Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2018,
17.40

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Barcelona teroristični napad policija

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 12. 2018, 17.40

5 let, 7 mesecev

V Barceloni po opozorilu ZDA poostrena varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Španija, napad, Barcelona | V Barceloni so še vedno odprte rane po terorističnem napadu avgusta lani. 22-letni Maročan je s kombijem zapeljal na glavno ulico Rambla in ubil 14 ljudi, kakih sto je bilo ranjenih.  | Foto Reuters

V Barceloni so še vedno odprte rane po terorističnem napadu avgusta lani. 22-letni Maročan je s kombijem zapeljal na glavno ulico Rambla in ubil 14 ljudi, kakih sto je bilo ranjenih.

Foto: Reuters

V Barceloni so oblasti poostrile nadzor, potem ko je ameriški State Department posvaril pred možnostjo terorističnega napada med božično-novoletnimi prazniki v katalonski prestolnici. Stopnja nevarnosti v Španiji sicer ostaja na drugi najvišji stopnji, so sporočili s španskega notranjega ministrstva.

"V času božiča in novega leta bodite bolj oprezni okoli območij, kjer poteka promet avtomobilov, tudi avtobusov, na območju Ramble v Barceloni," je na Twitterju opozoril konzularni oddelek State Departmenta.

Ob tem so dodali, da bi lahko "teroristi z malo ali brez opozorila napadli priljubljene turistične lokacije, prometna središča in druga javna območja".

Katalonski notranji minister Miguel Buch je danes v radijskem intervjuju povedal, da "policija dela na tej grožnji". "Resno jemljemo vse grožnje, vse preiščemo," je dodal. Drugih podrobnosti ni razkril.

Oblasti iščejo 30-letnega Maročana, ki naj bi imel namen zapeljati v množico

Španski časniki so medtem navajali različne vire iz vrst policije, da oblasti iščejo 30-letnega Maročana z dovoljenjem za vožnjo avtobusa. Sumili naj bi, da bi lahko v Barceloni nameraval z avtobusom zapeljati v množico. Tiskovni predstavnik regionalne policije v Kataloniji ni potrdil teh navedb, je pa povedal, da so na območjih z veliko ljudmi začasno okrepili varnostne ukrepe.

V Barceloni so še vedno odprte rane po terorističnem napadu avgusta lani. 22-letni Maročan je s kombijem zapeljal na glavno ulico Rambla in ubil 14 ljudi, kakih sto je bilo ranjenih. Napadalec je pobegnil z vozilom, policija pa ga je štiri dni kasneje izsledila nedaleč od Barcelone in ubila.

Le nekaj ur po napadu na Rambli se je peterica pajdašev Maročana podala na podoben pohod v letovišču Cambrils južno od Barcelone, kjer so do smrti zabodli žensko.

Odgovornost za oba napada je prevzela skrajna Islamska država.

Ne spreglejte