deželnih volitev na vzhodu države se bo morala velika koalicija odločiti, ali bo nadaljevala. CSU je zavezana temu, da se veliko koalicijo še naprej vodi uspešno, je zagotovil Dobrindt.

Bavarski ministrski predsednik in bodoči predsednik stranke Markus Söder pa je ob začetku klavzure zagotovil, da se mora koalicija po mesecih sporov sedaj posvetiti reševanju resnih problemov. CSU mora po njegovih besedah dokazati, da je močen in konstruktiven partner.

Dobrindt je ob tem dodal, da morata sestrski CDU in CSU v letu pomembnih odločitev pokazati enotnost. Podobno se je izrazil tudi notranji minister in odhajajoči predsednik CSU Horst Seehofer.

Kot znak sodelovanja, ki ga bodo zaznamovali tudi novi kadri, bo obisk nove predsednice CDU Annegret Kramp-Karrenbauer na klavzuri v soboto.

Söder bo Seehoferja na položaju šefa stranke nadomestil predvidoma 19. januarja. Z zadnjo menjavo na vrhu stranke v nemški vladi ne bo niti enega predsednika koalicijskih strank. Söder je danes še ocenil, da to ni nujno slabost, bo pa zagotovo prineslo nekaj dinamike.

Ne spreglejte